ACCIDENTUL DIN SUDUL ITALIEI - MAE: Firmelor de pompe funebre implicate li s-au retras licenţele

Autorităţile italiene au retras marţi licenţele de operare ale tuturor companiilor de pompe funebre implicate în disputa privind cadavrele românilor decedaţi sâmbătă în accidentul de lângă Rossano, în regiunea Calabria din sudul Peninsulei.

1572 afișări
Imaginea articolului ACCIDENTUL DIN SUDUL ITALIEI - MAE: Firmelor de pompe funebre implicate li s-au retras licenţele

ACCIDENTUL DIN SUDUL ITALIEI - MAE: Firmelor de pompe funebre implicate li s-au retras licenţele (Imagine: www.ilquotidianodellacalabria.it)

Potrivit unui comunicat MAE transmis marţi MEDIAFAX, autorităţile italiene, prin intermediul Ambasadei României de la Roma, au comunicat faptul că au fost retrase licenţele de operare ale tuturor companiilor de pompe funebre implicate în eveniment.

Totodată, a fost subliniată disponibilitatea statului italian de a suporta cheltuielile ocazionate de transportul în România al corpurilor neînsufleţite ale cetăţenilor români, victime ale tragicului accident. Modalitatea concretă de repatriere va fi realizată în funcţie de decizia familiilor.

Şase cetăţeni români, trei bărbaţi şi trei femei, lucrători sezonieri la cules de citrice, au decedat sâmbătă seara într-un accident petrecut în sudul Italiei când un microbuz în care aceştia se aflau a încercat să treacă linia de cale ferată în apropiere de oraşul Rossano, fiind lovit în plin de un tren.

Publicaţia locală "Quotidiano di Calabria" a prezentat luni o înregistrare video şi a publicat un articol din care reiese că la locul accidentului a avut loc, la scurt timp după producerea acestuia, un conflict între angajaţii mai multor firme de pompe funebre chemate autorităţile locale italiene.

De asemenea, comunicatul MAE precizează că anterior măsurii dispuse de autorităţile italiene fost invitat marţi la Direcţia Relaţii Consulare a MAE român consulul italian la Bucureşti, ocazie cu care i s-a transmis profunda preocupare faţă de modul în care companiile italiene private de pompe funebre au acţionat în situaţia creată.

Consulul italian a prezentat şi atenţia specială acordată de către Preşedintele Republicii Italiene, Giorgio Napolitano, care a solicitat Prefectului de Cosenza o informare asupra cauzelor care au condus la decesul cetăţenilor români.

Partea română a apreciat reacţia promptă a autorităţilor italiene, respectiv carabinierii şi pompierii, mulţumind pentru mesajele de condoleanţe transmise de către autorităţile italiene familiilor îndoliate ale victimelor. Au fost transmise instrucţiuni şi Ambasadei României de la Roma pentru a mulţumi şi sublinia excelenta colaborare dintre autorităţile române şi italiene.

În cadrul discuţiei cu consulul italian a fost abordată şi problematica asistenţei şi protecţiei consulare acordate cetăţenilor celor două state, în scopul identificării celor mai adecvate forme de sprijin consular, în conformitate cu normele de drept internaţional aplicabile şi cu legislaţia internă în materie a celor două state.

Totodată, consulul italian a fost informat cu privire la importanţa pe care misiunea diplomatică şi oficiile consulare ale României în Italia o acordă protecţiei consulare acordate cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul italian şi, în acest context, a fost menţionat faptul că Oficiul consular Catania se află în legătură permanentă cu autorităţile italiene în vederea sprijinirii familiilor cetăţenilor români, victime ale tragicului accident din provincia Calabria, mai precizează comunicatul MAE.

MAE precizase luni, într-un comunicat transmis MEDIAFAX, că a fost convocat consulul italian la Bucureşti la sediul MAE pentru clarificări privind incidentul cu firmele de pompe funebre de la Rossano.

Potrivit precizării MAE, şi Consulatul României la Catania şi-a manifestat îngrijorarea pe lângă autorităţile locale italiene faţă de modul în care s-a desfăşurat preluarea şi transportul cadavrelor de la locul accidentului la morga celui mai apropiat spital de către firmele de pompe funebre ajunse la faţa locului, imediat după accident.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici