Asistenta maternală acuzată de violenţe ţinea copiii cu capul în toaletă, îi opărea şi îi bătea cu cruzime

Fosta asistentă maternală Fănica Grădinaru a exercitat diverse acte de cruzime asupra celor doi copii pe care-i avea în grijă, pe care i-a băgat cu capul în toaletă, i-a bătut cu bâte de lemn, i-a opărit sau ţinut dezbrăcaţi afară, în frig, scrie instanţa în motivarea deciziei de arestare a femeii.

1225 afișări
Imaginea articolului Asistenta maternală acuzată de violenţe ţinea copiii cu capul în toaletă, îi opărea şi îi bătea cu cruzime

Asistenta maternală acuzată de violenţe ţinea copiii cu capul în toaletă, îi opărea şi îi bătea cu cruzime (Imagine: Diana Iurkiewicz/Arhiva Mediafax Foto)

Instanţa Tribunalului Bucureşti a decis, joi, arestarea preventivă a fostei asistente maternale Fănica Grădinaru, a soţului ei, Mitică Grădinaru şi a două asistente sociale de la Direcţia de Protecţia Copilului Ilfov.

Magistratul notează în motivarea deciziei de arestare mai multe acte de cruzime şi violenţă pe care cei doi le-au săvârşit asupra celor doi copii pe care îi aveau în îngrijire.

În cazul femeii, instanţa arată că aceasta "a exercitat diferite acte de violenţă şi cruzimi asupra părţii vătămate P.C.A., (a băgat-o cu capul în vasul de toaletă, trăgând apa, a lovit-o cu capul de diferite obiecte, a scufundat-o în cadă, ţinându-i capul sub apă, a lovit-o pe tot corpul cu o bâtă de lemn, a expus-o noaptea la temperaturi scăzute, ţinând-o dezbrăcată afară, a opărit-o, a tăiat-o la buzele superioare şi inferioare şi la braţul stâng, leziuni pe care le-a tratat într-un mod superficial, provocând infectarea acestora), cu intenţia indirectă de a-i suprima viaţa".

Totodată, în perioada octombrie 2007-11.12.2009, în calitate de asistent maternal căruia îi fusese încredinţată în plasament fetiţa, Fănica Grădinaru a "exercitat diferite acte de violenţă şi cruzimi asupra acesteia, precum şi alte acţiuni (nealimentarea corespunzătoare, obligarea fetiţei să răspundă la un alt nume şi să relateze aspecte nereale privind vătămările suferite), care au pus în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală şi morală a părţii vătămate".

Aceleaşi acte de violenţă au fost săvârşite şi asupra băiatului M.M., elev în clasa întâi pe care din octombrie 2007 până în decembrie 2009, "l-a băgat cu capul în vasul de toaletă, trăgând apa, l-a lovit cu capul de diferite obiecte, l-a scufundat în cadă, ţinându-i capul sub apă, şi l-a expus noaptea la temperaturi scăzute, ţinându-l dezbrăcat afară, cu intenţia indirectă de a-i suprima viaţa".

Toate aceste fapte au pus în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală şi morală a copilului, mai scrie instanţa.

În ceea ce-l priveşte pe Mitică Grădinaru, instanţa arată că acesta "a înlesnit exercitarea de către inculpata G.F. a diferitelor acte de violenţă şi cruzimi asupra părţii vătămate P.C.A., cu intenţia indirectă de a-i suprima viaţa, prin aceea că, deşi avea cunoştinţă de săvârşirea acestor acte şi avea posibilitatea de a împiedica continuarea lor (prin sesizarea autorităţilor publice competente cu privire la starea de sănătate a minorei sau prezentarea minorei la o unitate medicală, ceea ce ar fi împiedicat agravarea leziunilor de la nivelul braţului), nu a efectuat niciun demers în acest sens, încurajând-o pe inculpată în punerea în executare a rezoluţiei infracţionale prin această atitudine tolerantă".

În opinia instanţei, atitudinea "incalificabilă" a asistentei maternale Fănica Grădinaru în cazul celor doi copii pe care-i avea în grijă denotă "lipsă de orice urmă de umanitate", iar "urmările terifiante, transformarea celor doi minori într-o simplă sursă de câştig" "conturează o imagine ce în mod normal ar fi putut fi imaginată doar prin consideraţiuni istorice şi literare specifice secolelor XVIII şi XIX cel târziu, şi în nici într-un caz o ipoteză posibilă într-o societate contemporană dedicată apărării şi garantării drepturilor omului, în care, mai ales, o atenţie specială este dată prezervării intereselor copiilor".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici