Zgonea: Fiind oltean, îmi place vinul sec. Un pahar de vin roşu e ca un medicament

Preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea a degustat, joi, împreună cu unii parlamentari, vinurile moldoveneşti de la expoziţia organizată la Palatul Parlamentului, explicând că, fiind oltean, îi place în primul rând vinul sec, dar numai un pahar pe zi, ca medicament.

291 afișări
Imaginea articolului Zgonea: Fiind oltean, îmi place vinul sec. Un pahar de vin roşu e ca un medicament

Zgonea: Fiind oltean, îmi place vinul sec. Un pahar de vin roşu e ca un medicament (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Fiind oltean, îmi place vinul sec şi fiind şi oltean şi căldurile fiind mari vara acolo, iar austriecii ne-au lăsat ca datină şpriţul, aşa că oltenilor le place şpriţul. Vinul roşu trebuie să-l bei sec, vinul alb sau roze este foarte bun pentru vară şi merită să-l bei, e medicament, dar acum să nu exagerăm, să-l bei cu sticla", a precizat Valeriu Zgonea.

El s-a plimbat pe la fiecare stand şi le-a cerut producătorilor de vinuri informaţii în legătură cu fiecare sortiment de vin expus.

"Pe câte hectare aveţi cultivat? Pe 350 de hectare? Dar nu mai e afacere de familie, e afacere de oameni bogaţi. La noi numai preşedintele are 350 de hectare", i-a spus Zgonea unui producător de vinuri.

"Vinurile moldoveneşti sunt un pic dulci, nu sunt tot timpul pe gustul meu, dar sunt şi anumite vinuri pe gustul meu", a mai remarcat Zgonea.

El a apreciat că vinurile de casă lipsesc din restaurantele româneşti, arătând că ar trebui ca fiecare zonă din ţară să-şi promoveze vinul specific.

"Nu vreau să merg în Moldova şi să beau vin din Italia sau Spania, vreau să beau un vin moldovenesc. Va trebui să discutăm în Comisia de agricultură a Parlamentului să se uite şi în zona celor cu servicii", a arătat Zgonea.

El a spus că, fiind toamnă şi urmând postul, pot şi parlamentarii să bea un pahar de vin.

"Fiind toamnă, apropiindu-se sărbătorile şi intrând în post, pot şi ei (parlamentarii n.r.) să bea un vin moldovenesc. Face bine la organism, de fapt e şi recomandat un pahar de vin pe zi. Nu e bine să bei mai mult de un pahar de vin, dar un pahar de vin roşu seara face dilataţie, cum spune doctorul, e ca un medicament", a mai explicat Zgonea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a venit la acest eveniment îmbrăcat în blugi şi în sacou, arătând că după aceea va merge la sală.

"Sunt sport că după aceea o să mă duc la sală, este ziua în care am întâlnirile neoficiale, singura oficială pe care o am astăzi este aceasta de suflet. (...) După aceea mă duc la sală şi ducându-mă la sală nu este bine să ai costum", a explicat Zgonea.

Unii parlamentari au degustat şi ei vinurile din Republica Moldova, apreciindu-le.

"Întotdeauna am în casă vin din Basarabia, îmi place foarte mult vinul roşu şi sunt convins că şi românii vor descoperi un vin excepţional dincolo de Prut", a spus deputatul PMP Eugen Tomac.

Tomac a arătat că expoziţia de vinuri din Republica Moldova, organizată la Parlament, are o conotaţie deosebită în condiţiile în care Federaţia Rusă a transmis un "mesaj neprietenos" Republicii Moldova şi Europei prin embargoul impus, România face ce trebuie să facă şi anume transmite un mesaj de solidaritate.

Deputatul PDL Mircea Dolha a apreciat că vinurile moldoveneşti sunt foarte bune, arătând că este amator de vin roşu, dar "nu pentru a cădea sub masă".

"E un vin bun, nu ştiu preţul, întâi îl gust şi după aceea întreb preţul, cum se face la noi. Eu sunt amator de vin roşu, nu pentru a cădea sub masă şi paharul acela care trebuie să fie reglementat", a spus Dolha.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici