Aproximativ o mie de persoane nemulţumite de primarul Radu Mazăre au protestat la Constanţa

Aproximativ o mie de persoane nemulţumite de primarul Radu Mazăre au protestat, vineri, la Constanţa, reclamând nerespectarea legii de către aleşii locali, distrugerea spaţiului verde al municipiului, dar şi acapararea Portului Constanţa de către administraţia publică locală.

546 afișări
Imaginea articolului Aproximativ o mie de persoane nemulţumite de primarul Radu Mazăre au protestat la Constanţa

Radu Mazăre (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Acţiunea a fost coordonată de mai multe organizaţii sindicale şi ONG-uri şi a fost anunţată de aproximativ o săptămână, reprezentanţii acestora chemându-i pe constănţeni în faţa Primăriei şi Prefecturii Constanţa pentru a protesta faţă de edilul Radu Mazăre, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Între organizatori sunt Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare (FNSP), alături de Asociaţia Civică "Pentru Constanţa", Asociaţia Viitorul pentru Toţi, Centrul pentru Resurse Civice, Asociaţia Elevilor din Constanţa, Consiliul Judeţean al Elevilor Constanţa, Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi - Învăţământ Preuniversitar - Filiala Constanţa şi Fundaţia Clubul Părinţilor Plus D.

Oamenii s-au adunat în jurul orei 15.00 în faţa Primăriei Constanţa purtând pancarte pe care erau scrise mesaje cum ar fi: "Jos labele de pe Port”, "Portul Constanţa este închis pentru vaporul cu baronii locali”, "Portul Constanţa, independent faţă de Republica baronilor locali”, "Noi suntem povara voastră, voi sunteţi greşeala noastră”, "Nu suntem o favelă”,"Jos mafia PSD. Confiscarea averilor”, Mazăre, puşcăria te aşteaptă. Constanţa să trăiască” sau "Nu mai vrem pomana ta, du-te la Jilava”.

Cei aproximativ o mie de protestatari au venit cu goarne şi trompete şi au transformat mai multe butoaie din tablă în tobe, scandând împotriva primarul Radu Mazăre, căruia i-au cerut demisia.

Oamenii prezenţi în faţa Primăriei spun că protestează din cauza nerespectării legii de către aleşii locali, a subfinanţării învăţământului constănţean, a abuzurilor faţă de elevi şi studenţi, a discriminării femeilor în spaţiul public, din cauza distrugerii spaţiului verde al municipiului Constanţa, a corupţiei, minciunii şi manipulării de la nivelul principalelor instituţii administrative constănţene, dar şi faţă de acapararea Portului Constanţa de către administraţia publică locală.

"Noi dorim ca Radu Mazăre şi clanul lui să plece. Este cauza tuturor nemulţumirilor cetăţenilor Constanţei. Am hotărât să nu ne mai oprim. Ne vom opri, dar nici atunci nu vom lăsa garda jos, atunci când Radu Mazăre şi gaşca lui va pleca”, a spus liderul FNSP, Mircea Burlacu.

La protest au participat atât elevi şi studenţi, cât şi pensionari, aceştia din urmă spunându-i că îi predau sacoşa, făcând referire la ajutoarele pe care primarul Constanţei le dă de câteva ori pe an pensionarilor.

"Îi predăm sacoşa. Nu avem nevoie de sacoşe ci de taxe mai mici", au spus ei.

La eveniment au venit şi reprezentanţii Asociaţiei "Constanţa ia atitudine” (ACIA), care au strâns semnături pentru ieftinirea gigacaloriei în municipiul Constanţa.

"A venit momentul pentru încheierea unei epoci. Epoca «Pentru că aşa vrea Mazăre!». De ce avem cel mai scump preţ la gigacalorie? Pentru că aşa vrea Mazăre!, De ce se taie spaţiile verzi încontinuu? Pentru că aşa vrea Mazăre! Plătim cele mai mari taxe şi impozite. Tot pentru că aşa vrea Mazăre! (...) Nu se mai poate aşa, trebuie să intrăm în epoca «Pentru că aşa vrem noi, constănţenii»", a spus preşedintele ACIA, Andrei Popescu.

Manifestaţia s-a desfăşurat fără incidente deosebite, dar au fost două situaţii care i-au stârnit pe protestatari. Prima dată, la începutul protestului, o simpatizantă a primarului Radu Mazăre a ieşit în faţa manifestanţilor purtând o pancartă cu mesaje împotriva preşedintelui Traian Băsescu. Cei prezenţi au început să o fluiere şi să o huiduie, aceasta fiind evacuată de jandarmii care asigurau măsurile de ordine publică, fiind introdusă în Primărie.

Al doilea moment deosebit a fost când primarul Radu Mazăre a fost parodiat de un constănţean. Acesta îşi spunea Momo şi a venit în faţa Primăriei într-un autoturism decapotabil, costumat ca Radu Mazăre, în haine kaki şi cu o şapcă din aceeaşi culoare. El a urcat pe scena ridicată de organizatorii protestului şi l-a întruchipat pe edilul Constanţei spre amuzamentul celor prezenţi.

La puţin timp după începerea manifestaţiei a început să plouă, iar oamenii au început să plece, până la sfârşit rămânând mai puţin de 200 de persoane. „Din păcate vremea i-a făcut pe mulţi să plece de la protest, dar asta nu este o problemă, nu dăm înapoi. Acesta este primul dintr-un lung şir de proteste civice ce vor avea loc în Constanţa”, a mai spus Mircea Burlacu.

Protestul s-a încheiat după aproximativ două ore, fără alte incidente.

Evenimentul de vineri a fost organizat după ce sâmbătă, 5 iulie, chiar de ziua primarului Radu Mazăre, Asociaţia "Constanţa ia atitudine” i-a transmis lui Radu Mazăre "La mulţi ani cu executare!“, urare pe care au repetat-o şi vineri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici