Augustin Lazăr şi Laura Codruţa Kovesi au ajuns la Ministerul Justiţiei pentru discuţii despre MCV

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, şi procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, au ajuns, luni dimineaţa, la sediul Ministerului Justiţiei unde au discuţii cu Tudorel Toader despre misiunea de evaluare din cadrul MCV.

938 afișări
Imaginea articolului Augustin Lazăr şi Laura Codruţa Kovesi au ajuns la Ministerul Justiţiei pentru discuţii despre MCV

Augustin Lazăr şi Laura Codruţa Kovesi, la Ministerul Justiţiei pentru discuţii despre MCV

Tema discuţiilor este legată de pregătirea misiunii de evaluare a Comisiei Europene din mai 2017.

La întâlnire a participat şi preşedintele CSM, Mariana Ghena, dar şi ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall.

"Am onorat invitaţia domnului ministru al Justitiei vis-a-vis de discuţiile preliminare cu privire la întocmirea raportului pe MCV. Anterior, am trimis punctul de vedere al CSM privind aspectele pe care noi le găsim relevante a fi inserate în conţinutul proiectului. Am ascultat şi punctele de vedere exprimate de ceilalţi reprezentanţi ai instituţiilor din sistem astfel încât urmează, probabil mâine, să se finalizeze draftul de proiect pe care să îl cunoaştem şi noi şi apoi să participăm la întâlnirea cu membrii Comisiei în perioada 3-5 mai", a declarat la finalul întâlnirii preşedintele CSM, Mariana Ghena.

"Au fost discuţii constructive, (...) sunt mulţumită de substanţa discuţiilor de astăzi şi sunt încrezătoare în acest obiectiv asumat de România, să se ridice MCV prin îndeplinirea celor 12 recomandări într-un calendar fix, aşa cum a solicitat şi premierul Grindeanu şi liderii partidelor de coaliţie se poate îndeplini. Ne dorim ca, în perioada preşedinţiei noastre, să nu avem MCV. (...) Sunt posibile efecte, inclusiv financiare pe anumite politici europene şi eu cred că pentru România e bine să nu avem acest MCV, având în vedere că ai alte mecanisme de verificare, cum este semestrul european", a spus Ana Birchall.

În martie, ministrul Justiţiei a solicitat informaţii de la CSM, ÎCCJ, Parchetul General, DNA, ANI şi de la Parlament, privind progresele acestor instituţii.

"În vederea pregătirii misiunii de evaluare a Comisiei Europene, care se va desfăşura în cursul lunii mai 2017, Ministerul Justiţiei va elabora un raport consolidat de progrese, pe baza raportărilor la zi comunicate de către instituţiile vizate de MCV, respectiv Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, Agenţia Naţională de Integritate şi Parlamentul României (Senat şi Camera Deputaţilor). Astfel, în data de 15 martie 2017, domnul Tudorel TOADER, ministrul justiţiei, a transmis reprezentanţilor instituţiilor sus - menţionate rugămintea de a comunica Ministerului Justiţiei informaţiile pe care le apreciază utile pentru corecta informare a Comisiei Europene", informa atunci Ministerul Justiţiei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici