ANI a constatat conflict de interese şi abuz în serviciu în cazul a doi primari din Cluj şi Neamţ

Un primar de comună din judeţul Cluj, care şi-a angajat şi promovat fiul la primărie, şi un altul din judeţul Neamţ, care a semnat contracte cu societăţi unde erau asociate soţia şi fiica sa, au intrat în vizorul Agenţiei Naţionale Anticorupţie (ANI) pentru conflict de interese şi abuz în serviciu.

341 afișări
Imaginea articolului ANI a constatat conflict de interese şi abuz în serviciu în cazul a doi primari din Cluj şi Neamţ

ANI a constatat conflict de interese şi abuz în serviciu în cazul a doi primari din Cluj şi Neamţ (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

ANI a constatat existenţa conflictului de interese de natură administrativă în cazul lui Petru Coldea, primarul comunei Mănăstireni, judeţul Cluj, şi conflict de interese penal în cazul lui Vasile Olaru, primarul comunei Girov, din judeţul Neamţ.

Petru Coldea a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de primar al Comunei Mănăstireni, a semnat atât dispoziţia de numire în funcţia de referent a fiului său, funcţie aflată până la data de 30 mai 2013 în subordinea directă a primarului, cât şi dispoziţiile de promovare a fiului său şi de acordare a gradaţiilor şi claselor de salarizare corespunzătoare tranşelor de vechime în muncă.

Astfel, Petru Coldea a încălcat dispoziţiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora primarii sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru rudele sale de gradul I.

Vasile Olaru a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă şi penală, întrucât, în calitate de primar al comunei Girov, a semnat o serie de contracte, acte adiţionale, documente de plată, încheiate cu SC Gabiancom SRL, societate în cadrul căreia soţia acestuia a deţinut calitatea de asociat, precum şi funcţia de administrator, şi SC Agricola Biosere SRL, societate în cadrul căreia fiica acestuia a deţinut calitatea de asociat.

Astfel, Vasile Olaru a încălcat atât dispoziţiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, cât şi dispoziţiile art. 2531 din Codul Penal al României, potrivit cărora "fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă".

Agenţia Naţională de Integritate a mai constatat, în cazul lui Vasile Olaru, indicii privind posibila săvârşire a infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice (art. 132 din Legea nr. 78/2000 şi art. 248 din Codul Penal al României).

Astfel, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău în vederea verificării indiciilor privind săvârşirea de către Vasile Olaru a infracţiunilor de conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

Persoanele evaluate au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază - de a fi asistaţi sau reprezentaţi de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Ambele persoane au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Potrivit legii, "fapta persoanei cu privire la care s-a constatat (…) încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective".

Totodată, "persoana (…) faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică (…) pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici