Ţările UE se gândesc la un plafon mai mic al preţului la gaze înainte de reuniunea decisivă a miniştrilor Energiei

Ţările UE se gândesc la un plafon mai mic al preţului la gaze înainte de o reuniune finală crucială a miniştrilor energiei, programată pentru luni, se arată într-un document consultat de POLITICO.

492 afișări
Imaginea articolului Ţările UE se gândesc la un plafon mai mic al preţului la gaze înainte de reuniunea decisivă a miniştrilor Energiei

Conform planului iniţial al Comisiei Europene, plafonarea preţului la gaze din UE ar fi declanşată atunci când preţurile la reperul european de tranzacţionare cu ridicata a gazelor naturale - TTF olandez - ating 275 de euro pe megawatt-oră timp de două săptămâni, dacă aceste preţuri sunt cu peste 58 de euro pe MWh mai mari decât preţurile gazelor naturale lichefiate de pe piaţa mondială.

Însă documentul distribuit sâmbătă în capitale, care serveşte drept bază pentru un text final de compromis, sugerează reducerea nivelului de declanşare a plafonului la 188 de euro pe MWh pentru o perioadă de trei zile şi o diferenţă de 35 de euro pe MWh faţă de preţurile globale la GNL, informează POLITICO.

De asemenea, propune garanţii suplimentare pentru această măsură, inclusiv indicând Comisiei să ia în considerare suspendarea plafonului de preţ în cazul unei "scăderi semnificative" a importurilor trimestriale de GNL sau al unei creşteri a consumului de gaz cu 15% într-o lună. Potrivit documentului, ţările UE vor solicita, de asemenea, un "raport preliminar de date" de evaluare a plafonării preţurilor până la 23 ianuarie.

Dar capitalele rămân divizate în privinţa planului, care a opus un grup de ţări sceptice faţă de intervenţie - Austria, Ungaria, Germania, Danemarca şi Olanda - şi un grup de alte aproximativ 16 ţări în favoarea plafonării preţurilor.

Liderii UE le-au spus joi miniştrilor energiei că trebuie să "finalizeze" un acord privind aşa-numitul mecanism de corecţie a pieţei până luni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici