Băsescu cere reexaminarea unei legi privind formarea profesională a adulţilor

Preşedintele Traian Băsescu a trimis, marţi, pentru reexaminare la Senat o lege privind formarea profesională a adulţilor, arătând că aceasta intră în contradicţie cu Legea educaţiei naţionale şi introduce un regim mult mai blând de sancţionare a nerespectării standardelor de calitate în domeniu.

635 afișări
Imaginea articolului Băsescu cere reexaminarea unei legi privind formarea profesională a adulţilor

Băsescu cere reexaminarea unei legi privind formarea profesională a adulţilor (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Textul legislativ respectiv este Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor, evidenţiază un comunicat de presă transmis de Preşedinţie.

Potrivit scrisorii de reexaminare transmisă de şeful statului preşedintelui Senatului, prevederile Articolului I punctul 8, precum şi cele ale Articolului 1 punctul 24 ale legii transmise la promulgare sunt în contradicţie cu dispoziţiile articolului 340 din Legea Educaţiei Naţionale nr.1/2011.

Preşedintele Băsescu semnalează şi că atribuţiile şi rolul Autorităţii Naţionale pentru Calificări trebuie întărite prin lege, însă legea transmisă spre promulgare nu numai că nu întăreşte rolul şi atribuţiile Autorităţii Naţionale pentru Calificări, dar prin conţinutul său anumite atribuţii ale acestei Autorităţi sunt eliminate şi instrumentele sale de coordonare a activităţii de autorizare sunt suprimate.

Totodată, potrivit cererii de reexaminare, "în mod contradictoriu cu interesul general al activităţii de formare profesională, prezenta lege introduce un regim sancţionator pentru nerespectarea standardelor de calitate mult mai blând decât forma anterioară a actului normativ".

Şeful statului remarcă şi faptul că legea nu respectă decizia Curţii Constituţionale referitoare la faptul că textele legislative trebuie să fie formulate "clar, fluent si inteligibil, fără dificultăţi sintactice şi pasaje obscure sau echivoce, iar forma şi estetica exprimării nu trebuie să prejudicieze stilul juridic, precizia şi claritatea dispoziţiilor".

"Or, legea transmisă spre promulgare este formulată, în ansamblul său, într-un mod ambiguu, neclar şi vag, conţinând contradicţii, omisiuni şi texte de natură a da naştere la interpretări şi abuzuri", mai menţionează preşedintele Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici