Broşură MAE despre servicii consulare: Nu plătim datorii sau facturi, nu dăm împrumuturi sau cazare

MAE a publicat, marţi, un nou material cu sfaturi consulare în care avertizează cetăţenii români din străinătate că misiunile diplomatice nu asigură eliberarea în cazul arestărilor, nu oferă cazare, nu plătesc facturi şi datorii, nu acordă împrumuturi şi nu se substituie avocaţilor în procese.

251 afișări
Imaginea articolului Broşură MAE despre servicii consulare: Nu plătim datorii sau facturi, nu dăm împrumuturi sau cazare

Broşură MAE despre servicii consulare: Nu plătim datorii sau facturi, nu dăm împrumuturi sau cazare (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Ministerul Afacerilor Externe a lansat, marţi, un nou material de interes public destinat cetăţenilor români, solicitanţi de servicii consulare, intitulat "Asistenţă şi protecţie consulară acordată cetăţenilor români".

Pliantul "Asistenţă şi protecţie consulară acordată cetăţenilor români" este cel de-al treilea material de interes public pe care MAE îl pune la dispoziţia cetăţenilor români de la începutul anului şi până în prezent, după lansarea Ghidului privind asistenţa medicală şi a Ghidului de informare privind traficul de persoane.

MAE reaminteşte românilor interesaţi că, în cazul în care se deplasează în zone din afara UE în care România nu are misiuni diplomatice, aceştia pot cere asistenţă de la ambasadele celorlalte state ale Uniunii.

De asemenea, românilor li se reaminteşte că, atunci când pleacă în străinătate este bine să îşi noteze coordonatele celei mai apropiate ambasade a României, să îşi încheie asigurare medicală, să se asigure că documentele de călătorie sunt în termenul de valabilitate şi să verifice dacă este nevoie să facă anumite vaccinuri.

Ministerul menţionează lista de servicii pe care le poate presta la cerere. Astfel, misiunile diplomatice pot elibera la cerere un document de călătorie provizoriu, pot acorda sprijin pentru preschimbarea documentelor de identitate expirate, pot presta servicii notariale şi pot prelua cererile de redobândire sau renunţare la cetăţenie.

De asemenea, broşura menţionează că încearcă să contacteze în cel mai scurt timp persoanele care anunţă sau despre care află că sunt în cazuri deosebite. În astfel de situaţii speciale, reprezentanţii consulari fac demersuri pentru a se interesa cu privire la situaţia persoanei în cauză, se asigură că drepturile acesteia sunt respectate şi îi pot pune la dispoziţie o listă cu specialişti - traducători sau avocaţi.

MAE precizează că îşi propune ca, prin intermediul acestui material, să crească gradul de conştientizare în rândul cetăţenilor români asupra tipului de asistenţă consulară şi protecţie consulară oferite de misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României din străinătate, dar şi de statele membre ale Uniunii Europene.

Acest pliant va fi distribuit prin intermediul misiunilor diplomatice şi al oficiilor consulare din străinătate tuturor cetăţenilor români în momentul eliberării noilor documente de călătorie. De asemenea, va fi pus la dispoziţia tuturor persoanelor interesate în spaţiile de lucru cu publicul de la ambasadele şi consulatele României.

Materialul "Asistenţă şi protecţie consulară acordată cetăţenilor români" va putea fi consultat pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici