Boc: Nu am ştiinţă de vreo încălcare a legii în dosarul Microsoft, nu am avut tangenţă cu subiectul

Fostul premier Emil Boc a declarat, sâmbătă, că nu are "nicio tangenţă” cu dosarul instrumentat de DNA cu privire la contractele cu Microsoft, care vizează nouă foşti miniştri, că nu a fost citat de procurori şi că nu are "ştiinţă" de vreo încălcare a legii în acest caz.

425 afișări
Imaginea articolului Boc: Nu am ştiinţă de vreo încălcare a legii în dosarul Microsoft, nu am avut tangenţă cu subiectul

Boc: Nu am ştiinţă de vreo încălcare a legii în dosarul Microsoft, nu am avut tangenţă cu subiectul (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Nu pot să comentez implicaţiile juridice. Din punctul meu de vedere, orice anchetă judiciară trebuie să-şi urmeze cursul. Eu nu am ştiinţă de vreo încălcare a legii sau legalităţii cu privire la actele la care se face referire, dar anchetele judiciare trebuie să-şi urmeze cursul” a afirmat Emil Boc, sâmbătă, la Sinaia, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor.

Întrebat dacă a fost citat la DNA în acest dosar, Emil Boc a răspuns negativ: "Nu am avut nicio tangenţă cu acest subiect”.

La rândul său, Elena Udrea, care sâmbătă după-amiază s-a aflat la Sinaia împreună cu Emil Boc, a spus că "justiţia trebuie lăsată să funcţioneze".

"Sunt lucruri care se întâmplă. Vedem în toate anchetele pe care le instrumentează justiţia în ultimul timp că sunt tot felul de oameni implicaţi. Este o anchetă în curs, cel mai bine ese să lăsăm justiţia să funcţioneze mai departe şi să vedem ce este în acest caz şi care este realitatea” a spus Elena Udrea, întrebată dacă o surprind acuzaţiile aduse unor foşti miniştri cu care a fost colegă în Guvernul Boc.

DNA cere aviz de la preşedinte, Senat, Camera Deputaţilor şi Parlamentul European pentru începerea urmăririi penale în cazul a nouă foşti miniştri care în perioada mandatelor ar fi săvârşit infracţiuni, în cazul licenţelor Microsoft pentru şcoli.

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kovesi, a solicitat, vineri, procurorului general al Parchetului ICCJ să ceară Senatului şi Camerei Deputaţilor aviz pentru urmărirea penală a foştilor miniştri Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme şi Şerban Mihăilescu.

De asemenea, Kovesi a solicitat formularea unei cereri la Parlamentul European pentru avizarea urmăririi penale a lui Dan Nica.

Pentru alţi cinci foşti miniştri vizaţi în acest dosar, respectiv pentru Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Adriana Ţicău, s-au formulat solicitări similare către preşedintele Traian Băsescu.

DNA arată că cererea a fost formulată pentru că există suspiciuni în cazul foştilor miniştri în dosarul privind licenţele Microsoft pentru şcoli.

"Direcţia Naţională Anticorupţie a fost sesizată la data de 5 iunie 2013 de către Corpul de Control al Primului-Ministru, ca urmare a acţiunii de control efectuată la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei Naţionale, în legătură cu închirierea de licenţe educaţionale. Întrucât din Raportul de control rezultau indicii cu privire la încheierea, în condiţii nelegale, a contractului comercial de închiriere licenţe din 15.04.2004, extins ulterior pentru produse educaţionale Microsoft, a actelor adiţionale la acest contract, precum şi a contractelor aferente derulării Programul «Sistem Educaţional Informatizat» (SEI), Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu şi respectiv a unor infracţiuni de corupţie în legătură cu derularea acestor contracte", se arată într-un comunicat de presă de vineri al DNA.

Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere şi din societăţile implicate în derularea proiectului privind licenţele Microsoft pentru şcoli au pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului.

În mai 2013, Guvernul anunţa că va sesiza DNA pentru posibile fapte de natură penală ale foştilor miniştri Daniel Funeriu şi Valerian Vreme, care ar fi promovat o notă privind achiziţia de soft educaţional, în baza căreia ar fi efectuat plăţi de aproape 8 milioane euro fără temei, cu 5 milioane peste preţul real.

Concluzia rezulta dintr-un raport întocmit de Corpul de control al prim-ministrului în urma verificărilor efectuate la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei în legatură cu închirierea de licenţe educaţionale. Acţiunea de control a vizat perioada 2009-2012.

În raportul Corpului de control se arăta totodată că împuternicirea acordată Ministerului pentru Societatea Informaţională pentru efectuarea achiziţiei a fost extinsă în mod ilegal printr-o notă semnată de fostul ministru de resort Valerian Vreme şi de fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu şi aprobată de premierul de la acea dată, Emil Boc. Prin nota aprobată de Emil Boc, s-ar fi consemnat împrejurări necorespunzătoare adevărului şi s-ar fi creat aparenţa de legalitate a contractului de achiziţionare, acuzau inspectorii guvernamentali.

Din nota de informare cu privire la activitatea în cadrul Comisiei interministeriale de evaluare a opţiunilor strategice cu privire la acordul privind utilizarea licenţelor Microsoft a rezultat faptul că s-a plătit pentru un număr mult mai mare de licenţe închiriate decât numărul de licenţe utilizabile în educaţie. Din recalcularea valorii contractului cu numărul de pachete egal cu numărul de calculatoare a reieşit faptul că a fost angajată o sumă cu 5,4 milioane euro mai mare decât era necesar.

Diferenţa de plată între preţul aferent numărului de licenţe educaţionale şi preţul aferent licenţelor educaţionale efectiv utilizabile în unităţile de învăţământ a constituit pagubă adusă bugetului statului.

Dintre foştii miniştri vizaţi de DNA, Valerian Vreme, Gabriel Sandu şi Daniel Funeriu au fost membri ai Cabinetului Boc.

PMP a anunţat, vineri, că, în urma solicitării DNA privind avizul pentru începerea urmăririi penale în cazul foştilor miniştri Valerian Vreme şi Daniel Funeriu, aceştia s-au autosuspendat din calitatea de membri de partid.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici