ADMITEREA LA FACULTATE 2013: Situaţia înscrierilor la universităţile din ţară. Care sunt facultăţile cu cea mai mare concurenţă

Peste 4.500 de candidaţi s-au înscris la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Bucureşti, cea mai mare concurenţă fiind la Facultatea de Medicină Dentară, unde sunt 9,7 candidaţi pentru unul din cele 131 de locuri fără taxă, şi la Medicină, cu 5,2 candidaţi pentru unul din cele 432 de locuri.

8596 afișări
Imaginea articolului ADMITEREA LA FACULTATE 2013: Situaţia înscrierilor la universităţile din ţară. Care sunt facultăţile cu cea mai mare concurenţă

ADMITEREA LA FACULTATE 2013: Situaţia înscrierilor la universităţile din ţară. Care sunt facultăţile cu cea mai mare concurenţă (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

SNSPA: Cinci candidaţi pe loc. Cea mai mare concurenţă, 12 pe loc, la Facultatea de Management

Concurenţa la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) pentru anul universitar 2012-2013 este de cinci candidaţi pe loc, la buget, cu un "vârf" înregistrat la Facultatea de Management, unde sunt 12 candidaţi pe loc, informează SNSPA.

Peste 3.000 de candidaţi s-au înscris pentru admiterea la studiile universitare de licenţă din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), fiind disponibile 600 de locuri alocate de la buget şi aproximativ 400 de locuri cu taxă.

La nivelul locurilor subvenţionate de la buget, concurenţa este de cinci candidaţi pe loc. Cea mai mare concurenţă se înregistrează la Facultatea de Management, respectiv 12 candidaţi pe loc, urmată de Facultatea de Comunicare şi Relaţii, a precizat sursa citată.

"În 2013, SNSPA a înregistrat cea mai mare afluenţă de candidaţi din ultimii ani. Mai mult chiar, majoritatea dintre ei au obţinut note mari la examenul de bacalaureat. Sperăm că vor lua note mari şi la examenul de admitere. Ne bucurăm că ne aflăm printre universităţile preferate ale tinerilor din România", spune rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Alina Bârgăoanu.

Înscrierile la facultăţile SNSPA s-au încheiat şi au început examenele de admitere.

În 10 iulie 2013, Facultatea de Ştiinţe Politice a organizat cea de-a doua pretestare, prima desfăşurându-se în luna aprilie a acestui an. Duminică, 21 iulie, candidaţii au susţinut examenul la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice, iar luni, 22 iulie, s-a susţinut examenul de admitere la Facultatea de Management. Vineri va avea loc examenul la Facultatea de Administraţie Publică.

După afişarea rezultatelor la examenul de admitere, pentru a ocupa locul obţinut la concurs, candidaţii declaraţi admişi trebuie să se înmatriculeze.

Peste 26.000 de candidaţi la Universitatea Bucureşti. Peste 90 pe loc la Limbi Moderne Aplicate

Peste 26.000 de candidaţi s-au înscris, în sesiunea iulie 2013, la admitere în facultăţile Universităţii Bucureşti, cu o medie de 5,68 candidaţi pe locurile de la buget, cea mai mare concurenţă înregistrându-se pentru cele 10 locuri la Limbi Moderne Aplicate, de 92,1 înscrişi pe loc.

Cele mai căutate şcoli în această sesiune sunt Facultatea de Administraţie şi Afaceri (14,20 cand./loc), unde cea mai căutată specializare este Administrarea afacerilor (23,51 cand./loc) şi Facultatea de Geografie (12,83 cand./loc), cu specializările Hidrologie şi Meteorologie (18,91 cand./loc), Planificare teritorială (17,84 cand./loc), Cartografie (17,09 cand./loc), Geografie Bucureşti (16,09 cand./loc) şi Geografia turismului (15,67 cand./loc).

Pe locul al treilea este Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării (7,90 cand./loc), urmată de Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine (7,82 cand./loc). La aceasta din urmă, cea mai căutată specializare este Limbi Moderne Aplicate (92,1 cand./loc), unde sunt şi cele mai puţine locuri - 10. La majoritatea specializărilor pe o limbă străină sunt câte 14 locuri de la buget, iar cele mai căutate sunt: Italiană (15,78 cand./loc), Rusă (14,35 cand./loc), Portugheză (13,78 cand./loc), Japoneză (12,36 cand./loc), Studii americane (8,50 cand./loc), Arabă (7,71 cand./loc), Neogreacă (7,28 cand./loc).

În continuare, în topul celor mai căutate facultăţi din Universitate sunt: Facultatea de Ştiinţe Politice (6,50 cand./loc), cu cele mai căutate specializări - Studii de securitate (9,73 cand./loc) şi Ştiinţe politice (8,21 cand./loc), Facultatea de Biologie (6,14 cand./loc), Facultatea de Drept (5,34 cand./loc), Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială (4,79 cand./loc), Facultatea de Litere (4,77 cand./loc), cea mai căutată specializare fiind Studii europene (7,57 cand./loc), Facultatea de Istorie (4,50 cand./loc), cea mai căutată specializare fiind Relaţii Internaţionale şi Studii Europene (8,74 cand./loc), Facultatea de Matematică şi Informatică (4,24 cand./loc) şi Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei (3,98 cand./loc).

Candidaţii care s-au înscris la specializări unde modalitatea de admitere consta într-un examen sau test grilă susţin în această perioadă probele de concurs. Data limită de afişare a rezultatelor este 27 iulie, însă unele facultăţi - de Administraţie, Fizică şi Sociologie - au afişat deja rezultatele concursului de admitere.

Candidaţii declaraţi admişi pe locurile de la buget au obligaţia de a confirma locul prin depunerea diplomei de bacalaureat în original la sediul facultăţii (în cazul în care nu au depus-o la înscriere). Candidaţii admişi pe locurile bugetate care nu aduc diploma de bacalaureat în original, în termenul stabilit, pierd locul respectiv, ce va fi ocupat de următorul candidat de pe listă.

După afişarea rezultatelor, dacă forma de finanţare a viitorului student este la taxă sau a fost admis la forme de învăţământ precum IFR (frecvenţă redusă) sau ID (la distanţă), aceştia trebuie să anexeze la dosar şi chitanţa care să ateste achitarea taxei de studii în cuantumul stabilit de facultate.

Majoritatea facultăţilor din cadrul Universităţii din Bucureşti (cu excepţia Facultăţilor de Biologie, Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Sociologie şi Asistenţă Socială) organizează o sesiune de admitere pentru studii universitare de licenţă şi în luna septembrie 2013, în cazul în care în urma finalizării sesiunii din luna iulie 2013 vor rămâne locuri neocupate (la buget sau la taxă).

Facultatea de Drept va organiza concurs de admitere în sesiunea Septembrie 2013 doar pentru forma de învăţământ la distanţă (ID).

Înscrierile la admitere pentru sesiunea septembrie 2013 se fac în perioada 3 - 10 septembrie, iar examenele au loc între 12 şi 16 septembrie. Data limită de afişare a rezultatelor este 21 septembrie.

Circa 11.300 de înscrişi pe locurile bugetate la UBB Cluj. Cea mai mare concurenţă-la Educaţie Fizică

Aproximativ 11.300 de candidaţi s-au înscris, în acest an, pe cele aproape 4.900 de locuri bugetate oferite de facultăţile din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj, cea mai mare concurenţă fiind înregistrată la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, unde sunt 4,1 candidaţi pe un loc.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, aproximativ 11.300 de absolvenţi de liceu şi-au depus, în perioada 15-21 iulie, dosarele de admitere la cele 21 de facultăţi din cadrul UBB, fiind disponibile 4.891 de locuri bugetate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Cea mai mare concurenţă, de 4,1 candidaţi pe un loc, a fost înregistrată la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, unde au fost depuse 452 de dosare pe 108 locuri, urmată de Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, cu 3,5 candidaţi pe un loc - 1.213 de dosare pentru cele 345 de locuri disponibile. Cele mai multe candidaturi au fost înregistrate la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) - 1.609 de dosare depuse pentru cele 654 de locuri bugetate scoase la concurs. La Facultatea de Geografie au fost 1.065 de dosare depuse pentru cele 410 locuri existente, iar la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării - 1.018 dosare depuse pentru ocuparea celor 466 de locuri bugetate", se arată în documentul citat.

Reprezentanţii UBB menţionează că, în zilele următoare, în funcţie de facultate, calendarul admiterii cuprinde probele de concurs, afişarea rezultatelor, depunerea contestaţiilor, confirmarea locurilor, iar rezultatele finale vor fi afişate până în 31 iulie.

Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca a primit 4.891 de locuri bugetate la studii de licenţă la zi, faţă de 5.003 câte au fost anul trecut, iar la taxă sunt 9.414 locuri, faţă de 9.939, câte erau în 2012.

Peste 1.400 de candidaţi înscrişi la UMF Târgu Mureş, fiind disponibile 450 de locuri bugetate

Peste 1.400 de candidaţi s-au înscris, în acest an, pentru a ocupa cele 450 de locuri bugetate disponibile la facultăţile din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, la specializările Medicină şi Medicină Dentară în limba română fiind peste patru candidaţi pe un loc.

Înscrierile la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş s-au încheiat duminică, iar potrivit datelor postate, luni, pe site-ul universităţii, care înregistrează, de obicei, cea mai mare concurenţă dintre instituţiile de învăţământ superior din oraş, în acest an s-au înscris 1.604 candidaţi, din care 1.417 îşi dispută cele 450 de locuri bugetate scoase la concurs, din care 10 sunt ocupate deja de elevii olimpici, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Anul trecut, pe acelaşi număr de locuri bugetate s-au înscris 1.325 de candidaţi.

În acest an, cei mai mulţi dintre concurenţi se înregistrează la Facultatea de Medicină, specializarea Medicină, unde sunt scoase la concurs 135 de locuri bugetate la linia română şi 135 la linia maghiară şi s-au înscris 559 de concurenţi la română şi 294 la maghiară. Dintre aceste locuri, nouă au fost deja ocupate de olimpicii la română şi unul de un olimpic la maghiară, a precizat rectorul universităţii, Leonard Azamfirei. Astfel, la Medicină în limba română concurenţa este de peste patru candidaţi pe un loc.

Tot în cadrul Facultăţii de Medicină, sunt scoase la concurs zece locuri bugetate la Medicină Militară, pentru care se vor întrece 32 de candidaţi.

La Asistenţă Medicală Generală sunt disponibile 15 locuri bugetate la română şi 15 bugetate la maghiară, care vor fi disputate de 104 candidaţi la română şi 41 la maghiară.

La Facultatea de Medicină Dentară, numărul locurilor bugetate este de 35 pentru linia română şi 35 pentru linia maghiară, fiind înscrişi 152 de candidaţi la română şi 83 la maghiară, adică peste patru concurenţi pe un loc, la linia română.

Tot câte 35 de locuri bugetate sunt şi pentru cele două linii ale Facultăţii de Farmacie, unde sunt 74 de candidaţi la română şi 78 la maghiară.

Totodată, la admiterea din această sesiune de la UMF Târgu Mureş sunt oferite, la Facultatea de Medicină, specializarea Medicină, 80 de locuri cu taxă (8.000 de lei anual), la Asistenţă Medicală Generală - 70 de locuri cu taxă (4.000 de lei pe an), la Nutriţie şi dietetică, precum şi la Balneofiziokinetoterapie şi recuperare există câte 50 de locuri cu taxă, în timp ce la Educaţie Fizică şi sport sunt scoase la concurs 40 de locuri cu taxă (4.000 de lei pe an).

La Facultatea de Medicină Dentară, mai sunt 60 de locuri cu taxă - 30 la Medicină dentară, unde taxa anuală este de 8.000 de lei pe an, şi 30 la Tehnică dentară, unde taxa este de 4.000 de lei anual, iar la Facultatea de Farmacie - 120 de locuri cu taxă, din care 80 la Farmacie, unde taxa este de 8.000 de lei pe an, şi 40 la Asistenţă de farmacie, unde taxa este de 4.000 de lei anual.

Cele 50 de locuri cu taxă la Medicină în limba engleză (5.000 de euro pe an) urmează să fie scoase la concurs în sesiunea din septembrie.

Admiterea la UMF va avea loc de miercuri până vineri.

La programele de studii Medicină, Medicină dentară şi Farmacie, la fel ca în 2012, proba scrisă va consta dintr-un test grilă, a cărui pondere este de 90 la sută din media finală de admitere, iar media de bacalaureat va avea o pondere de 10 la sută din media finală. La programul Educaţie fizică şi sportivă, 90 la sută din media de admitere o va reprezenta media probei de aptitudini sportive generale, iar media examenului de bacalaureat va avea o pondere de 10 la sută.

Pentru programele Asistenţă medicală generală, Balneofiziokinetoterapie şi recuperare, Nutriţie şi dietetică, Tehnică dentară, Asistenţă de farmacie, proba scrisă şi media de la examenul de bacalaureat vor avea o pondere de 50 la sută din media finală.

Peste 4.500 de candidaţi la UMF Bucureşti, 5,2 pe loc la Medicină, 9,7 la Medicină Dentară

Peste 4.500 de candidaţi s-au înscris la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Bucureşti, cea mai mare concurenţă fiind la Facultatea de Medicină Dentară, unde sunt 9,7 candidaţi pentru unul din cele 131 de locuri fără taxă, şi la Medicină, cu 5,2 candidaţi pentru unul din cele 432 de locuri.

La cele patru facultăţi ale UMF "Carol Davila" s-au înscris 4.541 de candidaţi. Anul acesta, comparativ cu anul trecut, numărul candidaţilor înscrişi a crescut, la Facultatea de Medicină fiind 5,2 candidaţi pe un loc fără taxă, în timp ce pentru Facultatea de Medicină Dentara sunt 9,7 candidaţi pe un loc, a anunţat, luni, UMF "Carol Davila".

La Facultatea de Medicină, unde au fost scoase la concurs 432 de locuri finanţate de la buget, au fost înscrişi 2.262 de candidaţi, dintre care 28 de olimpici, iar 53 de candidaţi au optat pentru locurile cu taxǎ.

La Facultatea de Medicină Dentară, pentru cele 131 de locuri fără taxă s-au înscris 1.280 de candidaţi, iar 44 au optat pentru locurile cu taxǎ.

La Facultatea de Farmacie s-au înscris 408 candidaţi pentru cele 131 de locuri fără taxă , iar 21 au ales locurile cu taxă.

Facultatea de Moaşe a scos la concurs 156 de locuri, pentru care s-au înscris 591 de candidaţi, dintre care 20 au optat pentru locurile cu taxǎ.

Examenul de admitere pentru toate facultăţile din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" Bucureşti va avea loc miercuri, de la ora 9.00 pentru facultăţile de Medicină şi Farmacie, iar la ora 16.00 pentru Facultatea de Medicină Dentară şi Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală.

Candidaţii vor intra în sălile de concurs începând cu ora 8.00 pentru facultăţile de Medicină şi Farmacie, respectiv ora 15.00 pentru Facultatea de Medicină dentară şi Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală.

"Nu este admisă, sub niciun motiv, intrarea în săli a candidaţilor după ora de începere a probei scrise. Candidaţii au obligaţia de a verifica exactitatea datelor înscrise pe listele afişate şi de a aduce imediat la cunoştinţa comisiei de admitere, prin secretariatele facultăţilor, eventualele neconcordanţe faţă de datele precizate în cererea de înscriere tip sau faţă de actele depuse la dosar. După începerea concursului, pe listele afişate nu se mai admit nici un fel de modificări", a precizat UMF "Carol Davila".

Candidaţii vor intra în sălile de concurs pe baza cărţii de identitate sau a paşaportului valabil, precum şi a legitimaţiei de concurs tip eliberată la înscriere de către secretariatele facultăţilor.

Supraveghetorii vor verifica identitatea fiecărui candidat la intrarea în sală. Candidaţii vor ocupa în săli locul indicat de legitimaţia de concurs lipită pe masă, care are acelaşi număr ca şi cel de pe legitimaţia de concurs tip primită la înscriere.

Durata probei scrise va fi de două ore şi jumătate în cazul specializărilor Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie, două ore pentru admiterea la Asistenţă Medicală Generală şi Moaşe şi, respectiv, o oră şi jumatate pentru celelalte specializări ale Facultăţii de Moaşe şi Asistenţă Medicală.

Corectarea tezelor se va face în sala de concurs, în prezenţa candidaţilor, cărora li se va comunica punctajul, sub semnatură. Fiecare răspuns corect la întrebare este notat cu 1 punct. Punctajul obţinut este transformat în notă. Ulterior, toate grilele de concurs vor fi reverificate prin scanare pe calculator.

Rezultatele finale şi lista candidaţilor admişi vor fi afişate la avizierele facultăţilor în cel mult 48 de ore de la terminarea probelor.

Sunt declaraţi admişi candidaţii al căror punctaj la examenul scris este egal sau superior aceluia corespunzător notei 5.

La Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală, declararea candidaţilor admişi va fi în funcţie de punctajul obţinut şi ordinea opţiunilor pentru specializările oferite. Candidaţii olimpici sunt admişi automat, fără a mai fi necesară susţinerea examenului de admitere.

Listele candidaţilor, în ordine alfabetică, sălile în care se desfăşoară examenul şi repartiţia pe săli sunt disponibile pe site-ul http://admitere.umf.ro/repartizare/public/ sau la avizierele Facultăţii de Medicină, pentru specializările Medicină şi Moaşe şi Asistenţă Medicală, respectiv ale Facultăţii de Medicină Dentară şi Facultăţii de Farmacie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici