800 de disponibilizări la Complexul Energetic Hunedoara. Planul de disponibilizare, contestat la ITM

Adunarea Generală a Acţionarilor de la Complexul Energetic Hunedoara a aprobat, marţi, planul de disponibilizare, actul fiind atacat, miercuri, la ITM Hunedoara, de sindicatul reprezentativ, în total urmând a fi desfiinţate 1.068 posturi din care 840 ocupate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

590 afișări
Imaginea articolului 800 de disponibilizări la Complexul Energetic Hunedoara. Planul de disponibilizare, contestat la ITM

800 de disponibilizări la Complexul Energetic Hunedoara. Planul de disponibilizare, contestat la ITM

Adunarea Generală a Acţionarilor de la Complexul Energetic Hunedoara a aprobat, marţi, planul de disponibilizare, 840 de angajaţi ai CEH urmând a părăsi sistemul în toamna acestui an.

”AGA a aprobat, marţi, programul de disponibilizare care a primit, pe 22 iunie, cu o zi înainte de cea de a doua intrare în insolvenţă, avizul Consiliului de Administraţie. În total vor fi desfiinţate 1068 posturi din care 840 ocupate, 549 pe energie si 291 pe minerit restul de 228 reprezentând posturi vacante”, au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, surse din cadrul Complexului Energetic Hunedoara.

Planul de disponibilizare aprobat de CA şi de AGA a fost însă contestat la ITM, miercuri, de Sindicatul Muntele, structură reprezentativă la nivelul Complexului Energetic Hunedoara.

”Chiar dacă poate să fie unul necesar, programul de concedieri colective pe noi nu ne-a convins pentru că în primul rând nu ştim care va fi viitorul celor care vor avea „bucuria” de a rămâne salariaţi în condiţiile în care cei care vor fi concediaţi nu au asigurată o protecţie socială suficientă, iar în al doilea rând programul nu a îndeplinit condiţiile obligatorii minime legale în ceea ce priveşte informarea şi consultarea noastră, motiv pentru care în cursul zilei de azi am sesizat Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara”, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele.

Disponibilizarea se va face pe mai multe criterii, unul fiind legat de îndeplinirea vârstei de pensionare şi aportul adus în cadrul societăţii, urmând ca acolo unde nu se aplică criteriul vârstei de pensionare, iar posturile trebuie reduse să se organizeze un concurs.

”E vorba de posturi care dispar din organigramă. Dacă nu există personal care îndeplineşte condiţiile de pensionare se va organiza un concurs, iar cel cu nota cea mai mică va pleca. Pe urmă sunt pensionabilii cu aport redus (adică cei care îndeplinesc condiţiile de pensie şi stau mai mult în foaie de boală – n.r.)”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Viorel Stancu, directorul Diviziei Miniere din cadrul CEH.

Potrivit sursei citate, din minerit se vor reduce 291 de posturi, urmând a pelca efectiv 222 de persoane.

Cristian Iştoc, liderul Departamentului Energetic din cadrul Sindicatului Muntele, susţine că disponibilizările nu reprezintă decât o tragere de timp menită să asigure pacea socială până la declararea insolvenţei Complexului Energetic Hunedoara.

”AGA a aprobat un "plan de disponibilizare pentru anul 2016" care nu ajută cu absolut nimic situaţia economică a CEH. Este un plan făcut pe genunchi, actuala administraţie a CEH dă dovadă de incompetenţă iar CA şi AGA nu au făcut altceva decât să o gireze. Ne aflăm practic în faliment, iar ministeriabilii nu fac niciun efort pentru redresarea societăţii. Sindicatul Muntele nu a fost consultat de administraţie la întocmirea acestui plan, care nu acordă plăţi compensatorii salariaţilor, dar nici nu conţine măsuri care să asigure funcţionarea în continuare a societăţii. Personal consider că acest plan mimează doar o încercare de redresare a societăţii, totul pentru a se câştiga pacea socială până la declararea falimentului”, a precizat, miercuri, pentru Mediafax, Cristian Iştoc.

La acest moment, angajaţii CEH care urmează să fie disponibilizaţi vor beneficia numai de ajutor de şomaj şi venit în completare, contractul colectiv de muncă fiind denunţat, ilegal spun sindicaliştii, încă din luna martie de administratorul judiciar al companiei.

Sindicaliştii spun că la negocieriile pentru viitorul Contract Colectiv de Muncă vor încerca să cuprindă şi bani pentru concedierile colective.

”Pentru că disponibilizările vor avea oricum loc după data de 1 august, dată la care expiră actualul contract colectiv de muncă, contract nerespectat de către administraţie, sindicatele constituite la nivelul CEH vor face front comun, la iniţiativa noastră, şi vom face o comisie de negociere din care vor face parte reprezentanţi ai tuturor sindicatelor -mai puţin cel cu care ne aflăm în litigii de natură penală- care va negocia noul contract colectiv de muncă. În acest contract dorim să păstrăm cât mai multe din drepturile pierdute de salariaţi prin denunţarea ilegală a CCM-ului, şi aici vorbim chiar de salarii compensatorii”, a completat Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele.

La nivelul mineritului se vor desfiinţa alte 291 de posturi, iar până la acest moment au plecat de la CEH, în urma cererilor de pensionare, alte aproximativ 280 de persoane, conducerea având în analiză alte zeci de dosare.

Directorul Diviziei Miniere susţine că această reducere a personalului, în urma concedierilor colective şi a plecărilor voluntare în urma îndeplinirii condiţiilor de pensionare (la cerere la împlinirea vârstei de 45 de ani cu 20 de ani lucraţi în subteran-n.r.) va determina o reorganizare a forţei de muncă din minerit.
”Va fi nevoie de o redistribuire a personalului. Vor fi desfiinţate anumite brigăzi iar forţa de muncă va fi direcţionată spre locurile productive. S-a făcut o simulare şi nu ar trebui să fie probleme foarte mari”, a mai spus Viorel Stancu.

Complexul Energetic Hunedoara reprezintă cel mai mare agent economic din judeţul Hunedoara, aici lucrând aproximativ 6.200 de angajaţi.

Societatea a reintrat în insolvenţă pe data de 23 mai, după ce Curtea de Apel Alba Iulia a decis, în mai, că dosarul prin care Complexul Energetic Hunedoara a intrat pe 7 ianuarie în insolvenţă trebuie rejudecat din cauza unui viciu de procedură al judecătorului sindic de la Tribunalul Hunedoara.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici