Agricultura din Vaslui a suferit pagube de peste 46 milioane de lei din cauza secetei excesive

Valoarea pagubelor provocate, în această vară, în judeţul Vaslui de seceta excesivă se ridică la peste 46 de milioane de lei, se arată într-un raport al Direcţiei pentru Agricultură Vaslui, fiind afectate aproape 60.000 de hectare de culturi.

155 afișări
Imaginea articolului Agricultura din Vaslui a suferit pagube de peste 46 milioane de lei din cauza secetei excesive

Agricultura din Vaslui a suferit pagube de peste 46 milioane de lei din cauza secetei excesive (Imagine: Radu Aneculaesi/Mediafax Foto)

Potrivit evaluărilor făcute în teren de către comisiile locale pentru situaţii de urgenţă, 59.745 de hectare de culturi din judeţul Vaslui au fost afectate de seceta prelungită şi excesivă din această vară, valoarea pagubelor ridicându-se la 46,5 milioane lei.

Cele mai afectate culturi sunt cele de grâu, în condiţiile în care mai bine de jumătate din suprafaţa cultivată este calamitată, respectiv 34.348 de hectare.

Pagube însemnate se înregistrează şi la porumb şi floarea soarelui, peste 19.000 de hectare din cele două culturi fiind compromise din cauza lipsei de precipitaţii, dar şi a temperaturilor ridicate din ultima perioadă.

”Până la această dată, la Direcţia Agricolă Vaslui au fost depuse 1.063 de procese verbale de constatare şi evaluare a pierderilor aparţinând producătorilor agricoli, atât persoane fizice cât şi juridice. Situaţia centralizatoare cu pagubele din agricultură a fost comunicată atât Prefecturii Vaslui cât şi Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX directorul Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Vaslui, Gigel Crudu.

Potrivit acestuia, fermierii din judeţul Vaslui ar putea beneficia de despăgubiri, însă doar după ce Ministerul Agriculturii va primi acordul Comisiei Europene în acest sens.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici