Bacău: Primarul Stavarache, suspect într-un nou dosar instrumentat de DNA

Primarul municipiului Bacău, Romeo Stavarache, este suspect într-un nou dosar instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie, fiind cercetat pentru modul în care, împreună cu alţi angajaţi ai primăriei din localitate, a cheltuit unele sume de bani atât de la bugetul local, cât şi din cel al UE.

800 afișări
Imaginea articolului Bacău: Primarul Stavarache, suspect într-un nou dosar instrumentat de DNA

Bacău: Primarul Stavarache, suspect într-un nou dosar instrumentat de DNA (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Potrivit unor surse apropiate anchetei, primarul Romeo Stavarache este acuzat de către procurorii anticorupţie de comiterea a două infracţiuni, respectiv de tentativă de abuz în serviciu şi complicitate la o tentativă de fraudare a fondurilor europene, în ambele cazuri fiind vorba despre aceeaşi investiţie, şi anume reabilitarea şi modernizarea Pasajului Letea, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În cazul primei infracţiuni, edilul de Bacău ar fi iniţiat şi susţinut în Consiliul Local, în decembrie 2013, un proiect de hotărâre pentru alocarea unor fonduri suplimentare pentru continuarea derulării proiectului de reabilitare a pasajului, în sumă de 430.000 de lei.

În privinţa celei de-a doua acuzaţii, DNA susţine că Stavarache ar fi solicitat Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est acordarea de fonduri suplimentare de la bugetul Uniunii Europene pentru acoperirea, de asemenea, a unor cheltuieli suplimentare la aceeaşi investiţie.

În ambele cazuri, procurorii anticorupţie ar fi constatat că respectivele cheltuieli nu ar fi fost eligibile şi că nu ar exista documente justificative pentru lucrările făcute suplimentar de către constructor.

Pe lângă primarul Romeo Stavarache, alţi peste 20 de angajaţi ai Primăriei Bacău, inclusiv şefi de servicii, sunt cercetaţi în acelaşi dosar, toţi având, cel puţin deocamdată, calitatea de suspect.

Cu o investiţie de 7,2 milioane de lei, Pasajul Letea a fost realizat, în mare parte cu fonduri de la Uniunea Europeană, în cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană, lucrările fiind derulate în perioada 2013-2014.

Primarul Bacăului, Romeo Stavarache, care mai este judecat într-un dosar de corupţie, şi-a reluat activitatea la primărie pe 19 februarie, în urma a două săptămâni de concediu de odihnă, după ce, pe 2 februarie, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au înlocuit măsura arestului la domiciliu cu cea a controlui judiciar.

Edilul din Bacău a fost arestat preventiv în 1 iulie 2014, iar în 3 septembrie acelaşi an a fost plasat în arest la domiciliu. Tot în 3 septembrie anul trecut, instanţa supremă a stabilit ca şi ceilalţi doi inculpaţi din dosar, Liviu Goian şi Liviu Vasile Cenuşă, să fie judecaţi în stare de arest la domiciliu.

La sfârşitul lunii noiembrie 2014, Stavarache a ajuns la spital, unde i-a fost montat un dispozitiv pentru monitorizarea tensiunii arteriale, după ce a acuzat probleme cardiace. Înainte, primarul băcăuan a primit acceptul Curţii de Apel Bacău de a-şi părăsi locuinţa.

La 25 iulie 2014, DNA a dispus trimiterea în judecată a primarului Bacăului, pentru cinci infracţiuni de luare de mită comise în perioada 2008 - 2011, suma totală pe care ar fi primit-o edilul ridicându-se la peste 2,3 milioane de lei.

În acelaşi dosar, sunt judecaţi oamenii de afaceri Costel Căşuneanu, Liviu Vasile Cenuşă şi Liviu Goian, precum şi directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, Constantin Apostol.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada 2008 - 2011, Romeo Stavarache a pretins şi primit, direct sau prin intermediul celorlalţi inculpaţi, de la patru oameni de afaceri, mai multe sume de bani. Procurorii anticorupţie mai spun că toate sumele de bani au fost primite de către Stavarache prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi asociaţii sportive, administrate de Liviu Goian, Liviu Vasile Cenuşă şi Constantin Apostol.

În acest dosar, s-a dispus instituirea sechestrului pe mai multe bunuri ale lui Stavarache: un teren compus din trei loturi şi patru corpuri de clădire, până la concurenţa sumei de 2.390.459 de lei.

Romeo Stavarache este primar al municipiului Bacău din 2004.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici