ANSVSA: Au fost confirmate 645 de focare de pestă porcină africană, în 9 judeţe din România

În perioada 1 ianuarie - 10 august a acestui an, au fost confirmate în România 645 de focare de Pestă Porcină Africană (PPA) la porcii domestici, răspândite în 9 judeţe, arată un comunicat transmis vineri de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor - ANSVSA.

504 afișări
Imaginea articolului ANSVSA: Au fost confirmate 645 de focare de pestă porcină africană, în 9 judeţe din România

ANSVSA: Au fost confirmate 645 de focare de pestă porcină africană, în 9 judeţe din România

„Evoluţia bolii este în permanenţă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a limita extinderea bolii”, precizează ANSVSA.

Potrivit Autorităţii, din totalul focarelor, 640 au fost identificate în gospodăriile populaţiei, unul într-o exploataţie de tip A şi alte 3 în exploataţii comerciale şi într-un abator aparţinând unei exploataţii comerciale. De asemenea, tot în aceeaşi perioadă, au fost confirmate 30 cazuri de PPA în mediul silvatic, la porci mistreţi.

PPA evoluează în România în două zone geografice cu dinamică diferită. Astfel, în zona de Nord -Vest, boala evoluează lent, chiar staţionar, cu număr de 35 de focare, confirmate în:
- Judeţul Satu Mare - 9 în gospodăriile populaţiei şi 10 cazuri la porcii mistreţi
- Judeţul Bihor - 26 în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ
- Judeţul Sălaj - 2 cazuri la mistreţ.

În zona de Sud-Est a României, au fost înregistrate 610 focare de PPA, după cum urmează:
- Judeţul Tulcea - 494 de focare, dintre care 489 în gospodăriile populaţiei, 3 în exploataţii comerciale, 2 la SC Carniprod SRL (unul la abatorul şi unul la ferma acestei societăţi comerciale), unul la SC PIGCOM, într-o exploataţie de tip A şi 17 cazuri la porci mistreţi
- Judeţul Brăila - 23 în gopodăriile populaţiei
- Judeţul Constanţa - 29 în gospodăriile populaţiei
- Judeţul Ialomiţa - 62 în gospodăriile populaţiei
- Judeţul Galaţi - 2 în gospodăriile populaţiei.

„ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie”, se mai arată în comunicat.

ANSVSA precizează că pesta porcină africană „nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social şi economic”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici