Boc: În România nu există niciun fel de pericol cu privire la consumul castraveţilor. Eu am mâncat şi ieri şi alaltăieri

Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, că în România nu există niciun fel de pericol privind consumul castraveţilor şi al altor legume, afirmând că el mănâncă şi a mâncat castraveţi. Boc a declarat că Ministerul Agriculturii va acorda despăgubiri agricultorilor, România fiind cuprinsă în mecanismul european de acordare a acestora.

266 afișări
Imaginea articolului Boc: În România nu există niciun fel de pericol cu privire la consumul castraveţilor. Eu am mâncat şi ieri şi alaltăieri

Boc: În România nu există niciun fel de pericol cu privire la consumul castraveţilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Întrebat în timpul vizitei la varianta de ocolire nord-est a municipiului Cluj-Napoca cum comentează situaţia legată de castraveţi şi posibila infectare cu bacteria E.coli, Boc a răspuns că a mâncat "şi ieri şi alaltăieri" castraveţi.

"Nu ştiu. Eu am mâncat şi ieri castraveţi şi alaltăieri. Vor veni soluţii financiare de la UE şi producătorii români vor beneficia de aceste facilităţi. Suntem în mecanismul european de acordare a acestor despăgubiri pentru producători. Cert este că în România nu există niciun fel de pericol cu privire la consumul castraveţilor sau al altor legume şi a contracta orice boală. Nu există pericol în acest moment şi sper să nu se confirme în viitorul apropiat sau îndepărtat această bacterie în România", a spus Boc.

Producătorii de castraveţi din România vor fi despăgubiţi cu până la 247.200 euro, la pierderi estimate la nouă milioane de euro până la 1 august, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.

Ajutorul financiar va fi de 4,6% din valoarea producţiei comercializate anul trecut, dar nu mai mult de o treime din cheltuielile făcute în perioada în care se estimează pierderi.

"Ajutorul financiar maxim care va fi acordat pentru măsura de retragere de pe piaţă a castraveţilor este de 247.200 euro, faţă de o pierdere estimată de nouă milioane euro", a spus Tabără într-o conferinţă de presă.

Ministerul Agriculturii a anunţat că va solicita Comisiei Europene soluţii pentru despăgubirea producătorilor ale căror pierderi din întreruperea exporturilor către Cehia şi Germania şi scăderea vânzărilor pe piaţa internă sunt estimate la nouă milioane euro pentru următoarele două luni.

Compensaţiile pentru producătorii români de legume afectaţi de criza generată de epidemia E.coli vor varia între 41,9% şi 67,7% din preţul mediu european la castraveţi, roşii şi salată, pentru producătorii organizaţi, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, comisarul european Dacian Cioloş.

"În funcţie de tipul retragerii şi de produs, compensaţia va varia între 41,9% şi 67,7% din preţul mediu european la castraveţi, roşii şi salată, înregistrat în luna iunie, între 2007 şi 2010, aceasta fiind perioada de referinţă utilizată de Comisie în cazul de faţă, pentru producătorii organizaţi", a precizat comisarul european al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, adăugând că, pentru producătorii neorganizaţi compensaţia va fi "ceva mai mică" şi se va asigura din fondul european de urgenţă.

"Compensaţia se va acorda pentru pierderile din perioada 27 mai - 30 iunie, când estimăm că criza de încredere fitosanitară se va fi terminat, în zilele acestea izolându-se cauzele ei ultime şi mecanismele de propagare. Bugetul total depinde de cererile efective de compensaţie, poate fi în jurul a 180 de milioane de euro", a mai spus, pentru MEDIAFAX, comisarul european.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici