Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a sfătuit revoluţionarii să renunţe la greva foamei

O delegaţie a Blocului Naţional al Revoluţionarilor i-a solicitat Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, punerea de îndată în aplicare a Legii 341/2004 a recunoştinţei faţă de eroii martiri, iar acesta din urmă i-a sfătuit să renunţe la greva foamei, se arată într-un comunicat.

1577 afișări
Imaginea articolului Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a sfătuit revoluţionarii să renunţe la greva foamei

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Instituţia Avocatului Poporului informează, vineri, că o delegaţie a Blocului Naţional al Revoluţionarilor s-a întâlnit joi cu Avocatul Poporului, Victor Ciorbea.

"Reprezentanţii revoluţionarilor solicită punerea de îndată în aplicare a Legii 341/2004 a recunoştinţei faţă de eroii martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989. În acest scop, ei au depus la sediul Avocatului Poporului o serie de documente, urmând să mai depună şi alte acte necesare. În discuţiile cu reprezentanţii Avocatului Poporului, delegaţia BNR s-a pronunţat pentru plata de îndată a indemnizaţiilor, iar, dacă aceasta nu este posibilă, să fie adoptată o ordonanţă de urgenţă sau să fie promovat un proiect de lege, care să prevadă plata indemnizaţiilor către toţi revoluţionarii, începând cu 1 ianuarie 2015", se arată în comunicatul transmis MEDIAFAX.

Revoluţionarii au precizat că nu se opun demersurilor autorităţilor privind trierea deţinătorilor de certificatre de revoluţionar, însă au ţinut să sublinieze că, pe durata acestei operaţiuni, trebuie să continue plata indemnizaţiilor, iar cei care deţin ilegal documente care atestă calitatea de revoluţionar vor suporta rigorile legii.

Revoluţionarii protestatari au adăugat că, în cazul în care demersurile pe lângă autorităţile române nu vor avea succes, se vor adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului şi celorlalte instanţe europene, se mai arată în comunicat.

Victor Ciorbea le-a transmis că va solicita puncte de vedere din partea Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, Ministerului Muncii şi Ministerului Finanţelor şi i-a sfătuit să renunţe la greva foamei.

Aproximativ 30 de revoluţionari, dintre care doi în greva foamei, au protestat, luni, în apropierea sediului Guvernului, nemulţumiţi de neacordarea tuturor indemnizaţiilor prevăzute de Legea 341/2004 a recunoştinţei faţă de luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei din 1989.

Manifestanţii au agăţat de copacii din parc bannere mari inscripţionate cu revendicările lor: "Solicităm dialog cu Victor Ponta", "Cerem respectarea tuturor legilor", "Vrem să redăm speranţa tinerilor şi să ştergem lacrimile bătrânilor", "Greva foamei împotriva corupţiei generalizate ridicată la rang de politică de stat".

Preşedintele Blocului Naţional al Revoluţionarilor, Dumitru Dincă, a declarat pentru MEDIAFAX că iniţial cinci persoane, printre care şi el, au intrat în greva foamei. El a precizat că, din cauza unor probleme de sănătate, a fost nevoit, împreună cu alţi doi colegi, să renunţe la această formă de protest, dar continuă să-şi susţină colegii.

"Cerem respectarea statului de drept şi respectarea tuturor legilor: Legea pensionarilor, Legea sănătăţii, Legea învăţământului, Legea protecţiei sociale, precum şi Legea 341/2004 cu privire la recunoştinţa poporului român acordată revoluţionarilor eroi, fără de care nu s-ar fi putut face trecerea de la comunism la democraţie şi statul de drept pe care premierul îl ignoră şi îl calcă în picioare. Dorim dialog pentru că problemele noastre nu mai sunt unilaterale, sunt ale întregii societăţi civile", a spus Dincă.

Proteste ale unui grup de revoluţionari au avut loc şi în luna mai, în apropierea sediului Guvernului, la unele dintre acţiuni jandarmii fiind nevoiţi să intervină, după ce manifestanţii au blocat, pentru scurt timp, Bulevardul Kiseleff sau Bulevardul Aviatorilor.

Premierul Victor Ponta declara că în România sunt 4.000 - 5.000 de revoluţionari care au luptat în decembrie '89 şi care şi-au riscat viaţa, iar drepturile acestora vor fi achitate, existând fonduri alocate în acest sens. Premierul preciza că sunt însă şi "impostori revoluţionari făcuţi de echipa Dumitru Costin - Mihăieş", iar aceştia nu vor fi niciodată plătiţi.

Revoluţionarii sunt nemulţumiţi de faptul că Legea nr. 341/2004 a fost modificată de mai multe ori, astfel încât aceştia nu mai beneficiază de drepturile acordate iniţial prin actul normativ, a explicat pentru MEDIAFAX, Gheorghe Grosu, referent în cadrul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor

De exemplu, Legea Sănătăţii a modificat Legea 341, în sensul că a eliminat dreptul revoluţionarilor de a beneficia de tratamente şi medicamente gratuite, a spus Grosu.

Totodată, de mai mulţi ani, printr-o Ordonanţă de Urgenţă dată de Guvernul Boc şi prorogată de următoarele guverne (aprobată prin Legea 283/2011), nu se mai acordă indemnizaţiile reparatorii persoanelor care au obţinut titlul de "Luptător Remarcat prin Fapte Deosebite", atribuit celor care, în perioada 14 - 25 decembrie 1989, au mobilizat şi condus grupuri sau mulţimi de oameni, au construit şi menţinut baricade împotriva forţelor de represiune ale regimului totalitar comunist, decât dacă respectivele persoane au un venit mai mic decât salariul mediu brut pe economie, a arătat Grosu.

Astfel, în prezent, beneficiază de indemnizaţii luptătorii răniţi şi reţinuţi, precum şi urmaşii eroilor martiri.

"Adică nu beneficiază (în prezent - n.r.) de indemnizaţii exact «câştigătorii» Revoluţiei. Se poate compara numărul lor - 16.000 - cu numărul localităţilor din România, adică un om în fiecare localitate. Nu mi se pare mult faţă de ceea ce s-a întâmplat acum 24 de ani. «Câştigătorilor» Revoluţiei statul le-a acordat «un respect maxim»", a mai declarat pentru MEDIAFAX Gheorghe Grosu, în decembrie anul trecut.

În prezent, sunt aproximativ 22.000-23.000 de deţinători de certificate de revoluţionar, dintre care aproximativ 16.000 de luptători remarcaţi prin fapte deosebite, aproximativ 2.200 de luptători răniţi, circa 600-650 de luptători reţinuţi, 150-200 de răniţi şi reţinuţi, 2.000 de urmaşi ai eroilor martiri şi alţi 150-200 de participanţi, aceştia din urmă având doar un titlu onorific şi neprimind indemnizaţie, a mai precizat atunci Gheorghe Grosu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici