Ipohondria poate afecta organismul. Recomandările specialiştilor pentru combaterea acesteia

  • Ipohondria este legată de frica de a avea o boală gravă.
  • Ipohondria afectează între 1 şi 5% din populaţie.
  • Oamenii au tendinţa să caute simptomele de boală pe Google şi surse neoficiale.
679 afișări
Imaginea articolului Ipohondria poate afecta organismul. Recomandările specialiştilor pentru combaterea acesteia

Ipohondria poate afecta organismul. Recomandările specialiştilor pentru combaterea acesteia

Cu toţii suntem preocupaţi de sănătatea noastră. Cei care simt că au o problemă de sănătate şi analizele îi contrazic, e posibil să sufere de ipohondrie.  

Aceasta este legată de frica de a avea o boală gravă şi afectează între 1 şi 5% din populaţie. Dacă nu este tratată la timp, această tulburare psihică îşi poate pune amprenta asupra vieţii şi echilibrului interior. 
 
Pandemia a accentuat şi mai mult această problemă. 
 
„Ceea ce este îngrijorător este că ipohondria apare la vârste foarte tinere. Mai ales la cei care au lucrat de acasă în această perioadă îndelungată de timp în care nu au interacţionat unii cu alţii prea mult sau au interacţionat predominant cu calculatorul, s-a remarcat o anumită exacerbare a simptomatologiei şi o dorinţă de a face o serie întreagă de investigaţii”, a declarat Anca Deleanu, medic de familie.
 
Ileana Andrei este creator de conţinut online şi suferă de ipohondrie. Ea spune că îi este greu să îşi controleze gândurile. 
 
„Am trăit o perioadă aşa, cu gândul că orice simptom are în spate o boală gravă şi toate emoţiile care vin cu gândurile astea. Panică, anxietate, ideea asta că gata mori, gata se întâmplă ceva rău, gata am boala asta”, a spus Ileana Andrei, creator de conţinut.
 
Pentru a combate această problemă, spune medicul, pacientul trebuie convins el însuşi să renunţe la ideea că este bolnav şi să încerce schimbarea stilului de viaţă. 
 
„Pacienţii noştri trebuie să aibă încredere că, dacă la examenul clinic sau la examenele paraclinice investigaţiile amănunţite nu sunt relevante pentru o anumită boală, într-adevăr trebuie să renunţe la ideea că ar fi bolnavi de ceva. Atâta timp cât stilul de viaţă presupune o anumită activitate fizică, zilnică, plimbări în aer liber, timp în care faci gimnaastică, alergi, te duci la o sală de sport, lucrurile se îmbunătăţesc categoric”, a spus Anca Deleanu, medic de familie.
 
Psihologul Bianca Pescaru spune că această afecţiune poate fi tratată inclusiv cu hipnoză. 
 
„În primul rând trebuie apelat la un medic psihiatru şi la un psihoterapeut. Şi se lucrează concomitent din ambele perspective. Medicul psihiatru prescrie medicaţie care are rolul de a scădea aceste stări anxioase şi despresive, iar în psihoterapie noi lucrăm cu aceste convingeri iraţionale”, a afirmat Bianca Pescariu, psiholog.
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici