Borbely anunţă o nouă rundă de "Rabla", cu încă 50.000 de vouchere

Guvernul va suplimenta programul "Rabla" cu încă 50.000 de vouchere, printr-o hotărâre ce va fi adoptată săptămâna viitoare, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, care a afirmat că ediţia 2010 a programului guvernamental este una "spectaculoasă".

93 afișări
Imaginea articolului Borbely anunţă o nouă rundă de "Rabla", cu încă 50.000 de vouchere

Borbely anunţă o nouă rundă de "Rabla", cu încă 50.000 de vouchere (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

"Odată cu această nouă suplimentare, suma banilor alocaţi programului «Rabla» de la Administraţia Fondului pentru Mediu ajunge la mai mult de 600 de milioane de lei. Suntem extrem de mulţumiţi de ediţia din acest an, de rezultatele ei de până acum", a spus Borbely.

Din cele 110.000 de vouchere tipărite până în prezent pentru programul "Rabla", ediţia 2010, 105.000 sunt destinate persoanelor fizice şi 5.000 firmelor.

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), cea care împarte tichetele către REMAT-urile din întreaga ţară, alocase deja, joi dimineaţă, 94.250 de bonuri, iar unităţile REMAT casaseră deja 67.182 de maşini.

Prin programul "Rabla" 2010 au fost cumpărate, până joi, 11.693 de maşini noi, fiind trimise spre validare la AFM 33.914 bonuri.

"Asta se întâmplă când îl faci pe om să fie interesat. Dacă vă uitaţi, avem o medie de 2,9 vouchere folosite la cumpărarea fiecărei maşini noi. Vedem că, practic, fiecare om care şi-a cumpărat o maşină nouă s-a agitat, a căutat, a mai găsit două bonuri de cumpărat... Sistemul funcţionează", a spus Borbely.

"Rabla" pentru persoanele juridice merge însă mult mai greu decât în cazul persoanelor fizice, a mai spus ministrul, explicându-şi această evoluţie prin birocraţia impusă firmelor, care trebuie să aducă un dosar "mult mai gros", pentru a se evita suspiciunile ajutorului de stat.

Conform datelor prezentate de Borbely, din cele 5.000 de vouchere pentru firme, doar 302 fuseseră acordate de REMAT-uri, fiind în analiză încă 259 de dosare, pentru încă 1.075 de vouchere.

Nici "Rabla" pentru tractoare nu pare un program foarte atractiv, doar şase tractoare noi fiind casate până joi, fiind în acelaşi timp aprobate 110 cereri pentru casarea de utilaje agricole.

"Este încă la început, vom vedea cum va funcţiona în următoarea perioadă", a mai spus Borbely.

Bugetul alocat pentru derularea programului "Rabla" a mai fost suplimentat, la jumătatea luni martie, de Guvern cu 190 milioane lei, pentru achiziţionarea unui număr suplimentar de 50.000 vouchere utilizate la casarea maşinilor uzate.

Fondul a fost suplimentat după ce toate cele 50.000 de tichete destinate persoanelor care-şi casează maşinile mai vechi de zece ani prin programul "Rabla", care ar fi trebuit să ajungă pentru întregul an, au fost epuizate.

Ediţia 2010 a programului "Rabla" a început în 18 februarie, principalele modificări faţă de anii anteriori fiind faptul că în schimbul maşinii casate proprietarul primeşte un voucher care poate fi valorificat la liber, dar şi posibilitatea de a folosi maximum trei astfel de cupoane pentru cumpărarea unei maşini noi.

Prima de casare a rămas la 3.800 de lei, iar Guvernul anunţa la momentul lansării că speră să scoată din uz între 50.000 şi 60.000 de rable. Toate cele 50.000 de tichete tipărite iniţial au fost împărţite REMAT-urilor în aproximativ o lună, perioadă în care au fost casate circa 32.000 de maşini vechi, cam tot atât cât în întreg anul 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici