Băsescu despre criticile Rusiei privind scutul antirachetă: Discutăm serios când vor reacţiona Medvedev, Putin

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la TVR, întrebat despre criticile ambasadorului Rusiei la NATO în problema scutului că acesta "face parte din echipa de zgomote" şi că o discuţie serioasă ar trebui făcută în cazul unei reacţii a preşedintelui, premierului sau ministrului rus de Externe.

715 afișări
Imaginea articolului Băsescu despre criticile Rusiei privind scutul antirachetă: Discutăm serios când vor reacţiona Medvedev, Putin

Băsescu despre criticile Rusiei privind scutul antirachetă: Discutăm serios când vor reacţiona Medvedev, Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Domnul (n.red. Dmitri Rogozin) face parte din echipa de zgomote. Întotdeauna, dacă aţi observat, reacţionează domnul acesta. Mai este cineva din Duma de Stat. Ştiţi când să facem o discuţie serioasă? Când va reacţiona preşedintele Medvedev sau premierul Putin sau ministrul de Externe, Lavrov", a spus Băsescu la TVR.

Întrebat dacă au fost contacte cu partea rusă, preşedintele a repetat: "Deci eu v-am spus când trebuie să luăm în serios, în rest sunt mesaje de consum intern".

Întrebat apoi despre faptul că MAE rus a cerut garanţii juridice din partea SUA legat de amplasarea elementelor de scut în România, preşedintele a atras atenţia că este vorba despre un comunicat semnat de Biroul de presă al Ministerului. "Bun, şi cine semnează comunicatul acela? Ministerul, nu Lavrov. Biroul de presă", a spus Băsescu

"Ce, România are vreo garanţie juridică de la vreo putere nucleară? Ne-a dat nouă Federaţia Rusă vreo garanţie juridică, de exemplu? Sau ne-a dat Pakistanul vreo garanţie juridică , că e putere nucleară", a adăugat Băsescu.

El a mai subliniat că discuţiile care se poartă sunt legate de nivelul de cooperare. "La Summitul NATO de la Lisabona s-a stabilit foarte clar: nu va fi un singur scut care să protejeze Europa. NATO va avea scutul su, Federaţia scutul său de protecţie antirachetă".

"Chestiunile cu domnul de la Bruxelles, cu ambasadorul de la NATO al Federaţiei Ruse trebuie considerate o declaraţie şi atât. Nu sunt motive de inflamare. Şi am convingerea că nu există motive de inflamare nici Moscova-Bucureşti, nici Moscova-Washington", a spus şeful statului.

Reprezentantul special al Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, a comentat pe Twitter, la modul ironic, decizia României de a găzdui elemente ale scutului american antirachetă, catalogând planul drept "un cal traian", cu aluzie la numele preşedintelui Traian Băsescu, a relatat Gazeta.ru, citată de unele publicaţii româneşti.

Pe de altă parte, Rusia a cerut marţea trecută, garanţii juridice din partea Statelor Unite, referitor la acordul încheiat cu România pentru a găzdui elemente ale scutului antirachetă american la o bază militară românească, a anunţat Ministerul rus al Afacerilor Externe, citat de AFP.

"În această situaţie, este şi mai necesar să primim garanţii juridice din partea Statelor Unite, asupra faptului că sistemul antirachetă care urmează să fie amplasat în Europa nu este îndreptat împotriva forţelor strategice nucleare ruse", a anunţat Ministerul rus al Afacerilor Externe, citat de agenţiile de presă ruseşti.

"Trebuie rezolvată rapid această problemă. În plus, suntem convinşi de necesitatea de a ne pune de acord asupra concepţiei şi arhitecturii scutului antirachetă european, inclusiv din punct de vedere al impactului său asupra securităţii regionale şi mondiale", a adăugat ministerul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici