Băsescu: Sistemul de asistenţă socială este grosolan fraudat

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că ineficienţa sistemului protecţiei sociale, care este grosolan fraudat, este cauzată de "acele sute de mii de pensionari pe caz de invaliditate pentru că şi-au scos amigdalitele, apendicita şi au dat de nişte foarte generoşi medici".

17 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Sistemul de asistenţă socială este grosolan fraudat

Preşedintele Traian Băsescu (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Acest raport este o oglindă a sistemului de protecţie socială din România cu toţi factorii care au contribuit la ineficienţa acestui sistem. Ei sunt menţionaţi pentru că raportul are două părţi esenţiale, zona de diagnostic a sistemului de protecţie socială şi zona de soluţii. Am convingerea că şi una şi alta reprezintă primul material de asemenea dimenisuni care înglobează toate aspectele şi care se poate constitui într-un excelent document de la care să pornească mai departe politici guvernamentale adaptate realităţilor României", a declarat Traian Băsescu la lansarea Raportului "Riscuri şi inechităţi sociale în România", întocmit de Comisia Prezidenţială pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice.

El a catalogat documentul fiind "aproape o somaţie adresată clasei politice" care şi-a concentrat deciziile în acordarea asistenţei sociale preponderent pe momente electorale şi în mod deosebit categoriilor care pot aduce voturi, considerând că au o importanţă în virtutea faptului că aceste lucruri sunt spuse de specialişti care au analizat neutru, sec şi "cu realităţile în faţă".

"Acesta este unul din motivele fundamentale ale eşecului eficienţei sistemului de protecţie socială în ţara noastră. Tot intrând în acest spectru, o responsabilitate consistentă aparţine fraudării sistemului de protecţie socială prin acele sute de mii de pensionari pe caz de invaliditate pentru că şi-au scos amigdalitele, apendicita şi au dat de nişte foarte generoşi medici care, pe de o parte spun că au salariile mici, iar pe de altă parte, cu semnătura lor şi pentru o traistă de porumb, trimit în sistemul de pensii oameni care pot fi utili economiei şi sunt câteva sute de mii de oameni care beneficiază de pensii de invaliditate în mod nemeritat, iar resursa este luată de la cei care au nevoie de ea şi este dată unora care au dat ori un pachet de ţigări ori o sticlă de whisky", a adăugat şeful statului.

El a mai spus că se impune o reverificare a persoanelor cu pensii de invaliditate. "Cred că un proces rapid de verificare a celor care şi-au dobândit această calitate în ultimii ani şi mai ales în zone în care densitatea este uriaşă trebuie declanşat. Cu medici aduşi din altă parte, nu cu aceiaşi medici, dar acest proces trebuie făcut, pentru că sistemul de asistenţă socială este grosolan fraudat" a mai declarat Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici