Băsescu, absolvenţilor INM: Nu acceptaţi legi care favorizează infractorul, reacţionaţi

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit, marţi, cu noii absolvenţi ai INM, cărora le-a spus că este un lucru rău că se umblă la legile privind justiţia, recomandându-le să reacţioneze împotriva legilor care prin conţinutul lor factorizează infractorul şi fac ca statul să nu poată combate corupţia.

400 afișări
Imaginea articolului Băsescu, absolvenţilor INM: Nu acceptaţi legi care favorizează infractorul, reacţionaţi

Băsescu, absolvenţilor INM: Nu acceptaţi legi care favorizează infractorul, reacţionaţi (Imagine: Shutterstock)

Preşedintele le-a spus absolvenţilor INM că se fac presiuni la adresa justiţiei, în prezent umblându-se la partea de legislaţie, ceea ce este "un lucru rău".

"Nu vă amăgiţi, înainte de a intra în prima şedinţă, citiţi raportul CE despre justiţia din România (...) Dacă vreţi să ştiţi cum ne vedem, nu cum suntem, din suflet vă rog. Intraţi pe site şi citiţi raportul pentru România. Veţi avea evaluarea exactă cu privire la bunele şi relele sistemului în care intraţi astăzi", le-a spus Băsescu proaspeţilor magistraţi, precizând că această meserie este grea şi extraordinar de importantă.

El a adăugat că dacă vor citi rapoarte CE despre justiţia din România şi despre jusiţia din toate ţările UE, vor constata că deocamdată nu au un aliat în clasa politică.

"Numai dvs vă puteţi apăra", le-a spus Băsescu magistraţilor, referindu-se la presiunile politice.

"Când veţi constata că prin legi se impune de către politic diminuarea capacităţii justiţeii, reacţionaţi şi nu acceptaţi ca justiţia din România să fie pusă sub control politic", a spus Băsescu.

El a adăugat că o ţară fără justiţie puternică şi eficientă este o ţară care nu are viitor.

"Nu acceptaţi să fie emise, tolerate, legi care sunt în favoarea infractorilor, susţineţi oricând legi care protejează drepturile omului dar nu acceptaţi legi care, prin conţinutul lor, favorizează infractorul şi fac ca statul să nu poată lucra cu mijloace egale, să nu poată lupta împotriva fraudei, a actelor de terorism, a criminalităţii organizate, împotriva criminalităţii transfrontaliere, a traficului de droguri, împotriva grupurilor din teritoriu. Nu acceptaţi. Reacţionaţi. Vorbiţi între dumneavoastră", a spus Traian Băsescu.

Preşedintele Băsescu a arătat că se poate ajunge la situaţia în care să nu se mai poată duce la capăt misiunea judecătorilor.

Şeful statului a precizat că a fost unul dintre obiectivele sale, izolarea justiţiei de influenţa politicului.

"Poate am reuşit, poate nu am reuşit întotdeauna, asta ne va spune viaţa, dar o ţară care nu are o justiţie puternică şi eficientă este o ţară care nu are viitor", a mai adăugat şeful statului.

El a arătat că cea mai importantă valoare a ţării este justiţia. "Îmi aduc aminte de perioade când se stabilea prin altă parte cui facem dosare. Acea perioadă, cel puţin până acum, a trecut, iar recomandarea mea, ca om care înţelege foarte bine şi ştie foarte bine care este portofoliul de valori al clubului în care am intrat, în Uniunea Europeană, vă asigur că cea mai mare valoare este justiţia. Toate ţările care au ajuns să aibă succes l-au avut în primul rând pentru că au avut o justiţie dreaptă şi o justiţie eficientă", a spus Traian Băsescu.

Preşedintele le-a transmis tinerilor magistraţi că dacă vor reţine îngrijorările lui, va fi foarte bine, pentru că le spune din experienţă.

"Noi toţi ceilalaţi nu putem face pentru ţară cât puteţi face dumneavoastră, dacă vă menţineţi spiritul cu care astăzi păşiţi în magistratură", le-a mai transmis şeful statului magistraţilor.

El a mai menţionat că, dacă privesc la Constituţie şi la legile care guvernează justiţia, vor constata că independenţa este o opţiune personală. "Constituţia României şi legile care guvernează justiţia vă garantează, legal, independenţa, dar în realitate, veţi avea atâta independenţă câtă vă asumaţi fiecare dintre dumneavoastră", a mai spus Traian Băsescu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici