Angiografe de ultimă generaţie vor ajunge în 17 spitale printr-un proiect european de 25 de milioane euro

Un număr de 17 spitale vor fi dotate cu angiografe de ultimă generaţie pentru patologia cardiovasculară şi tumorală, în cadrul unui proiect european în valoare de 25 de milioane de euro, aparţinând Academiei de Stiinţe Medicale, a anunţat profesorul doctor Radu Deac, managerul de proiect.

668 afișări
Imaginea articolului Angiografe de ultimă generaţie vor ajunge în 17 spitale printr-un proiect european de 25 de milioane euro

Angiografe de ultimă generaţie vor ajunge în 17 spitale printr-un proiect european de 25 de milioane euro (Imagine: Shutterstock)

"Este un proiect de angiografie, intitulat «Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare-dezvoltare şi crearea de noi infrastructuri», de 25 de milioane de euro, în care vor fi implicate 17 centre, care vor fi dotate cu aceste aparate, pentru a ridica nivelul de performanţă şi a duce performanţa în diagnosticul şi tratamentul bolilor cardiovasculare către populaţie. Este, de fapt, o salbă de centre, începând cu Constanţa, Buzău, Iaşi, Suceava, Târgu Mureş, Braşov, Cluj, Timişoara, Arad şi Craiova. Am insistat pentru că este într-adevăr o cercetare foarte importantă", a explicat profesorul doctor Radu Deac, vicepresedintele Academiei de Stiinţe Medicale şi managerul proiectului de cercetare.

Acesta a menţionat că astfel se va utiliza o tehnologie de vârf, care este aplicată în cercetare şi practica medicală, cu scopul de a apropia performanţa de populaţie.

"Altfel spus, un pacient din Satu Mare care nu putea beneficia de explorarea angiografică, adică utilizarea razelor X şi a substaţei de contrast pentru a vizualiza sistemul vascular, va putea face această investigaţie la Satu Mare (...). Vor fi 100 de pacienţi per spital, adică 1700 pe tot proiectul", a continuat profesorul Deac.

El a mai spus că o parte dintre angiografe au ajuns la unităţile medicale din marile centre universitare.

"Este o tehnologie tip Vest în ţara noastră care va curpinde două mari segmente, respectiv cardiovascular şi tumori. Nu s-a putut aplica pentru întreaga patologie. S-au obţinut fonduri europene prin Academia de Ştiinţe Medicale", a mai menţionat Radu Deac.

La rândul lui, preşedintele Academiei de Stiinţe Medicale, profesorul doctor Irinel Popescu a spus că este un proiect de cercetare ambiţios.

"Stilul de cercetare implică dotarea cu angiografe, aparate de înaltă performanţă, cu care unele spitale sunt obişnuite, altele nu. Un număr de 17 spitale vor primi aceste aparate, grupate pe teme de cercetare diferite, patologia cardiacă, tumorală şi copii. Temele care ţin de patologia coronariană, care va fi şi baza pentru angiografie, sunt şi cele care au o contribuţie substanţială la cercetare. Aşadar vorbim despre un proiect pe fonduri europene care acoperă mai multe teme de cercetare toate efectuate prin metode angiografice", a explicat preşedintele Academiei de Stiinţe Medicale, profesorul doctor Irinel Popescu.

Proiectul "Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare-dezvoltare şi crearea de noi infrastructuri" are ca obiective principale: creşterea capacităţii de cercetare dezvoltare a 17 unitaţi medicale, centre de cercetare ale Academiei de Ştiinţe Medicale în domeniul angiografiei prin dotarea cu echipamente de angiografie de ultimă generaţie; crearea unei reţele naţionale de cercetare dezvoltare prin înfiinţarea Registrului Naţional de Tratament Intervenţional al SCA – (sindroame coronariene acute); registrul specific pentru bolnavii cu stenoze arteriale cervico - craniene, registrul cardiopatiilor congenitale şi diagnosticul şi tratamentul arteriopatiilor periferice.

De asemenea, printre obiective se numără şi realizarea unei cercetări clinice prin includerea a 100 pacienţi în medie pe fiecare centru de cercetare; implicarea specialiştilor şi tinerilor de înaltă calificare în realizarea obiectivelor ştiinţifice prin crearea unui centru de formare în domeniul angiografiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici