Asociaţii ale elevilor, acuzaţii faţă de guvern: Cîmpeanu, ia mâinile de pe transport

  • Mai multe asociaţii ale elevilor acuză Guvernul de batjocură faţă de elevi şi cer să nu aprobe proiectul de ordonanţă de urgenţă „ce împiedică elevii să ajungă la şcoală”.
  • Elevii spun că cei cu o situaţie materială precară sunt condamnaţi la abandon şcolar.
192 afișări
Imaginea articolului Asociaţii ale elevilor, acuzaţii faţă de guvern: Cîmpeanu, ia mâinile de pe transport

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM), Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociaţia Elevilor din Timiş (AETm) şi Federaţia Părinţilor şi Aparţinătorilor Legali (Fepal) cer Guvernului să nu aprobe proiectul de ordonanţă de urgenţă ce împiedică elevii să ajungă la şcoală.

„Miercuri, 14 septembrie a.c, ministrul educaţiei Sorin Cîmpeanu a anunţat public că doreşte să adopte o ordonanţă de urgenţă cu privire la transportul elevilor prin care să asigure 300 de lei pe lună elevilor navetişti, fără nicio analiză a tarifelor de transport. Această declaraţie vine după ce săptămâna aceasta a tăiat bursele elevilor din mediul rural şi după ce a tăiat transportul gratuit al elevilor navetişti în vara anului 2021. Misterioasa ordonanţă care nu a fost publicată încă nicăieri sub formă de proiect propune, din nou, un sistem falimentar de asigurarea a transportului elevilor, prin procedura unui decont plafonat, în neconcordanţă cu realitatea. După cum am solicitat în repetate rânduri, singura metodă eficientă de asigurare a navetei elevilor este prin subvenţionarea operatorilor, astfel încât elevii să primească abonamentele complet gratuit”, se arată într-un comunicat remis de către asociaţiile elevilor.

Prin procedura de decontare propus, spun semnatarii, în loc ca elevul să primească abonamentul în mod gratuit, acesta va fi nevoit să îl achiziţioneze din sumele proprii, urmând ca suma de bani să îi fie decontată parţial de către unitatea de învăţământ. În acest sens, se pleacă de la premisa că elevii stau pe un munte de bani şi nu vor avea probleme în achiziţionarea biletelor/abonamentelor, condamnând astfel elevii cu o situaţie materială precară la abandon şcolar, după pierderile suferite deja de pandemie.

„De peste 2 ani transportul elevilor ar trebui să fie complet gratuit, însă Ministerului Educaţiei şi baronii locali încalcă constant legea încă de la adoptarea sa, refuzând să asigure sumele necesare asigurării acestui transport. Amintim faptul că ultima ordonanţă de urgenţă adoptată de ministrul Cîmpeanu în domeniul transportului elevilor, OUG nr. 50/2021, a fost atacată la CCR de către asociaţiile de elevi, fiind în prezent peste 6 dosare pe rolul Curţii. Solicităm ferm guvernanţilor să nu adopte proiectul de ordonanţă, având în vedere acţiunile efectuate de către reprezentanţii elevilor ce subliniază importanţa respectării Legii 226/2020 care asigură accesul gratuit la transport pentru elevi”, se mai arată în comunicat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici