Bacalaureat 2011: Ce păţeşti dacă eşti prins copiind? Vezi modificările apărute

Măsurile de securitate pentru eliminarea fraudei la examenul de bacalaureat au fost sporite, iar cei care copiază vor fi şi mai drastic sancţionaţi, ei fiind eliminaţi şi primind interdicţie de a participa la două sesiuni, a anunţat, marţi, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

5239 afișări
Imaginea articolului Bacalaureat 2011: Ce păţeşti dacă eşti prins copiind? Vezi modificările apărute

Bacalaureat 2011: Ce păţeşti dacă eşti prins copiind? Vezi modificările apărute (Imagine: Eduard Andrei/Mediafax Foto)

"Cuvântul cheie la bacalaureat este stabilitate. Conţinutul probelor şi modul de desfăşurare este cvasiidentic cu cel de anul trecut, mai puţin calendarul. Ca element de noutate au fost întărite măsurile care vizează politica MECTS de toleranţă zero faţă de fraudă. Cel mai puternic semnal de reformă, nu doar în educaţie şi în societate, este să avem toleranţă zero faţă de fraudă", a apus ministrul Educaţiei.

El a precizat că au fost luate câteva măsuri pentru eliminarea fraudei, solicitându-se inspectoratelor şcolare să asigure pentru organizarea bacalaureatului cât mai multe săli de clasă prevăzute cu camere de luat vederi.

"Reamintesc că este interzis accesul în sală cu telefone mobile sau alte astfel de instrumente. Tot pe palierul prevenţiei au fost transparentizate toate măsurile, astfel că organizaţii de părinţi şi reprezentanţi ai organizaţiilor nonguvernamentale care au fost acreditate de către inspectoratul şcolar judeţean vor putea să aibă acces la tot ceea ce ţine de supravegherea examenelor şi la procedurile de desfăşurare a bacalaureatului", a mai spus ministrul Educaţiei.

De asemenea, au fost întărite şi ridicate la nivel sporit sancţiunile pentru cei care au fraudat.

"Este vorba de interdicţia de a da bacalaureatul următoarele două sesiuni, în cazul celor care sunt prinşi copiind. Aşadar, când vorbim despre bacalaureat spunem stabilitate, organizare ireproşabilă, transparentizare sporită prin accesul observatorilor acreditaţi la supraveghere. Toţi inspectorii generali şcolari au fost instruiţi să colaboreze cu organele de anchetă în cazul fraudelor", a adăugat Funeriu.

MECTS va institui, la fel ca anul trecut, o linie verde pentru semnalarea tuturor tentativelor şi cazurilor de potenţială fraudare, a mai spus ministrul.

"La acest Tel Verde pot fi semnalate eventualele situaţii privind acordarea de foloase materiale necuvenite sau tentative de acest fel. În plus, pot fi semnalate eventualele cereri sau presiuni asupra copiilor şi părinţilor pentru şpagă. Este interzisă şpaga în învăţământ, fie că este vorba de bacalaureat, alt examen sau înscrierea în clasa întâi", a conchis ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici