Băsescu: Probabil soluţia pentru adoptarea măsurilor este asumarea răspunderii Guvernului

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că, probabil, soluţia pentru adoptarea măsurilor convenite cu FMI va fi asumarea răspunderii Guvernului în Parlament, având în vedere timpul scurt rămas până la reuniunea board-ului FMI de la sfârşitul lunii iunie.

13 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Probabil soluţia pentru adoptarea măsurilor este asumarea răspunderii Guvernului

Băsescu: Probabil soluţia pentru adoptarea măsurilor este asumarea răspunderii Guvernului

Şeful statului a subliniat "urgenţa" încasării traşei din iunie de la FMI.

"Dacă nu vom reuşi să avem legea promulgată, cu siguranţă board-ul nu ia în discuţie tranşa de la sfârşitul lunii iunie", a precizat Băsescu.

El a menţionat că Fondul nu va fi satisfăcut doar cu emiterea actului normativ cuprinzând măsurile convenite şi va vrea să ştie că acesta nu a fost blocat la Curtea Constituţională şi întors la Parlament sau declarat neconstituţional.

"Emiterea unui act normativ care ar fi invalidat de Curtea Constituţională înseamnă neîndeplinirea obligaţiilor, indiferent ce scrie Guvernul în legea de asumare sau în ordonanţa de urgenţă. Sigur, nu poate fi vorba de ordonanţă de urgenţă când este vorba de salarii şi pensii. Trebuie mers prin lege", a spus el.

"Şi, probabil, soluţia pe care o va adopta Guvernul, datorită timpului, va fi asumarea răspunderii", a declarat Băsescu.

Potrivit lui Băsescu, ar trebui ca, cel puţin cu zece zile înaintea reuniunii din 28 iunie, membrii board-ului FMI să primească documentul care vizează România pentru a fi analizat. "Ar trebui pe 15 (iunie - n.r.) să fim cu procesul încheiat", a mai spus el.

România a încheiat în primăvara anului trecut un acord cu FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială şi BERD, pentru obţinerea unui pachet de finanţare totală de circa 20 de miliarde de euro, prin care s-a angajat să adopte mai multe acţiuni, prin care şi reducerea treptată deficitul bugetar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici