Botiş: Contractele colective de muncă la nivel naţional pun "capac pe economie"

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat, vineri, la Bistriţa, că, în opinia sa, contractele de muncă la nivel naţional trebuie să dispară deoarece "pun un capac peste toată economia" cu un alt tip de salariu decât cel stabilit de Guvern.

492 afișări
Imaginea articolului Botiş: Contractele colective de muncă la nivel naţional pun "capac pe economie"

Botiş: Contractele colective de muncă la nivel naţional pun "capac pe economie" (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Ioan Botiş a făcut aceste afirmaţii la o discuţie cu mai mulţi sindicalişti din Bistriţa, care au mers în faţa Prefecturii să protesteze faţă de noul Cod al Muncii, ei acuzând şi desfiinţarea contractelor colective de muncă.

"Nu se desfiinţează contractele colective de muncă fiindcă Legea 130 este în funcţiune. Legea specială bate legea generală. Legea 130 e din 1996 şi nu s-a discutat niciodată despre desfiinţarea contractelor colective. În Codul Muncii am făcut trimitere la legea specială. Prin Legea 130 din 1996 nu se desfiinţează niciun contract colectiv de muncă. Nu ştiu ce se transmite prin mass-media, dar aşa ceva nu se întâmplă. În Legea 130 este contract la nivel naţional, de ramură şi de unitate. În Codul Muncii nu se face nicio trimitere la contractele naţionale", a declarat Botiş.

Totuşi, ministrul a ţinut să-şi exprime şi o poziţie personală în legătură cu aceste contracte colective de muncă la nivel naţional.

"În opinia mea, să fie foarte clar că e opinia mea, contractele colective la nivel naţional nu ar trebui să rămână decât cele la nivel de ramură şi de unitate. Să fie foarte clar! Acesta este punctul meu de vedere", a spus el.

Întrebat de un sindicalist de ce contractele colective de muncă ridică probleme, Botiş a răspuns că astfel se pune "un capac peste economie".

"Mă încurcă fiindcă se pune un capac peste toată economia cu un alt tip de salariu. Guvernul hotărăşte salariul minim brut pe ţară, iar liderii sindicali pun alt capac peste această economie şi trebuie să lăsăm ramurile să respire şi nu să negociaţi dumneavoastră în numele oamenilor", a declarat Botiş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici