Braşov: Peste 400 de basarabeni s-au prins în Hora Unirii în Piaţa Sfatului - FOTO

Peste 400 de persoane, majoritatea tineri basarabeni stabiliţi în Braşov, alături de fostul preşedinte al Republicii Moldova Mihai Ghimpu, s-au prins în Hora Unirii, joi, în Piaţa Sfatului din Braşov, pentru a sărbători 96 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

141 afișări
Imaginea articolului Braşov: Peste 400 de basarabeni s-au prins în Hora Unirii în Piaţa Sfatului - FOTO

Braşov: Peste 400 de basarabeni s-au prins în Hora Unirii în Piaţa Sfatului (Imagine: Mihaela Cojocariu/Mediafax Foto)

Fostul preşedinte al Republicii Moldova Mihai Ghimpu le-a transmis celor câteva sute de persoane adunate în Piaţa Sfatului, la deschiderea celei de-a şasea ediţii a festivalului dedicat basarabenilor "Basarabia - File din Poveste", ce marchează 96 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, că Basarabia înseamnă România şi că "o naţiune nu poate exista dacă este ruptă în două".

"Este foarte important să conştientizăm că o naţiune nu poate exista dacă este ruptă în două sau în patru. O naţiune nu poate exista dacă nu-şi vorbeşte limba, dacă nu-şi păstrează şi dezvoltă tradiţia, portul, dansul, tot ce face parte din cultura românească. «Suntem români şi punctum», vorba lui Eminescu", le-a spus Ghimpu celor adunaţi în Piaţa Sfatului.

Fostul preşedinte a mai spus că, oriunde s-ar afla, în Chişinău, în Braşov, Cluj sau Timişoara, se simte "acasă".

"Aici, astăzi, cu atât mai mult mă simt foarte împlinit şi mulţumit pentru că este 27 martie, ziua în care s-a făcut Unirea", a mai afirmat Ghimpu.

El le-a transmis românilor şi basarabenilor "să nu uite niciodată că au aceeaşi mamă şi să ţină la tot ce este românesc - fie tradiţie, fie vorbă, fie literatură".

La evenimentul de la Braşov a fost prezent şi vicepreşedintele raionului Străşeni din Republica Moldova, Sergiu Nicula, care s-a declarat impresionat că la festivalul dedicat basarabenilor au venit foarte mulţi tineri.

Participanţii s-au prins în Hora Unirii din Piaţa Sfatului, apoi a fost organizat un concurs City Quest "Să reconstituim Unirea“, iar seara, de la ora 20.00, va avea loc un spectacol de lasere şi lumini. În a doua zi a festivalului, vineri, de la ora 18.00, va fi organizată o expoziţie culinară cu
degustare, realizată de studenţii basarabeni din Braşov, iar sâmbătă, de la ora 23.00, va fi organizat un concert Olia Tira şi Karizma (Republica Moldova) într-un club din Braşov. De asemenea, sâmbătă şi duminică va avea loc Cupa de fotbal Link la Complexul Paradisul Acvatic Braşov, la care vor participa opt echipe ale unor companii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici