Bicicliştii protestează, duminică, în Piaţa Universităţii şi cer modificarea Codului Rutier: „Şi pe biciclişti îi aşteaptă cineva acasă”

Bicicliştii din Bucureşti sunt aşteptaţi să participe, duminică, în Piaţa Universităţii, la protestul „Şi pe biciclişti îi aşteaptă cineva acasă!”. Manifestanţii vor să atragă atenţia şoferilor şi autorităţilor cu privire la existenţa lor în trafic.

87 afișări
Imaginea articolului Bicicliştii protestează, duminică, în Piaţa Universităţii şi cer modificarea Codului Rutier: „Şi pe biciclişti îi aşteaptă cineva acasă”

Protest al bicicliştilor, în Piaţa Universităţii: „Şi pe biciclişti îi aşteaptă cineva acasă”

Potrivit unui comunicat transmis de organizatori, protestul va avea loc la ora 16.00 în Piaţa Universităţii, iar participanţii vor aşeza bicicletele la marginea trotuarului, una în spatele celeilalte, de la Universitate spre Piaţa Romană.

Mesajele manifestanţilor vor fi ataşate pe biciclete pentru a putea fi citite de şoferii din trafic.

Nu va fi afectat trafic pietonal, spun organizatorii.

Totodată, organizatorii protestului spun că au depus la Direcţia Rutieră a Poliţiei Române mai multe propuneri de modificare a Codului Rutier (OUG 195/2002), între care eliminarea interzicerii mersului cu bicicleta pe drumurile publice până la vârsta de 14 ani, permiterea utilizării bicicletei pe trotuar, până la vârsta de 8 ani, scăderea amenzilor în cazul bicicliştilor, deoarece, în prezent, lipsa soneriei la bicicletă este sancţionată cu sume cuprinse între 870 şi 1.160 lei, mai mult decât multe dintre abaterile făcute la volanul unei maşini.

Organizatorii protestului „Şi pe biciclişti îi aşteaptă cineva acasă” mai cer introducerea de noi indicatoare, după modelul unora similare din alte ţări europene (utile încurajării deplasărilor nemotorizate), reglementări privind circulaţia trotinetelor electrice, măsuri mai simple pentru aplicarea de sancţiuni în cazul opririi neregulamentare a autovehiculelor, amenda aplicându-se direct proprietarului maşinii aceasta putând fi transferată către şofer dacă proprietarul maşinii vine cu acesta la sediul poliţiei în 15 zile de la aplicarea sancţiunii, posibilitatea aplicării de sancţiuni autorităţilor publice atunci când execută lucrări care pun în pericol viaţa participanţilor la trafic, introducerea noţiunilor „bandă pentru biciclete” şi „bandă comună pentru transportul public şi biciclete”, precum şi posibilitatea ridicării maşinilor parcate neregulamentar, indiferent unde sunt oprite - în acest moment legea nu permite ridicarea maşinilor parcate pe trotuare, spaţii verzi etc.

„Din păcate, agresivitatea din traficul rutier este tot mai evidentă, iar autorităţile poartă partea lor de vină. De exemplu, dacă autorităţile locale ar fi direcţionat măcar 1% din fondurile alocate infrastructurii dedicate maşinilor către proiecte de realizare de rute pentru biciclete, dezvoltarea infrastructurii din Bucureşti ar fi putut fi deja comparabilă cu cea din alte oraşe europene. Nici în privinţa legislaţiei lucrurile nu stau mai bine. Cu toate recomandările făcute de-a lungul anilor de experţii în mobilitate, Codul Rutier nu conţine suficiente măsuri pentru a descuraja agresivitatea din trafic şi pentru a proteja categoriile de participanţi la trafic vulnerabili”, spun organizatorii protestului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici