Anchetă la o grădiniţă din Braşov după ce părinţilor li s-ar fi cerut bani pentru fondul clasei

Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov a declanşat o achetă, miercuri, la o grădiniţă din Braşov, în urma unor reclamaţii potrivit cărora educatorii au fost obligaţi de conducerea unităţii să ceară bani părinţilor pentru fondul clasei, iar cei care aveau restanţe la plată erau afişaţi pe uşa clasei.

1827 afișări
Imaginea articolului Anchetă la o grădiniţă din Braşov după ce părinţilor li s-ar fi cerut bani pentru fondul clasei

Anchetă la o grădiniţă din Braşov după ce părinţilor li s-ar fi cerut bani pentru fondul clasei (Imagine: Shutterstock)

Inspectorul şcolar general Ariana Bucur a declarat, miercuri, pentru corespondentul MEDIAFAX că nu ştia nimic despre această situaţie, dar că a format o comisie de anchetă după ce a aflat din presă că un cadru didactic de la Grădiniţa 34 din Braşov şi un părinte reclamă conducerea unităţii că ar fi cerut bani părinţilor copiilor.

"Nu ştiu despre acest eveniment. Am văzut şi eu la un post de televiziune că un cadru didactic şi un părinte fac nişte afirmaţii. Urmează să stabilim dacă aceste afirmaţii sunt adevărate sau nu. S-a format o comisie care va face, astăzi (miercuri - n.r.), o anchetă în acest caz, iar în momentul în care vom avea nişte rezultate, o să vi le comunicăm", a spus Ariana Bucur.

Scandalul de la Grădiniţa nr 34 din Braşov a izbucnit după ce un cadru didactic a declarat presei că educatorii de la instituţia de învăţământ sunt obligaţi de către conducerea unităţii să strângă bani de la părinţi pentru dotări, iar cei care nu dau bani să fie trecuţi pe o listă, care să fie afişată pe uşa clasei.

De asemenea, părintele unui copil care învaţă la grădiniţa respectivă a reclamat că, la începutul anului şcolar, li s-a cerut 50 de lei pentru dotările unităţii şi 60 de lei contizaţie anuală la Asociaţia părinţilor, în condiţiile în care Primăria Braşov a alocat, anul trecut, 35.000 de lei pentru dotările instituţiei de învăţământ.

Pe de altă parte, directoarea grădiniţei, Rodica Albu, a afirmat că niciun părinte nu a fost obligat să dea bani pentru fondul clasei, dar că părinţii au depus o cotizaţie de 60 de lei fiecare, din proprie iniţiativă, pentru a achiziţiona aşternuturi noi pentru copii.

"În niciun caz nu li s-au cerut bani părinţilor. Sesizarea care s-a făcut vine din interior, de la cineva care vrea să ne facă rău. Nu cred că vreun părinte a făcut asta pentru că avem un colectiv de părinţi extraordinari. Există o Asociaţie a părinţilor care se implică foarte mult pentru copiii lor şi ne ajută. Într-adevăr, părinţii de la o clasă au decis să depună o cotizaţie de 60 de lei pentru lenjerie, dar la iniţiativa proprie, nu le-a cerut nimeni", a spus directoarea instituţiei de învăţământ.

Alt părinte care are copii atât la o grădiniţa respectivă cât şi la o şcoală gimnazială din Braşov a declarat că este un lucru obişnuit ca părinţii să se înscrie în asociaţii. Astfel, aceştia stabilesc o anumită cotizaţie, iar cu fondul strâns decid ce îmbunătăţiri pot aduce mediului în care copiii lor învaţă, fără a li se impune acest lucru.

"În mod normal nu ar trebui să existe astfel de acţiuni, din moment ce educaţia în România este gratuită. Dar, pentru că sistemul educaţional este subfinanţat, există părinţi care vor să se implice într-un fel pentru a ajuta la condiţiile în care învaţă copiii lor. Nu toţi părinţii elevilor se înscriu în asociaţiile de părinţi", a explicat părintele respectiv.

El a mai spus că, de exemplu, Asociaţia de părinţi din care el face parte cotizează, în medie, cu 30 de lei pe an.

"De exemplu, fondurile de la Asociaţia părinţilor se mai folosesc pentru reparaţii material didactic, achiziţia de dulăpioare pentru copii, înlocuirea unei table sparte, zugrăvirea clasei, achiziţia de cărţi, culegeri sau abonamente la diverse reviste didactice de specialitate. Unii părinţi de la o clasă au investit pentru sistem de supraveghere video pe coridoarele şcolii, alţii pentru sistem de acces în şcoală cu interfon. Nu ni s-a cerut să facem asta. Ne-am gândit noi ce putem să facem cu contizaţia asociaţiei", a mai spus el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici