Ambasadorul Franţei în România: În cazul regionalizării şi al căsătoriilor gay, Franţa nu trebuie privită neapărat ca model

Ambasadorul Franţei în România, Philippe Gustin, afirmă că, atât în cazul regionalizării, cât şi al căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, Franţa nu trebuie privită neapărat ca un model, subliniind că ţara sa poate oferi însă expertiză privind regionalizarea.

375 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul Franţei în România: În cazul regionalizării şi al căsătoriilor gay, Franţa nu trebuie privită neapărat ca model

Ambasadorul Franţei în România: În cazul regionalizării şi al căsătoriilor gay, Franţa nu trebuie privită neapărat ca model

Ambasadorul Franţei în România, Philippe Gustin, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că a abordat, printre altele, în discuţiile cu oficialităţile locale, subiectul regionalizării, precizând că Franţa nu are "un model" pe care să îl propună, ci doar poate oferi expertiză.

"Am abordat şi subiectul regionalizării. În această dezbatere extrem de importantă şi sensibilă pentru România astăzi, Franţa este, ca de obicei, alături de România. Nu avem un model pe care să-l propunem, avem doar o expertiză pe care o putem împărtăşi cu prietenii noştri români", a spus Gustin.

Întrebat despre căsătoriile între persoane de acelaşi sex, în curs de legalizare în Franţa şi referitor la care s-a propus un proiect şi în România, ambasadorul a spus că Parlamentul unui stat poate decide dacă ţara este sau nu pregătită pentru acest gen de dezbatere.

"În Franţa este un proces care a început în urmă cu mulţi ani şi care a parcurs etape întinse pe mai mulţi ani. Dacă urmăriţi actualitatea franceză de azi, puteţi vedea că nici această etapă de azi nu este lipsită de dificultăţi. Sunt evoluţii profunde, structurale, care vin să răspundă unor evoluţii din cadrul societăţii şi în acest moment este la latitudinea Parlamentului, la latitudinea legislativului, de a decide dacă ţara este sau nu pregătită pentru o astfel de dezbatere. Un ambasador nu poate spune dacă o ţară este sau nu pregătită pentru acest gen de dezbatere. Repet, trebuie să fie un proces succesiv care să ajungă să fie acceptat de societate în ansamblu. E ca în cazul regionalizării, nu cred că Franţa este neapărat ţara care trebuie privită ca un model în acest sens, dar este interesant să facem o astfel de comparaţie", a declarat Gustin.

Deputatul USL Remus Cernea anunţa că vrea să iniţieze un proiect de lege pentru reglementarea parteneriatului civil între heterosexuali şi între persoanele de acelaşi sex, susţinând că acest model este aplicat în mai multe ţări europene.

"Eu susţin şi noi, Verzii, susţinem Drepturile Omului pentru toţi cetăţenii. Noi nu considerăm că anumiţi cetăţeni ar trebui discriminaţi în vreun fel pentru niciun motiv pentru că ar fi femei, pentru că ar aparţine unei minorităţi naţionale sau unei minorităţi sexuale. În Europa foarte multe ţări deja acceptă parteneriatele civile sau căsătoriile între persoanele de acelaşi sex. Eu am anunţat deja că am în vedere un proiect de lege care să reglementeze parteneriatul civil între persoanele heterosexuale sau persoane de acelaşi sex pe model francez. În Franţa, mai întâi acum cinci ani a fost adoptată legea privind parteneriatele civile, iar la începutul acestui an sau la sfârşitul anului trecut a fost adoptată legea privind drepturile persoanelor de acelaşi sex de a se căsători", declara Remus Cernea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici