Aparate pentru colectare de ambalaje PET şi de aluminiu, în magazine. Cetăţenii vor primi vouchere pentru cumpărături

Ambalajele PET şi cele de aluminiu vor fi colectate în aparate speciale amplasate în marile lanţuri de magazine, iar cetăţenii care aduc aceste deşeuri vor primi vouchere de cinci bani pe unitate, pentru cumpărături.

9851 afișări
Imaginea articolului Aparate pentru colectare de ambalaje PET şi de aluminiu, în magazine. Cetăţenii vor primi vouchere pentru cumpărături

Aparate pentru colectare de ambalaje PET şi de aluminiu, în magazine. Cetăţenii vor primi vouchere pentru cumpărături (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Acordul voluntar privind prevenirea generării de deşeuri de ambalaje şi îmbunătăţirea colectării şi reciclării a fost semnat luni, la Ministerul Mediului, între reciclatori, retaileri şi minister, în prezenţa premierului Victor Ponta.

Din partea reciclatorilor a participat Constantin Damov, fondatorul Green Group, alături de vicepreşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) Delia Nica, cei doi semnând acordul cu ministrul Mediului, Rovana Plumb.

Acordul prevede că reciclatorul va achiziţiona şi va pune la dispoziţia retailerilor aparatele de colectare de PET-uri şi aluminiu, în timp ce retailerii vor acoperi valoarea voucherelor prin reduceri la cumpărăturile făcute în magazin.

La rândul său, Ministerul Mediului contribuie prin eliminarea taxei pe venit de 16 la sută pentru primirea deşeurilor din ambalaje returnate prin automate de colectare (Legea 571/2003 coroborată cu HG 44/2004 privind Codul fiscal) şi eliminarea taxei pentru dozele din aluminiu de trei la sută recuperate prin automate de colectare, conform articolului 9 alineatul 1, litera a din OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu).

Aparatele vor fi amplasate treptat, în funcţie de fiecare lanţ de magazine în parte şi de cât de repede încheie un acord cu reciclatorul, a explicat Nica.

Un aparat costă costă 20.000 de euro, sumă la care se adaugă costurile de întreţinere, atingând 30.000 de euro, a precizat Constantin Damov.

El a mai explicat că întreaga operaţiune este "pur comercială", cheltuielile fiind suportate de reciclator şi de retaileri pentru implementarea acestui program, neapelându-se la Fondul pentru Mediu sau fonduri europene.

Până în prezent, timp de doi ani, cinci astfel de aparate au funcţionat în cadrul unui proiect pilot. În Piteşti, un singur aparat a colectat în august 60.086 de PET-uri şi 21.731 de cutii de aluminiu într-o lună, potrivit studiului de caz pus la dispoziţie de Green Group.

Guvernul este dispus să subvenţioneze parţial, de la bugetul de stat, costurile autorităţilor locale pentru aparatele de colectare selectivă a deşeurilor, a declarat premierul Victor Ponta, arătând că îşi doreşte să nu mai trăiască "în ţara PET-urilor", a sticlelor de plastic şi a cutiilor aruncate.

"Îmi doresc să nu mai trăiesc în ţara PET-urilor, a sticlelor de plastic, a cutiilor aruncate peste tot, pe orice drum, în spatele oricărei clădiri şi mai ales, eu am vorbit de Delta Dunării, dar acolo este o situaţie cu totul şi cu totul specială în care când vezi o sticlă de plastic sau un PET e o adevărată agresiune, dar e valabil în toată ţara. Şi cred că nimeni nu-şi doreşte să trăiască în ţara PET-urilor, dar nimeni n-a făcut până acum lucruri foarte concrete (...)

O să studiem inclusiv ideea unui proiect naţional în care utilizarea acestor aparate de colectare selectivă a deşeurilor să fie subvenţionată inclusiv de bugetul central în cazul autorităţilor publice locale. Vreau să văd cât mai multe primării care au asemenea sisteme. Dacă ei îşi cumpără aparatele, jumătate din sumă sunt dispus să le suport de la bugetul de stat. Vreau să văd staţiunile, fie că vorbim de Mamaia, Sinaia, Herculane, vreau să văd pline de asemenea proceduri şi tehnologie, pentru că la mare sau la munte stai printre PET-uri, dai peste PET-uri, este boala secolului XX şi XXI", a spus Ponta, prezent la lansarea de către Ministerul Mediului a unui proiect de de îmbunătăţire a colectării şi reciclării deşeurilor de ambalaje PET şi a dozelor de aluminiu de la populaţie.

El a apreciat că astfel de aparate ar trebui montate în jurul marilor restaurante, cluburi, stadioane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici