Bănicioiu despre reţetele false: Fraudarea nu va mai fi posibilă când se va folosi dosarul electronic

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, întrebat despre reţetele false, că fraudarea se întâmplă din cauza sistemului, dar acest lucru nu va mai fi posibil atunci când se vor folosi dosarul electronic al pacientului şi cardul naţional de sănătate.

266 afișări
Imaginea articolului Bănicioiu despre reţetele false: Fraudarea nu va mai fi posibilă când se va folosi dosarul electronic

Bănicioiu despre reţetele false: Fraudarea nu va mai fi posibilă când se va folosi dosarul electronic (Imagine: Shutterstock)

Întrebat cum comentează percheziţiile la medici, unii de la Institutul Clinic Fundeni, care ar fi emis reţete false pentru medicamente oncologice şi hematologice, ministrul Nicolae Bănicioiu a spus că astfel de acţiuni ajută sistemul sanitar, precizând totodată că şi Ministerul Sănătăţii face controale în spitalele din ţară, în cadrul celei mai ample acţiuni din ultimii ani.

În opinia ministrului Sănătăţii, astfel de situaţii de fraudă se întâmplă şi din cauza sistemului, iar prin acţiunea de marţi a anchetatorilor se reconfirmă faptul că banii alocaţi sistemului erau folosiţi fraudulos sau ineficient.

Bănicioiu a subliniat că fraudare sistemului sanitar nu va mai fi posibilă după ce vor fi folosite dosarul electronic al pacientului şi cardul naţional de sănătate.

"Proiectul privind informatizarea sistemului de sănătate continuă, acum vorbim de implementarea dosarului electronic de sănătate, după care urmează cardul naţional şi, totodată, vor intra în sistemul electronic biletul de trimitere, concediul medical şi reţetele pentru medicamnte cu regim special", a precizat ministrul Bănicioiu.

Trei medici au emis 1.100 de reţete false pentru medicamente oncologice şi hematologice, pe numele unor pacienţi, iar reprezentanţii unei firme ce deţine un lanţ de farmacii au decontat fraudulor pentru acestea, la CASMB, aproximativ 8,3 milioane de lei, potrivit Parchetului Tribunalului Bucureşti.

Procurorii au început, în luna mai, urmărirea penală în acest caz faţă de zece persoane suspectate de săvârşirea, după caz, a infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, înşelăciune, fals intelectual şi uz de fals, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului Tribunalului Bucureşti transmis agenţiei MEDIAFAX.

În această cauză, procurorii şi poliţiştii bucureşteni au făcut marţi 26 de percheziţii, în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Sibiu şi Dolj, la locuinţele unor persoane şi la sediile unor societăţi, precum şi la Institutul Clinic Fundeni.

"Din datele şi probele administrate în cauză rezultă indicii rezonabile că suspecţii au creat circuite economice şi financiare fictive cu scopul de a-şi însuşi sumele de bani rezultate din activitatea infracţională şi de a denatura plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat. Prejudiciul produs bugetului de stat, reprezentând TVA şi impozit pe profit, se ridică la suma de circa 1,7 milioane de lei", a precizat Parchetul Capitalei.

Potrivit procurorilor, reprezentanţii unei societăţi ce deţine un lanţ de farmacii au înregistrat în contabilitate facturi fictive de achiziţii de medicamente de la societăţi cu un comportament de tip "fantomă".

Astfel, în baza a aproximativ 1.100 de reţete false pentru medicamente oncologice şi hematologice emise de trei medici de specialitate, pe numele unor pacienţi care nu au beneficiat de acestea, reprezentanţii societăţii au decontat fraudulos la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) suma de aproximativ 8,3 milioane de lei.

"Sumele de bani obţinute au fost spălate printr-un circuit financiar fictiv, finalizat cu retragerea în numerar şi însuşirea lor", susţin procurorii.

Parchetul Tribunalului Bucureşti a precizat că în această cauză au fost emise zece mandate de aducere.

Poliţia Română anunţa, marţi dimineaţă, că anchetatorii vor pune în executare în acest caz 13 mandate de aducere, persoanele vizate urmând să fie duse la sediul Poliţiei Capitalei, unde vor fi audiate de către un colectiv de poliţişti şi cinci procurori.

Prejudiciul estimat până în prezent în această cauză, potrivit Poliţiei Române, se ridică la 3,5 milioane de euro.

Medicii Otilia Georgescu, Emilia Niculescu-Mizil şi Aristica Poenaru, de la Secţia Hematologie a Institutului Clinic Fundeni, sunt vizaţi în dosarul reţetelor false, cabinetele acestora de la unitatea sanitară fiind percheziţionate de procurori şi poliţişti, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din rândul anchetatorilor.

Medicul Otilia Georgescu este de faţă la percheziţia care are loc la Institutul Fundeni, iar în cazul dr. Emilia Niculescu-Mizil, anchetatorii fac o percheziţie la o adresă din Sectorul 2 al Capitalei, potrivit surselor citate.

Managerul Institutului Clinic Fundeni, Carmen Orban, a declarat pentru MEDIAFAX că anchetatorii au venit marţi dimineaţă, în jurul orei 06.00, la unitatea sanitară, aceştia controlând trei cabinete ale unor medici de la Secţia Hematologie.

Carmen Orban a precizat că deocamdată nu ştie despre ce este vorba, aşteptând ca anchetatorii să îi dea mai multe date la finalul percheziţiei. Ea a mai spus că nu ştie ce medici de la Institutul Clinic Fundeni ar fi vizaţi în această anchetă şi pentru ce fapte.

Surse din rândul anchetatorilor au declarat, pentru MEDIAFAX, că la una dintre percheziţii, în locuinţa unui medic a fost găsită suma de 100.000 de euro, 140.000 de dolari şi 250.000 de lei, în timp ce la o farmacistă au fost găsiţi 100.000 de lei şi peste 23.000 de euro.

De asemenea, la un alt medic din Sibiu anchetatorii au găsit 560.000 de lei, 5.000 de euro şi 5.000 de dolari, iar în torpedoul autoturismului unui intermediar a fost găsită suma de 70.000 de euro.

Potrivit surselor citate, în această cauză vor fi audiaţi medici şi farmacişti, printre aceştia fiind şi reprezentantul farmaciilor Reţeta, Iuliana Ilincea. Totodată, la sediul Poliţiei Capitalei urmează să fie aduse de la Sibiu pentru audieri mai multe persoane.

În această anchetă au fost făcute percheziţii şi la lanţul de farmacii Reţeta. La farmacii sunt verificate peste o mie de reţete decontate, în valoare de aproximativ 7,5 milioane de lei, şi facturi fiscale. Reprezentanţii acestora sunt suspectaţi că ar fi efectuat achiziţii fictive de la firme fantomă şi fără a avea autorizaţie de distribuţie de la Agenţia Naţională a Medicamentului, fiind vorba despre medicamente în domeniul oncologic şi hematologic, au mai spus sursele citate.

Peste 100 de poliţişti de la Poliţia Capitalei şi de la IPJ Sibiu participă la percheziţii. Activităţile au fost desfăşurate cu sprijinul tehnic de specialitate al Serviciului Român de Informaţii şi al ANAF - Direcţia Generală Antifraudă Fiscală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici