Avocaţii lui Apostu şi Stoia se vor adresa CEDO: Au condiţii de arest inumane şi sunt ameninţaţi cu moartea

Omul de afaceri Călin Stoia, arestat în dosarul în care este judecat şi Sorin Apostu, reclamă "condiţiile inumane de detenţie", spunând că a stat trei nopţi la temperaturi de 0 grade şi că atât el, cât şi primarul suspendat au fost ameninţaţi cu moartea de alţi deţinuţi, astfel că se vor adresa CEDO.

388 afișări
Imaginea articolului Avocaţii lui Apostu şi Stoia se vor adresa CEDO: Au condiţii de arest inumane şi sunt ameninţaţi cu moartea

Avocaţii lui Apostu şi Stoia se vor adresa CEDO: Au condiţii de arest inumane şi sunt ameninţaţi cu moartea (Imagine: Raul Stef/Mediafax foto)

Joi, la Curtea de Apel Cluj a avut loc primul termen în dosarul în care primarul suspendat al Clujului Sorin Apostu şi omul de afaceri Călin Stoia sunt judecaţi pentru fapte de corupţie alături de Monica Apostu şi de Aspazia Droniuc.

Omul de afaceri Călin Stoia s-a plâns instanţei de condiţiile inumane de detenţie, spunând că a stat trei nopţi în celule neîncălzite, fără geamuri, la temperaturi de 0 grade, în Penitenciarul Rahova, iar la fiecare jumătate de oră venea câte un deţinut care îl ameninţa cu moartea atât pe el, cât şi pe Apostu.

"Sunt exact 70 de zile de când am fost arestaţi. Eu vreau să vă spun că nu m-am plâns niciodată de condiţiile de arest, deşi cele 60 de zile de la Cluj (perioada în care a stat în arestul Poliţiei Judeţene Cluj - n.r.) au fost mult mai groaznice decât cele de la Gherla. Dar când suntem duşi la ICCJ suntem duşi în nişte condiţii proaste, 17 ore într-un autobuz fără igienă, fără aerisire. Ni s-au reţinut obiectele personale. Am stat trei nopţi în celule neîncălzite, fără geamuri la temperaturi de 0 grade (în Penitenciarul Rahova, unde a fost încarcerat pe perioada recursului la ICCJ - n.r.). La fiecare jumătate de oră venea câte un deţinut care ne ameninţa că ne ia gâtul. Ni s-a spus clar că dacă ieşim afară ne iau gâtul. Nu am putut mânca pentru că aceeaşi mâncare ne era adusă de deţinuţi care ne ameninţau. Ni se încălcau flagrant toate drepturile omului. Să stai 17 ore pe un scaun înseamnă tortură. Gândiţi-vă că nici la Gherla nu puteam ieşi afară pentru că ceilalţi ne ameninţau. Vă rog să puneţi capăt situaţiei", a spus Stoia.

Atât avocaţii lui Călin Stoia, cât şi cei ai lui Sorin Apostu au anunţat că vor să atace statul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din cauza "tratamentului inuman" la care sunt supuşi cei doi.

Gheorghiţă Mateuţ, unul dintre avocaţii primarului suspendat al Clujului, a declarat că Sorin Apostu şi Călin Stoia au fost ameninţaţi în arestul din penitenciarele Gherla şi Rahova că "li se va lua gâtul", astfel că a fost pregătită deja o plângere care urmează să fie depusă la CEDO.

"Vom invoca faptul că cei doi sunt supuşi la tratamente inumane, degradante şi chiar cu cruzime. Sunt îndeplinite condiţiile articolului trei din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Şi tortura este prevăzută tot la articolul trei, se va vedea care sunt limitele tratamentului, dacă este tortură sau tratament inuman, degradant. Consecinţele sunt aceleaşi: încălcarea în cel mai înalt grad a dreptului unei persoane la condiţii minime de existenţă şi igienă", a spus Mateuţ.

Sergiu Bogdan, unul din avocaţii lui Călin Stoia, a spus că acesta a fost confundat de alţi deţinuţi cu Apostu şi i s-a spus: "Îţi vom lua gâtul, primare!".

"Stoia a fost ţinut în celulă fără încălzire, are suferinţe, ajunge să se bucure că a ajuns înapoi la Gherla. E privat de libertate, nu de dreptul la demnitate umană, tratament medical şi tratament decent. Dacă a locui în celulă neîncălzită iarna e un tratament decent, înseamnă că trăim într-o ţară care nu corespunde standardelor. Primarul este arestat şi ceilalţi deţinuţi îl consideră că este de partea puterii şi îl ameninţă, iar pe Stoia îl confundă cu primarul şi îl ameninţă şi pe el", a spus Sergiu Bogdan.

Următorul termen în dosar va avea loc în 9 februarie.

Potrivit DNA, primarul suspendat al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru luare de mită în formă continuată (18 acte materiale), complicitate la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale), trafic de influenţă în formă continuată (21 acte materiale), instigare la spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (23 acte materiale) şi primire de foloase necuvenite.

Soţia lui Apostu, Monica Apostu, avocat în cadrul Baroului Cluj, a fost trimisă în judecată, în stare de libertate, pentru complicitate la luare de mită în formă continuată (18 acte materiale), spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale), complicitate la trafic de influenţă în formă continuată (21 acte materiale), spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (23 acte materiale).

Omul de afaceri Călin Stoia, administrator al SC Compania de Salubrizare Brantner Vereş S.A, a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru dare de mită în formă continuată (18 acte materiale), participaţie improprie la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale).

Totodată, în acest dosar a fost trimisă în judecată, în stare de libertate, Aspazia Droniuc, asociat al SC Groupe Frarom Agenţie de Asigurare SRL Cluj Napoca, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de cumpărare de influenţă în formă continuată (21 acte materiale), spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (23 acte materiale).

Sorin Apostu şi Călin Stoia au fost arestaţi preventiv, în noaptea de 10 spre 11 noiembrie, de către Curtea de Apel Cluj. Cei doi au făcut recurs la măsura arestării preventive, însă instanţa supremă le-a respins solicitările. De asemenea, Sorin Apostu a cerut să fie eliberat sub control judiciar, dar instanţa supremă i-a respins solicitarea.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că Sorin Apostu, în exercitarea atribuţiilor de primar al municipiului Cluj-Napoca, a obţinut cu titlu de mită, ca obiect al traficului de influenţă sau sub formă de foloase necuvenite, suma totală de 545.717 lei, echivalent a 127.052 de euro.

Potrivit DNA, banii provin de la reprezentanţii unor societăţi comerciale care au în derulare contracte cu Primăria municipiului Cluj-Napoca (SC Brantner Vereş prin administrator SC Total Trading Company SRL Cluj-Napoca şi SC Rosal SRL Bucureşti) sau cu regii aflate în subordinea Consiliului local Cluj-Napoca (SC Groupe Frarom SRL Cluj Napoca).

"Pentru a disimula caracterul ilicit al primirii sumelor respective, inculpatul Sorin Apostu a angrenat-o în activităţile sale şi pe soţia sa, inculpata Monica Undina Apostu, avocat în cadrul Baroului Cluj, astfel că banii pretinşi ca obiect al infracţiunilor de corupţie erau primiţi prin intermediul cabinetului de avocatură al soţiei, sub falsa justificare a unor contracte de consultanţă", arăta DNA.

În vederea confiscării speciale, în cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator şi indisponibilizarea sumelor de 145.000 de lei şi 10.000 de euro aparţinând inculpatului Sorin Apostu, precum şi a sumei de 358.326,93 lei aparţinând inculpatei Monica Apostu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici