Boc a solicitat respectarea condiţiilor privind bunăstarea animalelor în cazul cailor din Letea

Premierul Emil Boc a solicitat respectarea condiţiilor privind bunăstarea animalelor şi a legislaţiei în vigoare în cazul cailor din Letea, a declarat duminică, pentru MEDIAFAX, preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş.

421 afișări
Imaginea articolului Boc a solicitat respectarea condiţiilor privind bunăstarea animalelor în cazul cailor din Letea

Boc a solicitat respectarea condiţiilor privind bunăstarea animalelor în cazul cailor din Letea (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"ANSVSA a transmis primului ministru o informare cu privire la situaţia şi evoluţiile recente privind caii din Letea, iar primul ministru a solicitat ca în această situaţie să fie respectată legislaţia în vigoare şi toate condiţiile referitoare la bunăstarea animalelor", a spus Roatiş.

El a precizat că în urma testelor efectuate de ANSVSA pe 49 de cai a reieşit că 19 animale sunt bolnave şi le pot îmbolnăvi şi pe celelalte.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a transmis DSVSA Tulcea să stopeze orice transport de cabaline din judeţ, până la clarificarea situaţiei între autorităţile locale, proprietarii animalelor şi reprezentanţii asociaţiei de protecţie a animalelor.

Transportul de cai către un abator din Covasna a fost stopat în judeţul Brăila, iar inspectorii DSVSA Brăila au constatat, cu această ocazie, că au fost încălcate normele de bunăstare a animalelor pe timpul transportului, operatorul fiind sancţionat cu amendă în valoare de 20.000 lei.

Doi dintre caii din Letea au murit în timpul transportului, Poliţia Animalelor a interceptat convoiul, iar restul cailor au fost adăpostiţi la o fermă din judeţul Brăila. Transportul celor 49 de cai de la Letea a fost oprit pe DN 2B, la Ianca, în drumul către abatorul din Sfântul Gheorghe, judeţul Covasna, în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Poliţiştii de la Serviciul Ordine Publică din cadrul IPJ Brăila au întocmit dosar penal pentru rele tratamente aplicate animalelor, iar la recomandarea reprezentanţilor Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Brăila, sâmbătă, s-a dispus măsura transportării cailor în ferma din localitatea Urleasca, închiriată de asociaţiile pentru protecţia animalelor.

În momentul debarcării cailor la Urleasca, mulţi s-au prăbuşit din cauza faptului că au stat înghesuiţi în camion, dar şi din cauza epuizării, ei nefiind adăpaţi pe parcursul celor peste 300 de kilometri cât a rulat transportul, până a fost oprit de Poliţie.

Caii de la Letea, ale căror imagini au stârnit în ultimele zile compasiune, mânie şi reacţii publice, au un statut incert, pentru autorităţi ei nefiind sălbatici, ci doar "crescuţi puţin altfel decât se obişnuieşte", regimul lor de proprietate stabilindu-se după "legea locului".

Scandalul legat de caii de la C. A. Rosetti a izbucnit miercuri, după ce mai multe ONG-uri au dat publicităţii imagini cu caii ţinuţi în ţarcuri, unii dintre ei slăbiţi şi având răni sângerânde. Caii ar fi urmat să fie trimişi la un abator.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici