ANI a sesizat Parchetul pentru un posibil fals în declaraţii al deputatului Victor Roman

ANI a a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău cu privire la un posibil fals în declaraţii făcut de deputatul PSD Victor Roman, care nu a menţionat că este şi administrator - preşedinte al CA al SC Agroservice Adjud SA şi care, în acelaşi context, a fost găsit incompatibil.

118 afișări
Imaginea articolului ANI a sesizat Parchetul pentru un posibil fals în declaraţii al deputatului Victor Roman

ANI a sesizat Parchetul pentru un posibil fals în declaraţii al deputatului Victor Roman (Imagine: Shutterstock)

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) informează, într-un comunicat de joi, că Roman s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 septembrie 2012 - 21 mai 2013, întrucât a deţinut atât funcţia de deputat, cât şi pe cea de administrator - preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Agroservice Adjud SA.

Potrivit ANI, Roman a încălcat dispoziţiile art. 82, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora "calitatea de deputat este incompatibilă cu funcţia de [...] administrator [...] la societăţile comerciale", coroborate cu dispoziţiile art. 49, lit. a) şi b) din Legea nr. 96/2006, potrivit cărora "constituie abateri disciplinare parlamentare următoarele fapte săvârşite de deputaţi sau de senatori şi dacă, potrivit legii, nu constituie infracţiuni: încălcarea dispoziţiilor privind îndatoririle deputaţilor şi ale senatorilor prevăzute de Constituţie şi de prezenta lege; nerespectarea prevederilor regulamentului Camerei din care fac parte şi a Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului" şi dispoziţiile art. 198, alin. (1) din Regulamentul Camerei Deputaţilor - Hotărârea nr. 8/1994, potrivit cărora "calitatea de deputat este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de membru al Guvernului, precum şi cu alte funcţii stabilite prin lege".

Tot în cazul lui Roman, ANI precizează că a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău cu privire la posibila săvârşire a infracţiunii de fals în declaraţii, faptă prevăzută de dispoziţiile art. 292 din Codul penal.

"Roman Victor nu a menţionat în declaraţiile de interese depuse în calitate de deputat funcţia de administrator - preşedinte al Consiliului de Administraţie la SC Agroservice Adjud SA şi calitatea de asociat în cadrul aceleiaşi societăţi comerciale", precizează ANI.

Deputatul a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază - de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Victor Roman a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.

Potrivit dispoziţiilor art. 292 din Codul Penal, constituie fals în declaraţii "declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unui organ sau instituţii de stat ori unei alte unităţi dintre cele la care se referă art. 145, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte pentru producerea acelei consecinţe".

Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale privind starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective.

Persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, ea nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici