ANI cere Parchetului ICCJ să facă cercetări în cazul senatorului PDL Sorina Plăcintă

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat, joi, Parchetul ICCJ să facă cercetări în cazul senatorului PDL Sorina Plăcintă, fost ministru al Tineretului şi Sportului, pentru că nu a menţionat în declaraţiile de interese că este acţionar şi administrator la mai multe societăţi.

33 afișări
Imaginea articolului ANI cere Parchetului ICCJ să facă cercetări în cazul senatorului PDL Sorina Plăcintă

ANI cere Parchetului ICCJ să facă cercetări în cazul senatorului PDL Sorina Plăcintă (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)

ANI precizează, într-un comunicat de presă, că s-a sesizat din oficiu, în urma publicării, pe 16 iulie 2009, de către agenţia de ştiri HotNews, a articolului "Dezvăluiri despre afacerile ministrului Sorina Plăcintă", cu privire la posibila nerespectare de către aceasta a dispoziţiilor legale referitoare la completarea şi depunerea declaraţiilor de interese.

Senatorul Sorina Luminiţa Plăcintă a fost informată, în 23 iulie 2009, despre declanşarea procedurii de verificare a respectării dispoziţiilor legale referitoare la completarea şi depunerea declaraţiilor de avere, precum şi cu privire la drepturile sale de a lua cunoştinţă de actele şi lucrările dosarului, de a fi asistată sau reprezentată de avocat şi de a prezenta orice elemente justificative pe care le consideră necesare, potrivit sursei citate.

"Având în vedere cele de mai sus, la data de 30.09.2009, Sorina Luminiţa Plăcintă a făcut uz de drepturile sale de a fi reprezentată de avocat, apărătorul ales al acesteia luând la cunoştinţă actele şi lucrările existente la dosarul cauzei", arată ANI în comunicatul citat.

În urma analizării datelor din declaraţiile de avere şi de interese, precum şi a informaţiilor şi documentelor transmise ANI de instituţiile competente a rezultat că Sorina Plăcintă a beneficiat, în calitate de senator, în perioada 15 decembrie 2008 - 13 iulie 2009, de o indemnizaţie netă de 35.079 de lei.

În anul 2008 Sorina Plăcintă a deţinut calitatea de acţionar la SC Milcofil SA, cu un număr atribuit de părţi sociale de 630398 şi o cotă de participare la beneficii de 91,84%, până la data de 17 februarie 2009 a deţinut funcţia de administrator al aceleiaşi societăţi, în perioada 26 octombrie 2005 - 7 aprilie 2009 a fost administrator al SC Artifex SRL, iar în perioada 19 decembrie 2007 - 17 februarie 2009 pe cea de administrator al SC Sorste SA, a rezultat din actele primite de ANI.

De asemenea, ANI menţionează că Sorina Plăcintă deţine calitatea de acţionar la SC Sorste SA, iar în cadrul SC Depsorste SRL are calitatea de asociat, cu o cotă de participare la beneficii de 5%.

În declaraţia de interese, completată la data de 15 decembrie 2008, Sorina Plăcintă a menţionat faptul că deţine calitatea de acţionar în cadrul SC Sorste SA Focşani, cu un număr de 18.456 părţi sociale, a căror valoare este de 75.669,6 de lei.

"În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că doamna senator Sorina Luminiţa Plăcintă a completat şi depus, în perioada 15.12.2008 - 27.07.2009, declaraţii de avere şi de interese care cuprind date incomplete şi inexacte, după cum urmează: doamna Sorina Plăcintă nu a menţionat în declaraţia de interese, completată la data de 15.12.2008, faptul că deţine calitatea de acţionar la SC Sorste SA, SC Milcofil SA şi SC Depsorste SRL", arată ANI în comunicat.

Inspectorii ANI au mai constatat că, la punctul 2 al declaraţiei de interese completate în 15 decembrie 2008, Sorina Plăcintă nu a menţionat funcţiile de administrator la SC Milcofil SA - deţinută până în 17 februarie 2009, la SC Sorste SA -deţinută în perioada 19 decembrie 2007 - 17 februarie 2009 şi la SC Artifex SRL, unde a fost administrator până la 7 aprilie 2009.

De asemenea, în declaraţia de avere completată la 15 decembrie 2008, la rubrica "Venituri din salarii ale titularului", Sorina Plăcintă a menţionat faptul că a realizat venituri în anul fiscal anterior, ca administrator la SC Milcofil SA, calitate pe care nu a precizat-o şi în declaraţia de interese completată pentru acelaşi an fiscal, mai scriu reprezentanţii ANI.

Inspectorii ANI au mai constatat, în urma verificărilor, că în declaraţia de interese din 4 iunie 2009, precum şi în declaraţia de interese completată ca urmare a numirii în funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului, Sorina Plăcintă nu a menţionat funcţiile de administrator şi acţionat la SC Milcofil SA, şi de administrator la SC Sorste SA şi SC Artifex SA.

"Având în vedere că aspectele menţionate anterior constituie indicii temeinice privind săvârşirea de către doamna Sorina Luminiţa Plăcintă a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută şi pedepsită de art. 292, Cod Penal, asupra căreia doar organele judiciare au competenţa de a se pronunţa, s-a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", se mai arată în comunicatul citat.

Activitatea de verificare a averii dobândite în perioada exercitării mandatelor sau a îndeplinirii funcţiilor ori demnităţilor publice, după caz, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor este supusă controlului judecătoresc.

"Agenţia îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, imparţialităţii, independenţei, celerităţii, dreptului la apărare şi bunei administrări", menţionează ANI.

Verificările ANI în cazul Sorinei Plăcintă au fost suspendate până la soluţionarea cauzei de către organul judiciar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici