Băsescu a avut "întâlniri de evaluare" cu nominalizaţii pentru funcţiile de procurori şefi

Preşedintele Traian Băsescu a avut, luni şi marţi, întâlniri de evaluare cu o parte dintre procurorii nominalizaţi pentru funcţiile de conducere din Parchete, urmând ca acestea să fie finalizate miercuri, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea.

389 afișări
Imaginea articolului Băsescu a avut "întâlniri de evaluare" cu nominalizaţii pentru funcţiile de procurori şefi

Traian Băsescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Domnul preşedinte Traian Băsescu a avut, zilele acestea, întâlniri de evaluare cu o parte dintre persoanele propuse pentru funcţiile de conducere din Parchete. Domnul preşedinte va continua şi mânie (miercuri, n.r.) întâlnirile cu restul acestora", a spus Oprea.

Întrebat când va semna preşedintele decretele privind numirea candidaţilor în funcţiile de la Parchete, purtătorul de cuvânt a răspuns: "Când domnul preşedinte va lua o decizie, o vom anunţa public".

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a trimis vineri preşedintelui Traian Băsescu propunerile de numire în funcţiile de conducere de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, DNA şi DIICOT.

Robert Cazanciuc a transmis şefului statului propunerile de numire a lui Tiberiu Mihail Niţu în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a lui Dimitrie Bogdan Licu în funcţia de prim-adjunct al procurorului general şi a lui Codruţ Olaru în funcţia de adjunct al procurorului general.

Totodată, ministrul Justiţiei a înaintat preşedintelui propunerile de numire a Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a Alinei Mihaela Bica în funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigaţie a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) şi a Elenei Georgiana Hosu în funcţia de adjunct al procurorului şef al DIICOT.

Consiliul Superior al Magistraturii a trimis vineri ministrului Justiţiei avizele pozitive, motivate, pentru cei şase candidaţi propuşi în funcţiile de conducere de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, DNA şi DIICOT.

Cei şase candidaţi propuşi pentru funcţiile de conducere din Ministerul Public (MP) au primit joi aviz pozitiv din partea Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Potrivit Legii 303/2004, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Şeful statului poate refuza motivat numirea în funcţiile de conducere din Ministerul Public.

Toate cele şase nominalizări au fost făcute la 3 aprilie de premierul Victor Ponta, care era atunci şi ministru interimar al Justiţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici