Anunţul meteorologilor legat de ninsori: E posibil să prelungim până marţi CODUL GALBEN

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a declarat, la videoconferinţa de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), că este posibil să fie prelungit până marţi codul galben de ninsori şi viscol ce intră în vigoare duminică la ora 14.00.

10521 afișări
Imaginea articolului Anunţul meteorologilor legat de ninsori: E posibil să prelungim până marţi CODUL GALBEN

ANM: E posibil să prelungim până marţi CODUL GALBEN de ninsori pentru sudul ţării (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sandu a participat la videoconferinţa convocată de ministrul de Interne Petre Tobă, în contextul emiterii de către ANM a unei atenţionări de cod galben de ninsori pentru 10 judeţe din sud-vestul ţării, valabilă de duminică la ora 14.00 până luni la ora 12.00.

"Cantităţile de precipitaţii, strat de zăpadă, pentru cele 10 judeţe până mâine (luni, n.r.) după-amiază nu sunt semnificative, însă aceste precipitaţii sunt asociate cu vânt de 50 de km/h, ceea ce înseamnă aspect de viscol", a spus directorul ANM.

De luni, vântul nu va fi la fel de puternic ca în această noapte, însă vor continua ninsorile în aceste judeţe, a mai spus Sandu, adăugând că este posibil ca ANM să emită luni după-amiază o nouă atenţionare cod galben de ninsori.

El a mai spus că în 10 zile temperaturile vor ajunge la normalul pentru această perioadă: "uşor pozitive pe timpul zilei şi un minus 5 - minus 6 grade pe perioada nopţii", "nu de minus 15 - minus 20 de grade".

Ministrul de Interne Petre Tobă a cerut să existe în această perioadă monitorizare permanentă a celor 10 judeţe şi a cerut prefecţilor să menţină o legătură strânsă cu Jandarmeria şi Poliţia pentru a se putea interveni cât mai prompt.

El a precizat că sunt 3.500 de pompieri, poliţişti şi jandarmi pregătiţi să intervină în orice moment şi 5.600 forţe în rezervă.

Tobă a mai atras atenţia că pe site-urile prefecturilor există numele firmelor care au constracte încheiate pentru deszăpezire, astfel că "vom şti exact cine are răspundere în fiecare judeţ".

Secretarul de stat pentru situaţii de urgenţă Raed Arafat a atras atenţia autorităţilor locale că o problemă importantă în zilele următoare o reprezintă persoanele fără adăpost şi a cerut prefecţilor să se asigure că adăposturile de noapte sunt funcţionale şi primesc aceste persoane.

El a mai cerut serviciilor de intervenţie să monitorizeze atent şi să aibă o evidenţă a persoanelor care au nevoie de dializă, dar şi a femeilor gravide din judeţele sub cod galben.

Directorul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), Cătălin Honor, a declarat că sunt pregătite utilaje şi stocuri de materiale pentru deszăpezire, acestea din urmă fiind suficiente pentru două luni de iarnă.

Atenţionarea cod galben ce intră în vigoare la ora 14.00 vizează judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu şi jumătatea sudică a judeţelor Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa.

Ninsorile se vor extinde dinspre sud-vestul extrem al ţării şi vor cuprinde treptat regiunile sudice, iar stratul de zăpadă nou depus va fi de aproximativ 10 cm. În Oltenia şi vestul Munteniei vântul va avea intensificări temporare, atingând la rafală 50 - 55 km/h, iar în sudul Banatului 60 - 70 km/h, viscolind zăpada.

Vremea se va menţine geroasă în majoritatea regiunilor, iar în estul Transilvaniei şi în nordul şi centrul Moldovei, temperatura aerului va coborî local sub -15 grade.

În sudul Dobrogei, precum şi în estul şi centrul Munteniei, inclusiv municipiul Bucureşti, va ninge slab, îndeosebi în noaptea de duminică spre luni, iar vântul va sufla cu 40 - 45 km/h, potrivit ANM.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici