Bihor: Percheziţii la persoane suspectate de evaziune cu un prejudiciu de peste 1,8 milioane de euro. Gruparea era coordonată de un preot. Acesta a fost reţinut

Poliţiştii bihoreni de investigare a fraudelor desfăşoară, luni dimineaţă, 12 percheziţii în municipiul Oradea, la locuinţele a nouă persoane suspectate că ar fi prejudiciat bugetul de stat cu peste 1,8 milioane de euro, prin evaziune fiscală în domeniul achiziţiilor intracomunitare de carne.

1134 afișări
Imaginea articolului Bihor: Percheziţii la persoane suspectate de evaziune cu un prejudiciu de peste 1,8 milioane de euro. Gruparea era coordonată de un preot. Acesta a fost reţinut

Bihor: Percheziţii la persoane suspectate de evaziune cu un prejudiciu de peste 1,8 milioane de euro (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)

UPDATE 20:42 Bihor: Preotul ortodox suspectat de evaziune fiscală de 1,8 milioane de euro a fost reţinut

Preotul orădean suspectat de coordonarea unei grupări care a provocat un prejudiciu de 1,8 milioane de euro şi încă trei persoane au fost reţinuţi, urmând ca marţi să fie duşi la Parchetul Tribunalului Bihor, iar apoi să fie prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor au emis, luni seară, ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore pe numele a patru orădeni implicaţi într-o fraudă fiscală de 1,8 milioane de euro, între aceştia aflându-se şi preotul ortodox Ovidiu Pop, considerat coordonatorul grupării evazioniste.

În cursul zilei de marţi, cele patru persoane vor fi duse la Parchetul Tribunalului Bihor, urmând ca procurorii să le prezinte apoi instanţei cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Reţinerile s-au făcut în urma unei acţiuni a poliţiştilor Serviciului de Investigare a Fraudelor care, luni, au descins la sediile mai multor firme orădene, dar şi la locuinţele a nouă persoane, pentru percheziţii.
Potrivit unui comunicat făcut public, luni, de purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, acţiunea s-a desfăşurat într-o anchetă a procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor realizată cu suportul tehnic al ofiţerilor SRI şi în colaborare cu specialiştii Direcţiei Regionale Antifraudă Oradea legată de o grupare bănuită că a prejudiciat bugetul de stat cu peste 1,8 milioane euro, prin evaziune fiscală în domeniul achiziţiilor intracomunitare de carne.

În urma percheziţiilor efectuate, poliţiştii au ridicat în vederea cercetărilor diverse documente contabile ale firmelor implicate, agende cu înscrisuri, trei sisteme de calcul, două laptopuri, o tabletă, 10 memory stick-uri, 14 carduri bancare, precum şi 7.000 de lei.

În final, nouă persoane au fost conduse la sediul Poliţiei Judeţene Bihor pentru audieri.

UPDATE 13:19 Gruparea suspectată de evaziune cu prejudiciu de 1,8 milioane euro era coordonată de un preot

Gruparea din Oradea suspectată de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 1,8 milioane de euro era coordonată de un preot, prin intermediul unei firme de produse din carne la care acesta a fost asociat, afirmă surse judiciare, care spun că bărbatul şi alte opt persoane au fost duse la audieri.

Surse din rândul anchetatorilor au declarat corespondentului MEDIAFAX că liderul grupării suspectate de evaziune fiscală în domeniul achiziţiilor intracomunitare de carne este preotul ortodox Ovidiu Pop de la Biserica cu Lună din Oradea, care, prin intermediul firmei Carmangeria Varadia SRL, deţine în oraş mai multe magazine de desfacere a produselor din carne, cel mai mare fiind pe Calea Aradului.

Dacă iniţial preotul a fost asociat în societate, ulterior el a cesionat părţile sociale, rămânând doar "coordonatorul din umbră" al afacerii.

Potrivit anchetatorilor, Carmangeria Varadia se folosea de "firme fantomă" pentru a importa produse de carne din Ungaria, care ajungeau direct la Varadia, însă, în acte, erau preluate întâi de "firmele fantomă", care rămâneau astfel cu datoriile la plata TVA. În acest fel, Carmangeria Varadia câştiga de două ori: scăpa de plata TVA şi putea vinde produsele de carne la un preţ mult sub cel al societăţilor concurente, magazinele Varadia fiind cunoscute în Oradea pentru preţurile mici practicate.

Conform surselor citate, nouă persoane, între care şi preotul, au fost ridicate de poliţişti şi vor fi duse la sediul Poliţiei Judeţene Bihor pentru audieri.

Percheziţiile sunt încă în desfăşurare, acţiunea fiind realizată de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei Române, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Bihor, sub coordonarea Parchetului Tribunalului Bihor, fac 12 percheziţii în municipiul Oradea, la sediile sociale ale unor societăţi comerciale şi la locuinţele a nouă persoane suspectate de evaziune fiscală în domeniul achiziţiilor intracomunitare de carne.

Prejudiciul în acest dosar este estimat la 1.800.000 de euro.

La acţiunea participă peste 50 de poliţişti de la Serviciul de Investigare a Fraudelor, Serviciul pentru Acţiuni Speciale şi de la Poliţia Oradea, iar la finalizarea percheziţiilor persoanele vizate vor fi duse la audieri la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici