Aproximativ 40.000 de persoane participă la Hora Bucovinei, eveniment ce marchează urcatul oilor la munte

Circa 40.000 de persoane participă, duminică, în localitatea suceveană Bucşoaia, la Hora Bucovinei, manifestare ce marchează urcatul oilor la munte şi la care sunt prezentate tradiţii ale crescătorilor de animale din zona de munte, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1539 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 40.000 de persoane participă la Hora Bucovinei, eveniment ce marchează urcatul oilor la munte

Aproximativ 40.000 de persoane participă la Hora Bucovinei, eveniment ce marchează urcatul oilor la munte

Evenimentul a început cu o paradă a cailor, care a fost urmată de o paradă a gospodarilor îmbrăcaţi în costumele specifice tuturor vetrelor folclorice din judeţ.

În zonă au fost amenajate şi prezentate şi stâni din Frasin, Fundu Moldovei, Sadova, Gura Humorului, Vama sau Stulpicani, unde se puteau degusta şi cumpăra produse preparate la stână, iar balmoşul care e preparat la faţa locului a fost foarte căutat.

Primarul oraşului Frasin, Marinel Bălan, a declarat că Hora Bucovinei este un eveniment de mare amploare care păstrează şi promovează portul popular şi obiceiurile crescătorilor de animale din zona de munte.

"Bucovina s-a mândrit întotdeauna cu tot ceea ce a fost mai frumos din Moldova începând cu portul popular bucovinean, măiestria meşteşugarilor, gustoasele produse şi nu în ultimul rând, obiceiurilor”, a spus Marinel Bălan.

La rândul său, preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a spus că acest eveniment adună numeroşi gospodari şi a arătat că este o prezenţă istorică de 40.000 de persoane.

Pe parcursul acestei zile, participanţii la Hora Bucovinei vor asista şi la spectacole susţinute de mai multe formaţii artistice din judeţ, dar şi al Ansamblului Artistic ”Ciprian Porumbescu”, al Ansamblului Artistic "Cindrelul-Junii Sibiului”, dar şi la concerte susţinute de Nicolae Furdui Iancu şi Margareta Clipa.

Evenimentul se va încheia cu un foc de tabără.

"Hora Bucovinei" este o manifestare anuală, care marchează urcatul oilor la munte.

Prima ediţie a evenimentului "Hora Bucovinei" s-a desfăşurat în anul 2008, iar în 2009 la aceasta a participat şi fostul preşedinte Traian Băsescu, care a tuns mai multe oi, pe dealurile din apropiere fiind scris, cu oi, "Bucovina".

Proiectul "Hora Bucovinei" a fost finanţat în 2011 cu fonduri europene prin POR, obiectivul proiectului fiind creşterea gradului de atractivitate a judeţului Suceava, promovarea produsului specific "Hora Bucovinei" prin organizarea unui eveniment cu impact turistic necesar elaborării brand-ului naţional de "Hora Bucovinei", în vederea dezvoltării turistice şi a stimulării economice a judeţului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici