ANALIZĂ: Spitale fără avize de la ISU şi o lege care vizează doar clinicile noi sau modernizate

Zeci de spitale din România funcţionează la ora actuală fără avize din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, legea fiind clară: este nevoie de solicitarea autorizaţiei de securitate în incendiu doar acolo unde se construieşte sau se fac modernizări, începând cu anul 2006.

1509 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Spitale fără avize de la ISU şi o lege care vizează doar clinicile noi sau modernizate

FOCUS: Spitale fără avize de la ISU şi o lege care vizează doar clinicile noi sau modernizate

ISU Olt: Două spitale şi un corp de clădire, singurele unităţi sanitare avizate ISU

Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina a obţinut aviz pentru blocul materno-infantil şi dializă, dar nu a obţinut autorizaţie pentru clădirea UPU, potrivit informaţiilor remise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt. Unitatea de Primiri Urgenţe va fi inclusă în acest an într-un proiect de reabilitare a corpului central şi se va depune documentaţia pentru intrarea în legalitate. Nici Spitalul Caracal nu a obţinut autorizaţie pentru lucrări de modernizare la un corp de clădire, iar într-o situaţie similară se află Spitalul Balş, care solicitase autorizaţie pentru corpul administrativ.

Pe de altă parte, Spitalul Corabia a executat lucrări de modernizare a clădirii ambulatoriului şi a obţinut autorizaţia de securitate la incendiu, aceeaşi situaţie fiind înregistrată şi la Spitalul de Psihiatrie Cronici Schitu.

Reprezentanţii ISU Olt au mai precizat corespondentului MEDIAFAX că mai multe imobile din judeţ, în care funcţionează spitale şi unităţi de învăţământ, nu pot fi avizate sau autorizate în ceea ce priveşte securitatea la incendiu. Este vorba de clădiri mai vechi, care au fost construite înainte de emiterea Hotărârii Guvernului 1739/2006, pentru aprobarea categoriilor de construcţii şi amenajări care se supun autorizării privind securitatea la incendiu, şi care şi-au schimbat destinaţia, între timp.

ISU Gorj: Un spital şi două secţii din judeţ funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu

Spitalul Orăşenesc Novaci, Secţia Nefrologie din cadrul Spitalului Orăşenesc de Urgenţă Târgu-Cărbuneşti şi Ambulatoriul din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu funcţionează fără autorizaţia de securitate la incendiu. Reprezentanţii ISU Gorj nu au aplicat însă nicio sancţiune pentru aceste deficienţe, întrucât legea permite desfăşurarea activităţii în aceste condiţii, pe propria răspundere, până la finalul anului, chiar dacă au fost făcute lucrări de modernizare.

Angajaţii Inspecţiei de Prevenire, din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, au efectuat, în anul 2016, 12 controale la două spitale municipale, cinci orăşeneşti, un spital comunal, două centre de dializă şi două centre de sănătate, din judeţ.

”Au fost constatate 67 de nereguli organizatorice şi tehnice, fiind aplicate două amenzi contravenţionale în cuantum de 1.500 de lei şi 44 de avertismente. Principalele deficienţe constate au fost funcţionarea fără solicitarea/ obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, la Ambulatoriul din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, Secţia Nefrologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Cărbuneşti şi Spitalul Orăşenesc Novaci şi nefuncţionarea hidranţilor interiori şi exteriori de incendiu, la spitalele orăşeneşti Târgu-Cărbuneşti şi Bumbeşti-Jiu”, se precizează într-un raport prezentat de inspectorul şef al ISU Gorj, Liviu Dumitrașcu.

Deşi nu au autorizaţie de securitate la incendiu, unităţile vizate nu au fost amendate. ”Nu s-au aplicat sancţiuni, întrucât a apărut legea care le dă voie să funcţioneze pe propria răspundere, până pe 31 decembrie 2016”, a precizat lt.col. Alin Drăgan, din cadrul ISU Gorj.

”Urmează să obţinem autorizaţia, până în luna iunie. La noi până acum nu s-a cerut autorizaţie de securitate la incendiu. Pentru acreditare, le-am cerut hârtie. Ne-au spus că nu trebuie, dar de anul acesta au constatat că ne trebuie şi atunci am demarat hârtiile. Pacienţii nu au fost în pericol niciodată, dar trebuie să o avem, dacă se cere”, a declarat Emil Grigore, managerul Spitalului Orăşenesc Novaci.

Managerul Spitalului Orăşenesc Târgu-Cărbuneşti, Constantin Târziu, a declarat că singura secţie care funcţionează fără această autorizaţie este în lucru şi că documentaţia în vederea documentului va fi depusă după finalizarea lucrărilor. ”Lucrările la Secţia Nefrologie nu au fost finalizate, de aceea nu a fost obţinută autorizaţia. Este în lucru. Am făcut proiecte, urmează să fie autorizată. Cu hidranţii nu noi, nu suntem noi proprietari, primăria. Să facă primăria. Am depus adresă către primărie cu ceea ce s-a constatat în urma controlului ISU”, a spus Constantin Târziu.

Cele două amenzi în valoare de 1.500 de lei au fost aplicate la două unităţi sanitare din Gorj, una pentru utilizarea instalaţiei electrice cu defecţiuni şi improvizaţii şi cealaltă privind reglementarea fumatului în ceea ce priveşte apărarea împotriva incendiilor.

Bistriţa: Două spitale din Bistriţa-Năsăud, fără utorizaţie

Două unităţi spitaliceşti din Bistriţa-Năsăud funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu, pompierii bistriţeni aplicându-le amenzi în valoare de 27.500 de lei.

"Este vorba despre deficienţe legate de organizare, în majoritatea cazurilor, însă au fost constatate şi 11 deficienţe de funcţionare. O parte dintre deficienţele constatate (căi de evacuare blocate, lipsa extinctoarelor, lipsa indicatoarelor ditecţionale e evacuare) au fost soluţionate rapid de administratorii unităţilor spitaliceşti. Pompierii au aplicat pentru deficienţele găsite 16 sancţiuni contravenţionale cu avertisment şi trei amenzi în valoare de 27.500 de lei pentru două unităţi sanitare cu paturi care funcţionau fără a avea autorizaţie de securitate la incendiu" a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Bistriţa Năsăud, plt. maj. Marius Rus, pentru MEDIAFAX.

Mai exact, amenzile au fost date după ce în unităţile respective s-au făcut modernizări, în urmă cu aproape patru ani, dar nu a fost cerută nicio autorizaţie. Abia după amenzile primite, ambele unităţi spitaliceşti, care au peste 100 de paturi fiecare, au început demersurile pentru intrarea în legalitate.

ISU Alba: Niciun spital din judeţ nu are autorizaţie de securitate la incendiu

Niciunul din cele nouă spitale din judeţul Alba nu are autorizaţie de securitate la incendiu, dar unităţile nu pot fi amendate pentru acest lucru, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Alba, lt. col. Florin Zecheru. Cele nouă spitale, care funcţionează în judeţul Alba, sunt: Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, Spitalul Orăşenesc Abrud, Spitalul Municipal Aiud, Spitalul Municipal Blaj, Spitalul Orăşenesc Câmpeni, Spitalul Municipal Sebeş, Spitalul Orăşenesc Cugir, Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud şi Spitalul de Boli Cronice Câmpeni. Niciunul dintre acestea nu are însă autorizaţie de securitate la incendiu.
Purtătorul de cuvânt al ISU Alba, Florin Zecheru, a explicat corespondentului MEDIAFAX, că, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 1739/2006, autorizaţia de securitate la incendiu este obligatorie doar pentru construcţiile care suportă modificări sau care sunt finalizate după intrarea în vigoare a acestei prevederi. Zecheru a arătat că toate spitalele din judeţul Alba au fost construite înainte de anul 2006 şi, întrucât legea nu activează retroactiv, nu pot fi sancţionate pentru lipsa acestei autorizaţii.

”Autorizaţia de securitate la incendiu este un document care se obţine după finalizarea lucrărilor unei construcţii. Această autorizaţie este necesară şi obligatorie pentru toate construcţiile care s-au finalizat şi care au suferit modificări după intrarea în vigoare a HG nr. 1739/2006. În judeţul Alba sunt nouă spitale, toate construite înainte de anul 2006. Este de precizat, însă, că din cele nouă unităţi la patru s-au realizat modificări, iar pentru acest lucru s-a emis un aviz, conform legii, înainte de începerea lucrărilor. Chiar dacă nu au autorizaţii, pacienţii şi cadrele medicale nu sunt în pericol, iar ISU Alba efectuează periodic controale şi instructaje cu personalul din unităţile sanitare”, a spus Zecheru.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, Nicoleta Coşarcă, a declarat că documentaţia în vederea obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu, pentru această instituţie, va fi depusă pe măsura finalizării lucrărilor de modernizare la diferite secţii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici