A intrat în vigoare o nouă lege privind operaţiunile agenţilor economici cu precursori de explozivi

La începutul lunii martie, a intrat în vigoare o nouă lege care vizează desfăşurarea operaţiunilor cu precursori de explozivi de către operatorii economici, obligaţiile şi responsabilităţile acestora, anunţă Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

956 afișări
Imaginea articolului A intrat în vigoare o nouă lege privind operaţiunile agenţilor economici cu precursori de explozivi

A intrat în vigoare o nouă lege privind operaţiunile agenţilor economici cu precursori de explozivi

Legea nr. 49 din 27 februarie 2018 privind precursorii de explozivi, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial Nr. 194 din 2 martie 2018, se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului General al Poliţiei Române, remis sâmbătă MEDIAFAX.

Conform acesteia, Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratul General al Poliţiei Române are un dublu rol: pe de o parte de autoritate naţională competentă, respectiv, de punct naţional de contact în conformitate cu art. 9 alin. (2) din Regulamentul (UE) nr.98/2013.

Introducerea pe teritoriul României, scoaterea de pe teritoriul României, producerea, experimentarea, prelucrarea, deţinerea, transportul, tranzacţia, utilizarea, punerea la dispoziţie sau orice altă operaţiune cu precursori de explozivi restricţionaţi se realizează numai de către operatori economici.

Din motive de ordine şi siguranţă publică, în România se interzice operatorilor economici să pună la dispoziţia persoanelor din rândul publicului larg precursori de explozivi restricţionaţi, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) din Regulamentul (UE) nr. 98/2013.

Persoanelor din rândul publicului larg le este interzis să introducă pe teritoriul României, să deţină, să utilizeze, să producă, să experimenteze, să prelucreze sau să transporte astfel de precursori de explozivi restricţionaţi.

"Pentru asigurarea legalităţii operaţiunilor cu aceste substanţe, poliţiştii din structurile de Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase efectuează controale administrative şi cooperează cu serviciile specializate ale Comisiei Europene, cu autorităţile competente şi punctele naţionale de contact din celelalte state membre ale Uniunii Europene şi din statele Spaţiului Economic European şi, după caz, cu autorităţile competente din state terţe. În vederea verificării de către autorităţile şi instituţiile publice a respectării normelor legale, operatorii economici sunt obligaţi să permită accesul în locaţiile în care îşi desfăşoară activitatea, să furnizeze date cu privire la comenzile sau operaţiunile cu aceşti precursori, precum şi orice alte date sau informaţii relevante, să permită verificarea documentelor şi prelevarea de probe în vederea analizării fizico-chimice", potrivit sursei citate.

În atenţia Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase sunt şi tranzacţiile suspecte, furturile şi dispariţiile semnificative de precursori de explozivi. Operatorii economici care produc, introduc, deţin, experimentează, prelucrează, transportă, utilizează sau pun la dispoziţie precursori de explozivi trebuie să raporteze punctului naţional de contact de îndată, dar nu mai târziu de 48 ore de la momentul sesizării, tranzacţiile suspecte, inclusiv refuzul de a accepta o tranzacţie suspectă, precum şi furturile şi dispariţiile semnificative de precursori de explozivi.

Operatorii transmit punctului naţional de contact o listă cu precursorii de explozivi restricţionaţi sau amestecurile care conţin astfel de substanţe cu care efectuează operaţiuni.

Înaintea începerii activităţii cu precursori de explozivi restricţionaţi, aceştia comunică punctului naţional de contact decizia de numire a persoanei responsabile de activitatea cu precursorii de explozivi restricţionaţi şi a înlocuitorului acesteia. Orice modificare a acestor date şi informaţii se comunică punctului naţional de contact, nu mai târziu de 5 zile de la data la care a intervenit modificarea.

Operatorii economici trebuie să ţină evidenţa strictă a tranzacţiilor efectuate cu precursori de explozivi restricţionaţi, într-un registru anume destinat (ce va cuprinde, pentru fiecare tranzacţie, date de identificare ale vânzătorului şi cumpărătorului, ale reprezentantului care face operaţiunea, date despre precursorul de exploziv restricţionat vândut sau achiziţionat). Registrul se păstrează la sediul social al operatorului economic şi se arhivează 5 ani de la terminarea acestuia. Este obligatorie etichetarea corespunzătoare a precursorilor de explozivi restricţionaţi.

Orice angajat al unui operator economic care intenţionează să vândă ori să cumpere precursori de explozivi restricţionaţi trebuie să se identifice cu act de identitate şi să facă dovada că acţionează ca reprezentant al operatorului economic, prin documente justificative.

Punerea la dispoziţie a precursorilor de explozivi restricţionaţi către operatori economici se realizează numai în spaţii special amenajate în care nu au acces persoanele din rândul publicului larg. Depozitarea precursorilor de explozivi restricţionaţi se face cu respectarea indicaţiilor producătorului prevăzute în fişa cu date de securitate a acestora.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici