Amendă de 5.000 de lei pentru unul dintre protestatarii din Piaţa Universităţii

Claudiu Crăciun, unul dintre protestatarii din Piaţa Universităţii privind proiectul Roşia Montană, scrie pe pagina sa de Facebook că a fost amendat de Jandarmerie cu 5.000 de lei pentru că a organizat "o manifestaţie publică nedeclarată", fiind postată şi dovada amenzii.

355 afișări
Imaginea articolului Amendă de 5.000 de lei pentru unul dintre protestatarii din Piaţa Universităţii

Amendă de 5.000 de lei pentru unul dintre protestatarii din Piaţa Universităţii (Imagine: Silvia Ilie/Meidafax Foto)

Claudiu Crăciun este unul dintre protestatarii care a vorbit în fiecare seară oamenilor din Piaţa Universităţii, folosind de fiecare o portavoce ca să se facă auzit. Din acest motiv, Jandarmeria l-a asimilat cu liderul protestelor din piaţă, scrie gandul.info.

Claudiu Crăciun a fost amendat în baza Legii 60/ 1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice cu 5.000 de lei.

În procesul întocmit de jandarmi scrie că protestatarul "a organizat o manifestaţie publică nedeclarată şi neînregistrată pentru exprimarea nemulţumirilor faţă de demararea proiectului de exploatare minieră în localitatea Roşia Montană şi pe timpul desfăşurării acesteia a condus activităţile participanţilor, a dirijat acţiunile acestora şi a iniţiat în portavoce scandările ce exprimau dezacordul faţă de proiectul mai sus menţionat, ocazie cu care circulaţia rutieră a fost afectată pe Bd. Nicolae Bălcescu".

Contactat de Gândul, Claudiu Crăciun a declarat că el va contesta amenda în instanţă pentru că nu el este organizatorul protestului.

"Amenda a fost dată la începutul protestelor, pe 2 septembrie, este cea mai mare amendă posibilă. Însă nu eu am organizat protestele, aşa că o s-o contest în instanţă. De atunci, nu s-au mai dat amenzi, jandarmii au înţeles că protestatarii sunt paşnici", a spus Claudiu Crăciun.

Protestele faţă de proiectul Roşia Montană au început duminică, 1 septembrie, când aproape 5.000 de oameni au mărşăluit în centrul Capitalei, de la Piaţa Universităţii la Piaţa Victoriei.

Protestele au fost declanşate după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare.

Din 1 septembrie, în centrul Capitalei şi în mai multe oraşe din ţară au loc zilnic proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.

Punctul culminant al protestelor a fost duminică, 8 septembrie, când peste 7.000 de persoane care se opun proiectului minier de la Roşia Montană au blocat centrul Capitalei, la Universitate, după un marş. Proteste similare au avut loc duminică în mai multe oraşe din ţară, între care Cluj-Napoca, Braşov, Alba-Iulia, Bistriţa, fântu Gheorghe, Suceava şi Iaşi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici