Amenzi de zeci de mii de lei pentru distribuitorii şi comercianţii care lucrează cu furnizori de produse ambalate care nu respectă legea

222 afișări
Imaginea articolului Amenzi de zeci de mii de lei pentru distribuitorii şi comercianţii care lucrează cu furnizori de produse ambalate care nu respectă legea

Amenzi de zeci de mii de lei pentru distribuitorii şi comercianţii care lucrează cu furnizori de produse ambalate care nu respectă legea

Reprezentanţii Administraţiei Fondului pentru Mediu pot solicita societăţilor economice care distribuie bunuri sau le comercializează să ofere informaţii cu privire la lista furnizorilor cu care colaborează.

Scopul solicitării este ca autorităţile să verifice dacă aceşti din urmă agenţi economici, care funcţionează drept furnizori de produse ambalate, îşi îndeplinesc obligaţiile de întocmire a declaraţiilor pentru ambalajele produselor puse pe piaţă. Obligaţie care trebuie, de asemenea, respectată şi de furnizorii de echipamente electrice, baterii, anvelope etc.
Astfel, agenţii economici trebuie să se asigure că furnizorii cu care lucrează sunt înregistraţi în lista contribuabililor AFM. Orice reprezentant al unei companii poate face această verificare foarte simplu, accesând lista aflată pe website-ul instituţiei la adresa: https://www.afm.ro/lista_operatori_economici-legea_249_2015.php.

„Aşadar, conform Legii 249/2015, este absolut necesar ca distribuitorii şi comercianţii să se asigure că sursa din care provine marfa ambalată să fie una care funcţionează conform legii dacă această marfă este achiziţionată direct de la importatori sau producatori. Prin urmare, trebuie să fie vorba despre un agent economic înregistrat în lista Administraţiei Fondului pentru Mediu. Nerespectarea acestei prevederi legislative este sancţionată cu amendă de la 20.000 la 40.000 de lei”, atrage atenţia Daniela Dobre, CEO Green Environment Support, companie specializată în consultanţă de mediu.

Înregistrarea furnizorilor de produse ambalate la AFM se face foarte simplu, prin depunerea primei declaraţii privind obligaţiile la Fondul pentru Mediu.

În afară de această procedură de înregistrare si declarare lunară, agenţii economici care pun pe piaţă echipamente electrice sau electronice (EEE), respectiv baterii sau acumulatori sunt obligaţi să se înregistreze în Registrul Naţional al Producătorilor de Echipamente Electrice şi Electronice, respectiv în Registrul Naţional al Producătorilor de Baterii şi Acumulatori. Ambele registre sunt gestionate de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.

De asemenea, conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 5/2015, art. 38, alineatul 7, operatorii economici care comercializează sau distribuie cu titlu gratuit EEE sunt obligaţi să solicite producătorilor şi să comunice beneficiarilor, la cerere, numărul de înregistrare din registrul producătorilor de EEE. Operatorii economici care comercializează EEE sunt obligaţi să verifice dacă producătorii care achiziţionează EEE sunt înregistraţi în registru naţional al producătorilor, care include şi producătorii ce furnizează EEE prin intermediul tehnicilor de comunicare la distanţă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici