- Home
- Sănătate
- (17.05.2022, 07:00)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Totul despre unt: cum se prepară, ce valori nutritive are şi miturile false care-l înconjoară
Untul este un derivat din smântâna de lapte şi este produs în mai multe etape.
2247 afișări
Totul despre unt: cum se prepară, ce valori nutritive are şi miturile false care-l înconjoară
Cum se prepară untul? Crema este separată prin centrifugare, pasteurizată pentru a distruge orice bacterie patogene si apoi îmbogăţită cu fermenţi lactici. După fermentare, se răceşte pentru a permite cristalizarea unei părţi din grăsime.
Urmează apoi agitarea: în această fază ies grăsimile, care sunt suspendate în membranele din lapte şi smântână. Se separă partea apoasă lichidă, zerul, iar untul se prelucrează până ajunge la consistenţ dorită.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Studiu. Schimbările climatice provocate de om au „încetinit rotația Pământului” și ar putea afecta modul în care măsurăm timpul
-
Perioada în care firmele nu sunt amendate pentru că nu folosesc e-Factura, prelungită
-
Schema de plafonare a preţurilor la energiei, optimizată de Guvern
-
Studiu: schimbările climei au „încetinit rotaţia Pământului” şi ar putea afecta măsurarea timpului
Proprietăţile nutriţionale ale untului
Un hectogram de unt conţine aproximativ 80% grăsimi, dintre care mai mult de jumătate sunt saturate şi doar aproximativ 3% sunt grăsimi polinesaturate, împărţite în acid linoleic şi acid alfa-linolenic.
Restul este format din apă (aproximativ 14 g la 100 g de produs) şi o parte foarte mică de proteine (mai puţin de 1%).
Colesterolul este bine reprezentat, cu aproximativ 250 mg la 100 g de produs, dar nu trebuie să uităm că untul este şi o sursă importantă de vitamina A.
Ghidurile pentru o alimentatie sănătoasă recomanda limitarea aportului de grăsimi saturate, menţinerea acestora sub 10% din necesarul zilnic de energie: acest tip de grăsimi favorizează de fapt creşterea colesterolului LDL din sânge, ceea ce contribuie la creşterea riscului cardiovascular.
În schimb, colesterolul din alimente afectează într-o măsură mai mică riscul de boli cardiovasculare, deşi ghidurile recomandă să nu se depăşească 300 mg pe zi în aport.
Untul în dietă
Mulţi oameni identifică untul ca fiind un aliment „rău” care ar trebui eliminat complet din alimentaţie, dar în realitate nu este necesar dacă respectaţi câteva precauţii.
Dacă este folosit cu frecvenţa potrivită, untul nu va cauza niciun pericol pentru sănătate.
În plus, cantitatea şi calitatea grăsimilor conţinute în unt poate varia foarte mult în funcţie de tipul de alimentaţie al vacilor de la care provine laptele.
O soluţie bună este să preferaţi produsele de păşune montană, în care hrănirea animalelor de păşunat este naturală şi echilibrată, în comparaţie cu cele industriale: iarba proaspătă conferă untului culoarea tipică gălbuie datorită carotenoizilor, în timp ce se modifică şi tipul de grăsimi prezent, cu o componentă mai mare de acizi graşi nesaturaţi.
Mituri false despre unt
Convingerea că trebuie să elimini untul din alimentaţie este asociată cu mai multe mituri false. Iată câteva dintre ele, demontate de specialişti.
Untul este mai caloric decât uleiul de măsline extravirgin: fals.
De fapt, pentru aceeaşi greutate, uleiul produce mai multe calorii decât untul, deoarece acesta din urmă este compus din aproximativ 85% grăsimi şi restul de apă, în timp ce uleiul are 99,9% grăsimi: 100 g de parte comestibilă de ulei asigură 899 kcal, faţă de 758 kcal de unt.
Margarina este cea mai uşoară şi sănătoasă grăsime de condiment pentru a înlocui untul cu: fals.
Este, de fapt, o grăsime alimentară bogată în acizi graşi saturaţi, al cărei aport din dietă trebuie ţinut sub control.
Citește pe alephnews.ro: VIDEO. Primul om cu cip Neuralink în creier joacă „Mario Kart” cu ajutorul device-ului
Citește pe www.zf.ro: Capcana din maşinile şoferilor: Detaliul pe care conducătorii auto îl ignoră zilnic şi le poate aduce o amendă de 3.300 lei
Citește pe www.zf.ro: Surpriză de la Kaufland în România. A investit deja peste 1 mil. euro
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Povestea unui fost corporatist care alături de un prieten a creat de la zero propria marcă de bere 100% românească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta îmi dă energie”
PROSPORT.RO
Ce se întâmplă când bei vin roșu, de fapt. Expertiza surprinzătoare a medicului Vlad Ciurea
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe