Borbely: România este printre ultimele ţări în privinţa absorbţiei fondurilor europene

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, afirmă că Romania este printre primele ţări la semnarea contractelor majore, dar printre ultimele în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, după semnarea contractelor, din cauză că nu ştie să facă management performant.

8 afișări
Imaginea articolului Borbely: România este printre ultimele ţări în privinţa absorbţiei fondurilor europene

Borbely: România este printre ultimele ţări în privinţa absorţiei fondurilor europene (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Ministrul Mediului a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă susţinută la Zalău, că România nu s-a "dezmeticit" după aderarea la UE în privinţa realizării unui management performant al proiectelor.

"România e printre primele ţări la semnarea contractelor majore, dar se situează printre ultimele state în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, după semnarea contractelor. Nu ne-am dezmeticit încă după aderarea la UE în privinţa realizării unui management performant al proiectelor şi de aceea avem probleme cu absorbţia fondurilor", a declarat Laszlo Borbely.

Sălajul este unul din judeţele care stau, totuşi, bine la acest aspect, având depuse cereri de finanţare pentru 37 de milioane de euro.

În plus, derulează în parteneriat cu judeţul Cluj, prin Programul Operaţional Sectorial, un proiect de extindere şi modernizare a sistemelor de apă şi apă uzată, în valoare de 192 de milioane de euro, care se află într-un stadiu avansat.

Cu toate acestea, există şi în acest proiect unele aspecte care nu se realizează în termenii optimi.

"Mă refer la unele lucruri care trebuie urgentate, cum e recepţionarea staţiei de repompare din Şimleu Silvaniei. Am cerut primarilor, dar şi Consiliului Judeţean Sălaj să urgenteze acest aspect. Sigur că există şi unele motive obiective pentru care lucrurile merg încet, şi anume contestaţiile care se depun la licitaţii, dar şi legea achiziţiilor publice, dar sper ca marţi să schimbăm Legea achiziţiilor publice printr-o Ordonanţă de Urgenţă", a declarat Laszlo Borbely.

Potrivit acestuia, Sălajul şi-a îmbunătăţit situaţia în ultimii ani în ceea ce priveşte sursele de apă, prin proiecte finanţate cu fonduri europene sau guvernamentale. Astfel, în prezent, în judeţ sunt 42 de unităţi administrativ-teritoriale rurale, din totalul de 57, care derulează asemenea investiţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici