Banca Mondială a alocat 200 de milioane de euro pentru reţeaua de radioterapie din România

Banca Mondială a alocat 200 de milioane de euro pentru realizarea reţelei de radioterapie din România, care prevede dotarea mai multor centre şi spitale cu aparatură medicală necesară în tratamentul cancerului, a anunţat, joi, preşedintele Comisiei de Oncologie de pe lângă Ministerul Sănătăţii.

Banca Mondială a alocat 200 de milioane de euro pentru reţeaua de radioterapie din România (Imagine: Shutterstock)

Preşedintele Comisiei de Oncologie de pe lângă Ministerul Sănătăţii, Alexandru Irimie, a declarat, într-o conferinţă de presă la Cluj, că, în prezent, accesul pacienţilor la radioterapie la nivel naţional este destul de mic, de 30 - 35 la sută, faţă de 70 - 80 la sută cât este la nivel european, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Resurse financiare ar trebui alocate pentru reţeaua de radioterapie. Noi am făcut un program de radioterapie la nivel de ţară, el este împărţit pe marile centre, pe diverse centre de niveluri diferite. Din câte ştiu, Banca Mondială a alocat suma de 200 de milioane de euro, care va ajuta la implementarea acestei reţele. La această oră, accesul la radioterapie la nivel de ţară este destul de mic, de 30 – 35 la sută, faţă de 70 – 80 la sută cât este la nivel european. Banii urmează să intre în procesul de achiziţionare a aparaturii pentru reţeaua de radioterapie. Cred că în doi-trei ani vom fi acoperiţi la nivel naţional din punctul de vedere al radioterapiei”, a spus Irimie.

Potrivit acestuia, reţeaua va cuprinde cele trei institute de oncologie din România, de la Cluj-Napoca, Iaşi şi Bucureşti, centrele universitare mari, precum Craiova, Târgu Mureş, Timişoara, dar şi centre mai mici şi spitale.

Alexandru Irimie, care este şi rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, participă, joi, la Adunarea Generală a Organizaţiei Institutelor Europene de Cancer (OECI) şi la aniversarea a 85 de ani de la înfiinţarea Institutului Oncologic "Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca, al cărui director a fost timp de zece ani.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, declara, în mai, la Sibiu, că programul naţional de radioterapie va intra în vigoare din toamnă, afirmând că "nu se poate trece" peste faptul că bolnavii aşteaptă "câte trei-patru luni".

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 1 comentarii
Taguri:
RADIOTERAPIE ,
BANCA MONDIALĂ ,
COMENTARII
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
Nu mai e nimic de făcut?! Anunţul care arată DEZASTRUL cu cinci zile înainte de alegeri. Datele despre Firea sunt de NECONTESTAT