Apostu şi Stoia rămân în arest, cererile lor de eliberare sub control judiciar fiind respinse

Primarul suspendat al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, şi omul de afaceri Călin Stoia rămân în arest, au decis joi judecătorii Curţii de Apel Cluj, care au respins cererile celor doi de eliberare sub control judiciar.

160 afișări
Imaginea articolului Apostu şi Stoia rămân în arest, cererile lor de eliberare sub control judiciar fiind respinse

Sorin Apostu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax foto)

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Cluj, Claudia Ilieş, a declarat că instanţa a respins cererile de eliberare sub control judiciar depuse de Stoia şi Apostu, astfel că aceştia vor fi judecaţi în continuare în stare de arest.

Sentinţa de joi poate fi atacată cu recurs în termen de 24 de ore de la pronunţare, recursurile urmând să fie judecate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Joi, la Curtea de Apel Cluj a avut loc primul termen în dosarul în care primarul suspendat al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, şi omul de afaceri Călin Stoia sunt judecaţi pentru fapte de corupţie alături de Monica Apostu şi de Aspazia Droniuc.

Omul de afaceri Călin Stoia s-a plâns instanţei de condiţiile inumane de detenţie, spunând că a stat trei nopţi în celule neîncălzite, fără geamuri, la temperatura de 0 grade Celsius, în Penitenciarul Rahova, iar la fiecare jumătate de oră venea câte un deţinut care îl ameninţa cu moartea atât pe el, cât şi pe Apostu.

Stoia a spus că acele 60 de zile petrecute în arestul Poliţiei Judeţene Cluj au fost "mult mai groaznice" decât cele de la Penitenciarul Gherla, dar s-a plâns şi de condiţiile în care sunt transportaţi şi ţinuţi atunci când sunt duşi la ICCJ.

Avocaţii lui Călin Stoia şi cei ai lui Sorin Apostu au anunţat că vor să atace statul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din cauza "tratamentului inuman" la care sunt supuşi cei doi.

Următorul termen în dosar va avea loc în 9 februarie.

Potrivit DNA, primarul suspendat al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru luare de mită în formă continuată (18 acte materiale), complicitate la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale), trafic de influenţă în formă continuată (21 acte materiale), instigare la spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (23 acte materiale) şi primire de foloase necuvenite.

Soţia lui Apostu, Monica Apostu, avocat în cadrul Baroului Cluj, a fost trimisă în judecată, în stare de libertate, pentru complicitate la luare de mită în formă continuată (18 acte materiale), spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale), complicitate la trafic de influenţă în formă continuată (21 acte materiale), spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (23 acte materiale).

Omul de afaceri Călin Stoia, administrator al SC Compania de Salubrizare Brantner Vereş S.A, a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru dare de mită în formă continuată (18 acte materiale), participaţie improprie la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale).

Totodată, în acest dosar a fost trimisă în judecată, în stare de libertate, Aspazia Droniuc, asociat al SC Groupe Frarom Agenţie de Asigurare SRL Cluj Napoca, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de cumpărare de influenţă în formă continuată (21 acte materiale), spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (23 acte materiale).

Sorin Apostu şi Călin Stoia au fost arestaţi preventiv, în noaptea de 10 spre 11 noiembrie 2011, de Curtea de Apel Cluj. Cei doi au făcut recurs la măsura arestării preventive, însă instanţa supremă le-a respins solicitările. De asemenea, Sorin Apostu a cerut să fie eliberat sub control judiciar, dar instanţa supremă i-a respins solicitarea.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că Sorin Apostu, în exercitarea atribuţiilor de primar al municipiului Cluj-Napoca, a obţinut cu titlu de mită, ca obiect al traficului de influenţă sau sub formă de foloase necuvenite, suma totală de 545.717 lei, echivalent a 127.052 de euro.

Potrivit DNA, banii provin de la reprezentanţii unor societăţi comerciale care au în derulare contracte cu Primăria municipiului Cluj-Napoca (SC Brantner Vereş prin administrator SC Total Trading Company SRL Cluj-Napoca şi SC Rosal SRL Bucureşti) sau cu regii aflate în subordinea Consiliului local Cluj-Napoca (SC Groupe Frarom SRL Cluj Napoca).

"Pentru a disimula caracterul ilicit al primirii sumelor respective, inculpatul Sorin Apostu a angrenat-o în activităţile sale şi pe soţia sa, inculpata Monica Undina Apostu, avocat în cadrul Baroului Cluj, astfel că banii pretinşi ca obiect al infracţiunilor de corupţie erau primiţi prin intermediul cabinetului de avocatură al soţiei, sub falsa justificare a unor contracte de consultanţă", arăta DNA.

În vederea confiscării speciale, în cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator şi indisponibilizarea sumelor de 145.000 de lei şi 10.000 de euro aparţinând inculpatului Sorin Apostu, precum şi a sumei de 358.326,93 lei aparţinând inculpatei Monica Apostu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici