Bănicioiu: Am cerut anchetă în cazul copilului de la Zărneşti. Toţi cei vinovaţi să răspundă

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a cerut miercuri o anchetă în cazul copilului care a căzut pe ciment.la naştere, la Spitalul Zărneşti, spunând că toţi cei vinovaţi vor răspunde, de la asistentă până la manager.

274 afișări
Imaginea articolului Bănicioiu: Am cerut anchetă în cazul copilului de la Zărneşti. Toţi cei vinovaţi să răspundă

Nicolae Banicioiu (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

"Toată lumea trebuie să răspundă, de la sora asistentă până la manager. Aşteptăm informaţii legate de acest caz", a declarat ministrul Sănătăţii, prezent la inauguraera ambulatoriului Spitalului Clinic de Copii "Marie Curie" din Capitală.

Totodată el a spus că trimite corpul de control pentru a analiza situaţia de la Spitalul Oăşenesc Zărneşti.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că o echipă a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Brasov a efectuat, miercuri, o primă verificare la Spitalul Zărneşti, în cazul pacientei care a născut în această unitate sanitară "fără supraveghere corespunzătoare".

"În urma verificărilor şi a declaraţiilor efectuate de către personalul medical din unitate, s-a constatat că, la cererea medicului curant care supraveghea sarcina, pacienta aflată în travaliu a fost adusă de către serviciul de ambulanţă la spitalul din Zărneşti, cu toate că această unitate sanitară nu are linie de gardă pentru naşteri, iar în unitate nu se efectuează naşteri de urgenţă, ci doar naşteri programate cu echipă medicală completă. Astfel, pacienta aflată în travaliu a fost supravegheată numai de o asistentă medicală şi o infirmieră", se arată în comunicatul MS.



În acest context, ca primă măsură, DSP Braşov a amendat spitalul cu 5.000 de lei, pentru nerespectarea dispoziţiilor legale în vigoare privind procedura de preluare a cazurilor de urgenţă.

Mai mult, Comitetul director al spitalului a decis sancţionarea ginecologului care supraveghea sarcina şi a asistentei medicale care s-a aflat în sala de naşteri, cu reducerea salariului cu 10 la sută pe o durată de trei luni.

O femeie din Zărneşti a depus o plângere la Poliţie, după ce a născut, la spitalul din localitate, fără să fie asistată, iar bebeluşul său, un băieţel, a căzut pe ciment şi s-a lovit la cap şi la o mână.

Mama bebeluşului, în vârstă de 22 de ani, a reclamat că personalul medical de la Spitalul din Zărneşti nu a asistat-o la naştere, iar nou-născutul s-a rănit după ce a căzut pe ciment, de pe masa de naştere. Femeia, care se află la a doua sarcină, a intrat în travaliu, în noaptea de 12 spre 13 martie, şi a chemat o ambulanţă, ea solicitând să fie dusă la Spitalul din Zărneşti, unde a chemat-o pe doctoriţa care i-a supravegheat sarcina.

După ce a ajuns la spital, femeia a fost urcată pe o masă. După doar un minut, femeia a născut, fără ca asistentele care erau lângă ea să îi acorde asistenţa medicală necesară, iar bebeluşul a căzut de pe masă pe ciment.

Femeia a precizat în plângerea depusă la Poliţie că, în momentul în care a născut, în încăperea unde se afla erau două cadre medicale, una dintre ele fiind cu spatele la ea şi cealaltă lângă un geam.

"Una îşi făcea de lucru cu o pensetă sau ceva că era lângă mine, dar cu spatele, şi una era tocmai la geam. Copilul, după ce am născut, l-au adunat de pe jos. S-a lovit foarte tare, pentru că a căzut pe tabla pe care am pus eu picioarele, după care a căzut pe ciment. Deci, două lovituri a avut", declara pentru stirileprotv.ro mama bebeluşului, Ionela Dobrin.

Urmare a incidentului, nou-născutul a fost transportat de urgenţă la Maternitatea Braşov, unde a fost diagnosticat cu infecţie-materno-fetală.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Maternităţii Braşov, dr. Valeria Badea, nou-născutul a fost internat la secţia de Terapie Intensivă în 13 martie, la două-trei ore de la naştere, fiind diagnosticat cu "infecţie materno-fetală la bază, respectiv meningită cu enterobacter cu evoluţie complicată", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Reprezentantul Maternităţii a confirmat că băieţelul, pe lângă afecţiunea gravă congenitală, are şi leziuni externe, provocate de un posibil incident la naştere.

"Nou-născutul are o leziune la buza superioară, însă aceasta nu i-a efectat evoluţia. Incidentul cu naşterea nu-l putem comenta, dar nu ţine de patologia lui. Mai sunt incidente la naştere...", a spus dr. Badea.

Potrivit sursei citate, copilul, care s-a născut la termen, a cântărit 2.600 de grame, fiind subdezvoltat, în condiţiile în care greutatea normală pentru un băieţel este de minim 3.200 de grame.

"Probabil infecţia i-a afectat creşterea şi şi-a pus amprenta în evoluţia lui", a spus reprezentantul Maternităţii Braşov.

Dr. Badea a menţionat că tot incidentul "a fost spre bine", deoarece nou-născutul a ajuns la timp la maternitate pentru a i se trata afecţiunea congenitală de care suferă şi are şanse de supravieţuire, sub tratament, aceste cazuri fiind frecvente la nou-născuţi.

Miercuri, starea nou-născutului era stabilizată, el nemaiprezentând convulsii de 48 de ore şi primind tratament antibiotic pentru diagnosticul de infecţie materno-fetală.

Între timp, la Spitalul din Zărneşti au deschis anchete atât Poliţia din localitate şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Zărneşti pentru neglijenţă în serviciu, cât şi DSP Braşov.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Braşov, comisarul-şef Liviu Naghi, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că la Spitalul din Zărneşti a fost deschis un dosar penal in rem pentru neglijenţă în serviciu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici